محمدرضا فیضی | شهرآرانیوز - درست دو روز قبل بود که گزارشی درباره وضعیت نامناسب سایل بازی و ورزش پارکی معلولان مشهدی منتشر کردیم. در این گزارش، به بوستانهای شهر سر زدیم که به لوازم بازی برای کودکان معلول مجهز شده بود و از نقصها و کمبودهایشان نوشتیم. همان روز انتشار، معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار مشهد برای تبریک روز خبرنگار به مؤسسه شهرآرا آمد و از انتشار این گزارش قدردانی کرد.
او تأکید کرد که شهرآرا مسیر درستی را در این گزارش رفته است و در راستای رفع نقصهای این بوستانها مدیریت شهری همه تلاشش را به کار خواهد گرفت تا مشکلات را برطرف کند. در این دیدار به معاون شهردار پیشنهاد کردیم به اتفاق وی به این بوستانها سر بزنیم و از نزدیک مشکلات را بررسی کنیم. نجفی از این پیشنهاد استقبال کرد و روز گذشته به اتفاق وی گشتی در بوستانهای پردیس، بهشت و وحدت زدیم. البته در این میان سیدعبدا... ارجائی، شهردار مشهد نیز با دستور ویژه برای رسیدگی به وضعیت وسایل بازی کودکان معلول، در فرجام خوش این گزارش تأثیرگذار بود.
برای حوالی ساعت ۱۰ صبح قرارمان را در بوستان پردیس میگذاریم. علی نجفی، معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار، به اتفاق علی اکبر انتظام، مدیرکل بهبود محیط زیست شهری شهرداری مشهد، مدیر روابط عمومی و... در محل حاضر شدند. به سراغ لوازم بازی معلولان میرویم. نگاهمان به لوازم میافتد که همه نونوار شده اند. بعضی هایشان همین دیروز رنگ آمیزی شده اند و مثل روز اولشان آماده استفاده کودکان معلول هستند. همان چرخ وفلکی که زوارش در رفته و برعکس شده بود، مثل ساعت کار میکرد و.... در این بوستان همه چیز آماده است تا کودکان و نوجوانان معلول ساعتی را به خوبی و خوشی سپری کنند و خنده بر لبشان بنشیند.
یکی از نکاتی که باعث میشود لوازم بازی کودکان معلول زود معیوب شود، استفاده نامناسب کودکان و نوجوانان سالم است. از معاون شهردار برای حل این مشکل راهحل و چاره میخواهیم. او میگوید: برای حل این موضوع دو نگاه وجود دارد؛ اول اینکه نگاهمان سلبی باشد، یعنی یک نیروی نگهبان را کنار دستگاه بگذاریم تا مانع استفاده کودکان و نوجوانان سالم شود. نگاه دوم که منطقیتر است و باید اتفاق بیفتد، این است که نیازسنجی کنیم و در کنار همین وسایل بازی کودکان معلول، لوازم بازی برای کودکان سالم هم در نظر بگیریم. با این کار قطعا کودکان سالم با وسایل بازی که مربوط به خودشان است بازی میکنند و دیگر برای این وسایل هم اتفاقی نخواهد افتاد، زیرا ما نیازشان را برطرف کرده ایم.
بوستان بهشت در محله گلشور مقصد بعدی برای بازدید است. تا چند روز قبل اطراف وسیلههای بازی کودکان معلول نوار زردرنگ خطر نصب شده بود و قابل استفاده نبود. به محوطه بازی کودکان معلول این بوستان میرسیم. دیگر از آن نوار زردرنگ خطر خبری نیست و همه لوازمها به جز چرخ وفلک که کارگران مشغول بهسازی آن بودند، آماده استفاده بود. نکتهای که در این بوستان به چشممان میخورد، نبود تابلوی راهنما برای نحوه استفاده از وسایل بازی است. با معاون شهردار موضوع را مطرح میکنیم. همان جا دستور میدهد در اولین فرصت بنر و تابلوی اطلاع رسانی در این بوستان و سایر بوستانها نصب شود.
