به گزارش شهرآرانیوز، محسن عباسی، کارشناس اقتصادی در این رابطه نوشت:
ارز تک نرخی اگرچه سیاست درست و ناگزیر این کشور است و بالاخره باید روزی به ارز چند نرخی و این رانت بزرگ و غدهی سرطانی رسیدگی میشد، اما باید بپذیریم که قیمت ارز هم تابع عرضه و تقاضاست و برای تک نرخی شدن باید عرضهی ارز هم در شرایط برابر با تقاضای آن باشد.
تک نرخی کردن ارز یکی از سنگینترین پروژهها برای بانک مرکزی و وزارت اقتصاد است و از بین بردن تفاوت نرخ بازار و نرخ سامانه، بدون رفع تحریمها واقعا کار سختی خواهد بود.
میبینیم که گپ این دو نرخ همواره برقرار است. ضمن اینکه توضیحات و اطلاعات کافی و اطلاع رسانی درستی هم به مردم داده نشد و شوک ناشی از افزایش قیمت دلار وارد بازار کالایی هم شده است. کم کم شاهد شروع مسابقهی تورمی در بازار کالایی خواهیم بود و نرخهای کالاها و خدمات بار دیگر بی ثبات خواهند شد.
عدم آمادهسازی افکار عمومی، عدم اطلاع رسانی برنامهها و سیاستهای اجرایی و حمایتی در کنار ابهامات سیاسی پیش رو بر نگرانی جامعه در خصوص ارز دامن زده است.
اگرچه ما بورسیها از افزایش قیمت فروش محصولات شرکتهای بورسی و حذف رانت و دلالان و واسطهها خوشحالیم، اما توجه داشته باشید که در نهایت گرانی این کالاها از جیب مردم پرداخت خواهد شد و از طرفی با رشد دلار هم همهی سودهای ما در بازار سرمایه فقط اسمی محسوب میشوند و سود واقعی وجود نخواهد داشت و در این بین فقط یک دورهی تورمی را تجربه خواهیم کرد.
برای مثال در حال حاضر رقابت شدیدی برای اقلام فولادی در بورس کالا شکل گرفته (در نتیجهی رشد قیمت ارز) که از نظر من این یک سیگنال انتظارات تورمی برای سال بعد است.
من تا اینجای کار به دولت نمرهی قبولی میدهم و باید قبول کنیم با این انزوای جهانی و این شرایط پیچیدهی منطقهای، مدیریت نرخ ارز که حساسترین پدیدهی اقتصادی این کشور است کار مشکلی محسوب میشود. ناترازیهای حاملهای انرژی را هم اضافه کنید!
اگر گشایشی در سیاستهای خارجی کشور پدید نیاید سال آینده یک سال سوپر تورمی برای کشور خواهد بود و به محض گذر از تعطیلات نوروزی، زنگ مسابقهی تورمی در کشور نواخته خواهد شد.
با ورود موج تورمی به کالاها و خدمات از سال آینده، در صورتیکه اقدامات حمایتی برای اقشار ضعیف و متوسط در نظر گرفته نشود موج بزرگی از انتقادات و اعتراضات در خصوص گرانیها شکل خواهد گرفت؛ بنابراین بهتر است دولت برنامه اجرای سیاستهای خودش در حوزه ارز و اقدامات حمایتی را برای مردم تدوین و تشریح نماید.
مهدی رباطی دیگر کارشناس اقتصادی نیز در این رابطه نوشت:
فکر نمیکنم جز ذینفعان رانت حاصل از ارز چند نرخی هیچ اقتصاد بلدی با هر نوع شکل تفکری از تک نرخی شدن ارز دفاع نکند.
من مخالف اکید شوک درمانی و آزادسازی قیمت حاملهای انرژی و سایر موضوعات از این دست بدون اصلاحات نهادی و قبل از کوچک شدن دولت هستم.
اما بحث ارز متفاوت است، ذینفع ارز تک نرخی تولید و مردم هستند و رانتی که حاصل از ارز چند نرخی بود با تک نرخی شدن به جیب تولیدکننده میرود و باعث رونق اقتصاد میشود.
همچنین رانت حاصل از ارز چند نرخی به جیب شبکههای مافیایی میرود و حاصلی برای مردم ندارد.
نشانه اش هم اینکه تمام کالاهایی که ارز حمایتی میگرفتند، در ایران از دنیا گرانتر هستند.
راه حمایت از گروههای آسیب پذیر کمک مستقیم نقدی و اعطای سبدکالایی مانند تمام دنیاست.