صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

پیوستن ایران به FATF، منفعت یا ضرر؟

  • کد خبر: ۳۱۱۳۴۳
  • ۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۷
گفت‌وگوی اختصاصی شهرآرانیوز با عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشگر منطقه غرب آسیا در خصوص جنبه‌های مختلف پیوستن ایران به FATF.

اصغر زارعی در گفت‌و‌گو با خبرنگار شهرآرانیوز، درخصوص آثار پیوستن ایران به اف‌ای‌تی‌اف، اظهار کرد: موضوع پیوستن ایران به اف‌ای‌تی‌اف یکی از دغدغه‌های مسئولین جمهوری اسلامی ایران بوده است. در زمان دولت آقای روحانی و حتی پیش از آن، بخش قابل‌توجهی از مفاد اف‌ای‌تی‌اف را پذیرفتیم و فقط چند مفاد آن مورد اختلاف بوده است؛ البته حق تمام کشورهاست که درخصوص حقوق و منافع خود نگران باشند و از خود دربرابر برخی از معاهدات و پیمان‌ها و قرارداد‌های بین‌المللی محافظت کنند.

FATF می‌تواند خطرناک باشد

وی افزود: جمهوری اسلامی نیز نسبت‌به بخشی از بند‌های اف‌ای‌تی‌اف ملاحظاتی داشته که هنوز مورد اختلاف است. قاعدتاً اف‌ای‌تی‌اف مکانیزمی است که از طریق صندوق بین‌المللی پول و عمدتاً توسط اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها تدوین شده است. به نوعی این مکانیزم عامل نظارتی است به تراکنش‌های مالی بین‌بانکی کشور‌ها و شهروندان کشور‌های مختلف که این تراکنش‌ها و نظارت بالادستی، دسترسی آن‌ها را برای معاملات و مبادلات تجاری و پولی بسیار باز می‌کند که می‌تواند بسیار خطرناک باشد؛ چراکه بسیاری از معاهدات نظامی، دفاعی و مسائلی که مربوط به منافع ملی کشور‌هاست، با در اختیار قرارگرفتن این نوع تراکنش‌ها و مبادلات مالی، می‌تواند دسترسی دشمن را به این اطلاعات تسهیل کند و تهدیدات و آسیب‌های جدی درپی داشته باشد.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشگر منطقه غرب آسیا با اشاره به شرایط خاص کشور ما و همکاری‌هایی که جمهوری اسلامی با کشور‌های منطقه و جریان‌های مقاومت در منطقه دارد و همچنین ارتباطات تجاری با کشورهایی چون روسیه، چین و حتی برخی کشور‌های اروپایی، آفریقایی و آمریکای لاتین، گفت: به‌واسطه اینکه تحریم‌های ظالمانه‌ای علیه ما طی ۱۵ بیست سال اخیر توسط ایالات متحده آمریکا و با فشار بر شورای امنیت سازمان ملل تحمیل شده، کار ما در مبادلات بین‌بانکی و بین‌المللی، دریافت مطالباتمان از طرف‌های مقابل و... دشوار شده و این تحریم‌ها محدودیت‌های مضاعفی برای کشور ما ایجاد کرده که می‌تواند درمورد سایر کشور‌ها نیز محدودیت ایجاد کند.

وی افزود: این محدودیت نباید موجب شود که ما با در اختیار قراردادن تراکنش‌های مالی خود، منافع و امنیت ملی‌‌مان را مورد آسیب قرار دهیم.

نباید FATF به نحوی که اکنون مطرح است، تصویب شود

عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشگر منطقه غرب آسیا با بیان اینکه موافق این امر هستم که نباید اف‌ای‌تی‌اف به این نحو که اکنون مطرح است، مورد تأیید و تصویب قرار بگیرد، گفت: بسیاری از کشور‌های دنیا امروز هم عضو اف‌ای‌تی‌اف نیستند و به این معنی نیست که آن‌ها نمی‌توانند کاری انجام دهند، اما شرایط کشور ما به خاطر تحریم‌ها و نظارت‌های بالادستی که در حوزه‌های مختلف صورت می‌گیرد، فشار‌های مضاعف و تحریم‌های ظالمانه‌ای را متحمل می‌شود و پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف نیز یک مکانیزم بسیار خطرناک و محدودکننده مضاعف است که تهدیدات جدی را برای امنیت ملی، منافع ملی و شرکای تجاری ما در اقصی نقاط دنیا می‌تواند به همراه داشته باشد.

از استانداردهای خود کوتاه نیاییم

زارعی با بیان اینکه اف‌ای‌تی‌اف مزایایی به آن صورت نمی‌تواند داشته باشد، تأکید کرد: اف‌ای‌تی‌اف حقی است که تمام کشور‌ها باید از آن برخوردار شوند و تراکنش آزاد بین کشور‌ها وجود باید داشته باشد؛ اما صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی با توجه به دسترسی‌هایی که دنبال می‌کنند، بیشتر به دنبال تحمیل معیار‌ها و استاندارد‌های خود و رسیدن به اهداف نامیمونی هستند که در عرصه نظام بین‌الملل برای تداوم نظام سلطه خود استفاده می‌کنند؛ بنابراین، ما نباید تحت استاندار‌دهای تحمیلی آن‌ها، وارد بازی‌‌ای شویم که ممکن است منافع و امنیت ملی ما را دچار آسیب و تهدید کند.

وی افزود: ما تحریم‌ها را دور زدیم و امروز، با جهان مبادله خود را داریم و شرایطی است که تداوم آن برای طرف‌های مقابل ما سخت یا غیرممکن خواهد بود؛ چراکه شرایط اقتصادی و صنعتی ما مطلوب است و توانسته‌ایم باوجود تمام تحریم‌ها و فشار‌ها، توانمندی خود را افزایش دهیم.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشگر منطقه غرب آسیا در نهایت تأکید کرد: مشکل ما بیشتر داخل کشور است که برخی جریانات سیاسی، متأسفانه بسیاری از موضوعات را به پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف، اجرای برجام ۲ و... منوط می‌کنند که اساساً به‌نفع منافع ملی، امنیت ملی، ملت و نظام نیست.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.