علی اکبر انتظام، مدیرکل بهبود محیط زیست شهری شهرداری مشهد، ما را به سمت دستگاه تاب میبرد و از پیگیری هایش برای رفع نقص برای جلوگیری از حوادث احتمالی بیان میکند: از آبان سال گذشته تاکنون بیش از ۲۵ مرتبه روی تاب بازی کودکان تغییرات ساختاری ایجاد کرده ایم و تا امروز مشکلش تا حد زیادی برطرف شده است. این دستگاهها بر اساس طرح و عکسهایی که در فضای مجازی بوده، به دست نخبگان مشهدی تولید شده است.
انتظام در ادامه صحبت هایش میگوید: تا انتهای امسال قول داده ایم ۱۰ بوستان دیگر را هم مثل همین بوستانها با کمترین مشکل و لوازم بازی بیشتر برای کودکان توان یاب تجهیز کنیم تا عادلانه امکانات بین بچهها توزیع شود. سال گذشته برای هر بوستان حدود ۴۰۰ میلیون تومان هزینه شده است و امسال بیش از ۸۰۰ میلیون تومان برای تجهیز هر بوستان در نظر گرفته ایم.
یکی از خوبیهای بوستان بهشت، همسان سازی مسیر بوستان برای معلولان ویلچری است. دراین زمینه انتظام میگوید: به معاون اجرایی بوستان دستور داده ایم همه مسیرهای بوستان را با ویلچر رفت وآمد کند و همه پستی وبلندیهایی را که برای یک شهروند ویلچری ممکن است به وجود بیاید، رفع کند.
به بوستان وحدت میرویم. دورتادور محوطه بازی کودکان معلول را حصار کشیده اند تا فقط همین قشر از این لوازم استفاده کنند. نجفی یک به یک لوازم بازی را بررسی میکند. چرخ وفلک گردان به سختی میچرخد و به روان کاری نیاز دارد. دستگاه تاب هم تا دقایقی قبل قفل بود که در این بازدید باز میشود. نجفی به نیروهایش تذکر میدهد لوازم بازی تجهیزشده در بوستانها باید در درسترس معلولان باشد. میتوان گفت این بوستان کمترین نقص را داشته است.
وسایل بازی معلولان را که از بوستان کوهسنگی جمع آوری شده است، با معاون شهردار در میان میگذارم. او از مدیرکل بهبود محیط زیست شهری پاسخ میخواهد. انتظام میگوید: لوازم این بوستان به طورکلی تخریب شده بود که جمع آوری شده و درحال تعمیر و بهسازی است و به زودی پس از رفع نقص فنی جانمایی میشود.
حادثههای پی درپی برای کودکان یکی از مسائلی بود که شهروندان در گزارش قبل به آن اشاره کردند. معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار مشهد برای حل این مشکل بیان کرد: استفاده هر وسیله برای رده سنی خاصی در نظر گرفته شده است. والدین باید هنگام بازی فرزندانشان در کنار آنها باشند تا خدای ناکرده اتفاقی نیفتد. نصب دستگاههای بازی کودکان معلول که سال گذشته اتفاق افتاد، ایده خوب و نویی بود. در هیچ جای کشور این اتفاق نیفتاده است. قبول داریم نقصهایی هست که تلاش کرده ایم روزبه روز کم وکاستی هایشان رفع شود. اکنون برای دریافت نشان استاندارد پیگیری میکنیم تا هرچه زودتر این نشان را دریافت کنیم.
یکی از نکات خوبی که در این گزارش با آن روبه رو شدیم، بازگشایی سرویس بهداشتی معلولان بود. موضوع تعطیلی سرویسهای بهداشتی معلولان در روزهای گذشته را با او در میان میگذاریم که بیان میکند: همه بوستانهای شهر که مجهز به سرویس بهداشتی معلولان هستند، باید سرویس بهداشتی شان باز باشد. چنانچه قفل باشد، تخلف است و برخورد میکنیم.
این گزارش باز است! یک ماه دیگر به سراغ هشت بوستان مجهزشده به لوازم بازی کودکان معلول خواهیم رفت و از وضعیت لوازم بازی و حضور معلولان گزارشی تهیه خواهیم کرد.
شهروندان میتوانند مشکلاتی را که در این بوستانها میبینند، با شماره پیامک ۳۰۰۰۷۲۸۹ در میان بگذارند تا برای حل مشکلات به سراغ مسئولان برویم.