صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

مدیر موزه بزرگ خراسان: سازه‌های مقاوم بنا‌های تاریخی ۲۵۰۰ ساله از افتخارات ایرانیان است

  • کد خبر: ۳۲۷۷۰۰
  • ۳۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۶:۵۰
مدیر موزه بزرگ خراسان با اشاره به مقاومت سازه‌های تاریخی در برابر زلزله گفت: فناوری‌های ساخت و ساز ایرانیان در حدود ۲۵۰۰ سال پیش یکی از افتخارات آنان محسوب می‌شود.
صبا اسماعیلی
خبرنگار صبا اسماعیلی

به گزارش شهرآرانیوز، علی صفرنژاد، ۳۱ فروردین (۱۴۰۴) در نشست تخصصی خطرپذیری و توانمندسازی آثار تاریخی در برابر زلزله در مشهدبه مناسبت روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی در موزه بزرگ خراسان با اشاره به زمین‌لرزه و تأثیرات آن در ایران اظهار کرد: زمین‌لرزه‌هایی با بزرگی متفاوت هر سال در ایران رخ می‌دهد. به‌طور میانگین، هر سال سه زمین‌لرزه با بزرگی بالای شش ریشتر و ده‌ها زمین‌لرزه با بزرگی پنج ریشتر در کشور ثبت می‌شود.

مدیر موزه بزرگ خراسان عنوان کرد: این زلزله‌ها باعث تلفات جانی و خسارت‌های فراوانی می‌گردند. بیش از دو سوم وسعت ایران در معرض خطر زلزله قرار دارد و بیشتر شهر‌های پرجمعیت تحت تأثیر فعالیت‌های زلزله‌زا هستند. به‌طوری‌که نود درصد شهرستان‌ها در برابر زلزله‌های ۵ ریشتری آسیب‌پذیر هستند.

وی ادامه داد: کمیته کاهش بلایای طبیعی در سازمان‌ها، زلزله را به‌عنوان یکی از مخاطرات طبیعی حیات و کار انسانی مطرح کرده است. بافت شهری یکی از عناصر مهم ساختار شهری در برابر آسیب‌های ناشی از زلزله به شمار می‌رود. این بافت باید به‌صورت منظم و پیوسته طراحی شود تا از ایمنی بالایی برخوردار باشد.

صفرنژاد گفت: نگاهی به آثار تاریخی از دوره هخامنشیان نشان می‌دهد که این سازه‌ها در مقیاس بزرگی در برابر زلزله مقاوم بودند. به‌عنوان مثال، تخت جمشید با استفاده از سنگ و مصالحی، چون ساروج ساخته شده است. این نوع ساختار‌ها به‌راحتی از زلزله‌های شدید آسیب نمی‌بینند. فناوری‌های ساخت و ساز ایرانیان در حدود دو هزار و پانصد سال پیش یکی از افتخارات آنان محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: در دوره اسلامی نیز بنا‌هایی در اصفهان ساخته شد که به‌عنوان ساختمان‌های ضد زلزله معروف هستند. به‌طور مثال، استفاده از آجر در کشت آجر‌ها و عمارت‌هایی که در برابر زلزله مقاوم بودند، نمایانگر این نوآوری است. همچنین بنا‌هایی مانند کبوترخانه‌ها که برجک‌های خاصی بودند، در برابر زلزله‌ها بسیار مقاوم بودند. استفاده از طاق قوسی در این سازه‌ها نقش بسیار مهمی در جلوگیری از آسیب‌های زلزله‌زا داشته است.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.