به گزارش شهرآرانیوز، هنری کیسینجر، استاد دانشگاه هاروارد و دیپلمات سرشناس آمریکایی که موافقان و مخالفان بسیاری داشت، در ۱۰۰ سالگی در منزلش در ایالت «کنتیکت» درگذشت.
او که مشاور ارشد ریچارد نیکسون، رئیسجمهوری پیشین آمریکا در سیاست خارجی بود، در مورد خروج آمریکا از جنگ فاجعهبار ویتنام مذاکره و جایزه صلح نوبل را که جنجال به پا کرد، دریافت کرد. کیسینجر همچنین طراح سیاست تنشزدایی بود که جنگ سرد با اتحاد جماهیر شوروی را خنثی کرد و به فروریختن دیوار بزرگ دیپلماتیکی که چین کمونیست را برای دو و نیم دهه تحت کنترل داشت، کمک کرد.
هنری آلفرد کیسینجر زاده مه ۱۹۲۳ که در ۲۹ نوامبر ۲۰۲۳ درگذشت، سیاستمدار، دیپلمات و مشاور ژئوپلیتیک آلمانی-آمریکایی بود که به عنوان وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا و مشاور امنیت ملی آمریکا در دولتهای ریچارد نیکسون و جرالد فورد فعالیت کرد.
او که یک پناهنده یهودی بود که در سال ۱۹۳۸ با خانوادهاش از آلمان نازی گریخت، در سال ۱۹۶۹ مشاور امنیت ملی و در سال ۱۹۷۳ وزیر امور خارجه آمریکا شد. کیسینجر در سال ۱۹۷۳، به خاطر اقداماتش برای آتشبس در ویتنام، جایزه صلح نوبل را تحت شرایطی مناقشهبرانگیز که دو نفر از اعضای کمیته به نشانه اعتراض استعفا دادند، دریافت کرد.
هنری آلفرد کیسینجر ( Henry Alfred Kissinger) (زاده ۲۷ مه ۱۹۲۳) سیاستمدار، دیپلمات و مشاور ژئوپلیتیک آمریکایی است که به عنوان وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا و مشاور امنیت ملی آمریکا خدمت کردهاست.
زندگینامه
کیسینجر در ۲۷ مه ۱۹۲۳ در خانوادهای یهودیالاصل در شهر فورت آلمان به دنیا آمد. او در سال ۱۹۳۸ به همراه خانواده از آلمان تحت کنترل نازیها به ایالات متحده آمریکا گریخت، در نیویورک ساکن شد و در ۱۹۴۳ تابعیت این کشور را کسب کرد.
فعالیتها
کیسینجر در دورهٔ ریچارد نیکسون به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا مشغول به کار شد و پس از پایان دوره نیکسون به خاطر رسوایی واترگیت و استعفای نیکسون در همان سمت با جرالد فورد (معاون نیکسون که طبق قانون اساسی جانشین وی شد) به همکاری ادامه داد. او در سال ۱۹۷۳ به خاطر تلاشهایش برای پایان بخشیدن به جنگ ویتنام جایزه صلح نوبل گرفت. از وی به عنوان یکی از استراتژیستهای ارشد ایالات متحده آمریکا نام میبرند.
از مهمترین فعالیتهای موفقیتآمیز کیسینجر میتوان به این موارد اشاره کرد:
مذاکرات مربوط به محدودسازی سلاحهای استراتژیک میان آمریکا و شوروی که منجر به پیمان سالت شد (۱۹۶۹ تا ۱۹۷۲).
برقراری رابطه میان ایالات متحده آمریکا و چین با اجرای سیاست معروف به دیپلماسی پینگ پنگ در ۱۹۷۲
نقش مؤثر در خاتمه بحران ویتنام که جایزه صلح نوبل مشترکی را برای او و له دوک تو طرف مذاکره ویتنامی او به ارمغان آورد.
کیسینجر همچنان به عنوان یک شخصیت بحثانگیز در سیاست آمریکا محسوب میشود و توسط برخی روزنامه نگاران، فعالان سیاسی و وکلای حقوق بشر به جنایت جنگی محکوم شدهاست. براساس یک نظرسنجی که توسط مجله سیاست خارجی انجام شده، ۳۲٫۲۱ درصد از «محققان بزرگ روابط بینالملل آمریکا» هنری کیسینجر را مهم ترین وزیر امور خارجه ایالات متحده از سال ۱۹۶۵ در نظر گرفتند.
در سوم آوریل ۲۰۲۰ کیسینجر طی یادداشتی در روزنامه والاستریت ژورنال هشدار داد که احتمال میرود کروناویروس به بحران اقتصادی در جهان منجر شود که نسلها ادامه داشته باشد و اگر اقدام مناسبی برای مقابله با شیوع ویروس کرونا در جهان صورت نگیرد، تصریح کرد که در صورت شکست در مقابله با چالش کرونا میتواند جهان را به آتش بکشد.
کیسینجر در ارتباط با پیامدهای شیوع کرونا بر اقتصاد جهان گفت: «وقتی بیماری همه گیر کووید-۱۹ به پایان برسد، مؤسسات بسیاری از کشورهای جهان به عنوان (شرکتهای) ناکام و شکست خورده تلقی خواهند شد. خواه این قضاوت منصفانه باشد یا خیر، حقیقت اینجاست که جهان بعد از ویروس کرونا دیگر به همان شکل قبل نخواهد بود.»