به گزارش شهرآرانیوز جمعآوری و دفن بهداشتی و بازیافت نخالههای ساختمانی، مدتهاست که به مسئله اصلی کلانشهرها تبدیل شده است. در این میان مشهد نخستین شهری بود که ماجرای جمعآوری نخالههای ساختمانی را مکانیزه کرد و باکسهایی خاص برای این کار درنظر گرفت تا نخالههای ساختمانی، قانونی جمعآوری و دفن شوند، اما هنوز هم بازار جمعآوری و حتی تخلیه غیرمجاز نخاله ساختمانی کمی تا قسمتی داغ است و روشهای نظارتی قدیمی هم برای این داستان چندان پاسخگو نیست، به همین دلیل هم سازمان پسماند شهرداری مشهد از مدتی پیش نظارت هوشمند بر خودروهای حمل پسماند را کلید زده است و الان با ۱۴۰ دوربین ترافیکی نظارت گستردهای روی خودروهای مجاز و غیرمجاز حمل پسماند ساختمانی انجام میدهد.
«یکی از چند ده وظیفه سازمان پسماند شهرداری مشهد، جمعآوری و ساماندهی خاک و نخالههای تولید شده در شهر مشهد است.» این جملات را مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری مشهد در گفتگو با خبرنگار شهرآرا مطرح کرد و درباره این وظیفه مهم سازمان پسماند توضیح داد: براساس آمارها روزانه در مشهد چیزی نزدیک به ۱۴ هزارتن خاک و نخاله ساختمانی تولید میشود که ما در سازمان پسماند طبق قانون باید آنها را ساماندهی کنیم و در کنار آن وظیفه داریم بر عملکرد خودروهای بخش خصوصی که کار حمل نخالههای ساختمانی را انجام میدهند نظارت کنیم.
مسعود رضوی با بیان اینکه تخلیه غیرمجاز نخالههای ساختمانی، سلامت شهر و شهروندان را به خطر میاندازد تأکید کرد: بخشی از این تخلیه غیرمجاز در زمینهای خالی و رها شده حاشیه شهر مشهد انجام میشود که این عمل غیربهداشتی، سلامت شهر را به خطر میاندازد و باعث بروز بیماری سالک میشود. به همین علت ما در سازمان پسماند به شکل جدی با تخلیه غیرمجاز نخالههای ساختمانی برخورد میکنیم.
وی از شناسایی همه خودروهای حمل نخاله که در بخش خصوصی فعال هستند صحبت کرد و با تأکید بر لزوم دریافت مجوز برای این کار تصریح کرد: هرخودرویی که قصد حمل پسماندهای ساختمانی در شهر را دارد باید از سازمان پسماند مجوز دریافت کند و نخالهها را هم در محلهای تعیینشده تخلیه کند و حتی از مسیری که برای آنها مشخص شده حرکت کنند؛ در غیر این صورت صاحب خودرو مرتکب تخلف شده است و طبق قانون جریمه خواهد شد.
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری مشهد از تغییر نظارت بر خودروهای حمل خاک و نخاله و هوشمند شدن روشهای نظارتی بر آنها خبر داد و گفت: همانطور که گفتم ما وظیفه داریم بر عملکرد خودروهای حمل پسماند نظارت کنیم که تخلف نکنند. پیش از این ما گشتهایی داشتیم که یا در کلونیهای تخلیه غیرمجاز حضور داشتند و با متخلفان برخورد میکردند، یا اینکه با گشتزنی در شهر خودروهای متخلف را شناسایی میکردند؛ اما از مدتی پیش این نظارت با همکاری سازمان مهندسی حملونقل و ترافیک شهرداری به صورت هوشمند و بهوسیله دوربینهای ترافیکی انجام میشود.
رضوی با اشاره به فعال شدن ۱۴۰ دوربین ترافیکی برای نظارت بر عملکرد خودروهای حمل پسماند ساختمانی ادامه داد: محل تخلیه پسماندها از قبل مشخص شده است و مسیری هم که این خودروها باید تا رسیدن به این محلها طی کنند معین است و به اطلاع آنها رسیده است، در صورتی که خلاف این مسیر حرکت کنند، مجوز نداشته باشند، روی بار روکش مناسب نصب نشده باشد و بار آنها در خیابانها ریخته شود، توسط دوربینها شناسایی و به خاطر انجام این تخلف جریمه میشوند. با فعال شدن این دوربینها چتر نظارتی سازمان پسماند روی خودروهای حمل خاک و نخاله کاملا گسترده شده و رصد همهجانبهای در اینباره در حال انجام است.
وی افزود: مراحل کار هم به این صورت است که تصاویر دوربینها به سامانه سازمان پسماند ارسال میشود و در مرحله اول مجوز شماره پلاک کنترل میشود که در آن، محل تخلیه ذکر شده است، در صورتی که خودرو در محل دیگری غیر از مسیر مشخص شده برای دفن خاک و نخاله قرار داشته باشد یا اصلا مجوزی برای پلاک ثبت نشده باشد، در همان لحظه این تخلفات ثبت و با خودرو خاطی برخورد میشود. ضمن اینکه با توجه به امکان پردازش بار توسط این دوربینها همه خودروهایی که به حمل پسماند و نخاله ساختمانی اقدام میکنند شناسایی خواهند شد.
اما مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری مشهد در پاسخ به این سؤال که آیا این روش جدید در کاهش تخلیه نخالهها در مناطق مسکونی تأثیر دارد گفت: خوشبختانه جریمههایی که برای برخورد با متخلفان در این حوزه تعیین شده است کاملا بازدارنده است و در بانک جرایم راهنمایی و رانندگی ثبت میشود، همچنین با این شیوه نظارتی جدید پیشبینی میکنیم تخلیه غیرمجاز خاک و نخاله در حواشی شهر مشهد از قبل کمتر شود و به تبع آن آلودگیهای محیطی و بروز سالک هم کاهش پیدا خواهد کرد.
مسعود رضوی در بخش دیگر صحبتهایش به ادامهدار بودن فعالیت گشتهای شبانهروزی اشاره کرد و در این باره توضیح داد: با وجود اینکه همین الان ۱۴۰ دوربین ترافیکی به سیستم نظارتی ما اضافه شدهاند، اما گشتهای نظارتی سازمان پسماند تعطیل نخواهند شد و همچنان در شهر و مکانهایی که به کلونیهای غیرمجاز تخلیه نخاله تبدیل شدهاند حضور فعال خواهند داشت و با هرگونه تخلف برخورد میکنند.