به گزارش شهرآرانیوز؛ انسیه کتابچی اظهار کرد: وضعیت طبیعی جمعیت در کشورهای مختلف، زمانی محقق میشود که ساختار جمعیتی آنها بهصورت هرم باشد؛ یعنی نوک هرم که سالمندان هستند باریک و دامنه که شامل کودکان و نوجوانان و جوانان است، پهن باشد. بین این دو نیز بهصورت تدریجی و نرمال افزایش جمعیت دیده میشود. این ساختار زمانی شکل میگیرد که هر گروه سنی نسبت به گروه قبل، جمعیت بیشتری داشته باشد؛ یعنی بهازای هر زوج، بیش از دو فرزند به دنیا بیاید.
وی ادامه داد: وقتی دهه شصتیها به سن سالمندی برسند، یعنی نوک هرم که باید باریک باشد، پهنتر از پایین هرم میشود. این یعنی جمعیت سالمند ما از جمعیت جوان بیشتر خواهد شد؛ بنابراین کشور با کمبود نیروی کار، نیروی علمی، امنیتی و اقتصادی مواجه خواهد شد. این یعنی کاهش نشاط، پویایی و رشد.
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه دو محور اصلی قانون جوانی جمعیت در حوزه ازدواج، توسعه مراکز همسانگزینی و اعطای وام ازدواج است، متذکر شد: باوجود نصف شدن جمعیت در معرض ازدواج، آمار ازدواج نصفنشده و این نشان میدهد سیاستها در این حوزه اثرگذار بوده است، اما هنوز هم برخی گروههای جوان تحتتاثیر فردگرایی و عدم مسئولیتپذیری تمایلی به ازدواج ندارند و باید روی این موضوع کار فرهنگی شود.
کتابچی بیان کرد: در سال ۱۴۰۳ اعطای زمین به خانوادههای دارای فرزند سوم و بیشتر افت کرد و در مجموع حدود ۴۶ هزار زمین اعطا شد که حدود نیمی از تعداد زمینهایی بود که در سال ۱۴۰۲ اعطا شده بود. با این روند عملا نشاطی که در جامعه ایجاد شده بود، متوقف شد. وضعیت وام هم به همین شکل بود. درحالی که صف اعطای وام ازدواج و فرزندآوری در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ کاهش پیدا کرده بود، در سال ۱۴۰۳ بیش از دو برابر شد و اعتماد عمومی به اعطای وام را کاهش داد. بهطور کلی تجربه طی این چندسال نشان میدهد که هر زمان که نشاط اجتماعی و امید افزایش یافته، نرخ باروری بهتر شده، اما با کاهش این نشاط، باروری هم افت کرده است.
منبع:جام جم