به گزارش شهرآرانیوز، هفته گذشته بود که با استناد به انتشار تصاویر ماهواره ای یکی از رسانه ها به انحراف آب رودخانه مرزی هیرمند به سمت شوره زار گودزره اشاره کردو آرزو اشرفی زاده، مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز ضمن تائید این موضوع، از رها نکردن حقابه هامون از هیرمند و هدر دادن آب با انحراف به شوره زارهای آن کشور انتقاد کرد.
حالا علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم انحراف آب سیلاب از حوضه آبریز هیرمند از سوی افغانستان به سمت گودزره را تائید و اعلام کرد:با نگاهی به اطراف سازه سد کمالخان متوجه مسیرهایی برای انحراف به بیابان گودزره شدیم و امیدواریم انحراف گودزره را باتوافق هیأت حاکمه افعانستان مسدود کنیم؛ چرا که با این کار وضعیت تالابها و اکوسیستمهای پایین دست در ایران بهتر خواهد شد.
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیطزیست کشور هفته گذشته گفته بود: متأسفانه با وجود بارشهای خوبی که در حوضه هیرمند و کل کشور افغانستان اتفاق افتاده است و رودخانههای ورودی تالاب هامون، وضعیت مناسب و سیلابی دارند، اما دستکاریهایی که در بالادست اتفاق افتاده و انحراف آبی که به وسیله بندهای انحرافی ایجاد شده، باعث شده است که آب از مسیر طبیعی خود منحرف شده و مسیر طبیعی را طی نکند.
اشرفیزاده در گفتگو با رسانه ها اعلام کرد: مسیر طبیعی آب در این حوضه آبریز به این صورت است که آب باید از رودخانه هیرمند وارد ایران شده و تالاب هامون را سیراب کند. در ادامه از طریق رودخانه شیرین به افغانستان برگردد و وارد گودزره شود. اما متأسفانه دستکاری در مسیر طبیعی و تامین نشدن حقابه پاییندست، این مسیرطبیعی را منحرف کرده است.
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیطزیست، این اقدام افغانستان را نظر حقوق عرف بینالملل محکوم دانست و اعلام کرد: در این زمینه اعتراض خود را اعلام کردهایم.
این مدیر سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از مکاتبه برای پیگیری سازمان محیط زیست از مراجع ذیربط (وزارت امور خارجه) برای پیگیری انحراف آب هیرمند به شورهزار گودزره خبر داد.
گودزره یک شورهزار است و از نظر اکولوژیکی هیچ ارزشی ندارد. این پهنه آبی بهدلیل واقع شدن در انتهای حوضه آبریز، ارزش اکولوژیکی ندارد و معیشت مردم منطقه هم هیچوقت وابسته به آن نبوده است. درمقابل، اما تالاب بینالمللی هامون به عنوان ذخیره زیست کره که در کنوانسیون رامسر ثبت شده، ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی دارد و به لحاظ عرفی و قوانین بینالملل، انحراف مسیر طبیعی هیرمند محکوم شده است.
منبع: همشهری آنلاین