صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

زمین‌های بزرگ‌مقیاس منطقه‌ ۵ مشهد، در خدمت توسعه صنعت و مسکن

  • کد خبر: ۳۳۴۸۰۱
  • ۰۵ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۱
با همراهی حسن صالحی‌مفرد، شهردار منطقه‌ ۵ مشهد، ضمن پیمایش جغرافیای این منطقه، از آخرین جزئیات ساخت و تکمیل پروژه‌های شهری منطقه‌۵ مطلع شدیم.
مهدی عسکری
خبرنگار مهدی عسکری

به گزارش شهرآرانیوز؛ دوره اخیر مدیریت شهری که آغاز به کار کرد، توافق نانوشته‌ای میان شورای شهر و شهرداری وجود داشت برای آبادانی هر چه بیشتر مناطق محروم. این توافق در ادامه با مصوبه طرح‌های زودبازده ۱، ۲ و ۳ وارد مدار عملیاتی شد تا وعده مدیریت شهری جامه عمل به تن کرده باشد، به اینها اضافه کنید تصمیم مشترک برای جاری شدن بیش از ۴۰ درصد بودجه شهر را برای سازندگی در حاشیه شهر.

یکی از مناطق محرومی که از دستاورد‌های این تصمیمات منتفع شد، منطقه ۵ بود، در آخرین سال کاری دوره اخیر مدیریت شهری و با هدف آشنایی شهروندان با اقدامات و پروژه‌های مدیریت شهری در هر منطقه، قرار است در گزارش‌های میدانی به بررسی مهم‌ترین پروژه‌های شهرداری در هر منطقه بپردازیم.

در اولین گزارش از این سلسله‌گزارش‌ها، با همراهی حسن صالحی‌مفرد، شهردار منطقه‌۵، ضمن پیمایش جغرافیای این منطقه، از آخرین جزئیات ساخت و تکمیل پروژه‌های شهری منطقه‌۵ مطلع شدیم. نکته درخورتوجه در این گزارش، تأکید شهردار منطقه بر تغییر سیمای محرومیت در این بخش از جغرافیای شهر بود که به مدد نگاه ویژه مدیریت شهری و همراهی مردم، می‌توان به‌نحوی ملموس درباره آن سخن گفت.

بازپیرایی و بهسازی بوستان «رستگارمقدم»

بهسازی بوستان رستگارمقدم در چند سال اخیر از مطالبات پرشمار اهالی محله سجادیه و کوی سلمان بود. متأسفانه این بوستان سال‌های طولانی بازپیرایی و زیباسازی نشده بود، اما به تازگی این بوستان دوهکتاری با اعتبار ۱۳‌میلیارد تومان به بهره برداری رسیده است. گل‌کاری بوستان، پیاده‌رو‌سازی، نورپردازی، تجهیز وسایل ورزشی و کف‌پوش و نیمکت‌های جدید در این بوستان انجام شده و یک قرائت‌خانه با اعتبار ۳ میلیارد تومان در این بوستان ساخته و بهره‌برداری از آن مدتی است که آغاز شده است.

راه‌گشایی در بولوار «سجادیه»

بازگشایی‌های متعدد در بولوار سجادیه، یکی دیگر از پروژه‌های تأثیرگذار ماست. تردد شهروندان به‌دلیل عرض کم معبر و وجود خانه‌های بسیار با مشکل مواجه بود. برخی معابر حداکثر فضای ۱.۵‌متری برای عبور داشتند و تردد خودرو‌ها با مشکل مواجه بود. همین مسیر‌های باریک و مسدود، موجب بروز مشکلات متعدد اجتماعی از قبیل تجمع معتادان متجاهر و زورگیری شده بود؛ از‌این‌رو در کوچه‌های اعتمادی‌۱۲‌و‌۸ بازگشایی‌های خوبی صورت گرفت و اکنون کامیون‌ها هم امکان تردد دارند. در این مسیر، با توافق با مالکان، هفت ملک برای بازگشایی مسیر، تملک و ۳۰‌میلیارد تومان هزینه شد.

تعیین تکلیف زمین‌های بایر منطقه

تعیین تکلیف اراضی بایر «علاقه‌بند» در محله حسین‌آباد از دیگر پروژه‌های تأثیرگذار منطقه بود. این اراضی سالیان سال به‌حال خود رها شده و به پاتوق معتادان تبدیل و این مسئله موجب نارضایتی شهروندان شده بود. به این دلیل که سال‌های دور از خاک این اراضی برای ساخت آجر در کوره آجرپزی استفاده می‌شد، بخشی از این اراضی دارای اختلاف سطح نیز بود.

این اراضی بیست‌هکتاری در دل محله حسین‌آباد و در انتهای بولوار شهید علیمردانی قرار دارد. قرارداد اولیه آماده‌سازی معابر با بیش از ۳۰‌میلیارد تومان بسته شده ولی تکمیل این پروژه تا پایان سال ۱۴۰۵ و با اعتبار بیش از ۱۰۰‌میلیارد تومان است. قرار است بیش از صد قطعه به‌صورت صنعتی یا به‌صورت مسکونی در اختیار شهروندان قرار گیرد. این اراضی سه مالک داشت و تعیین تکلیفش هم مطالبه سی‌ساله مردم بود.

گشایش در گره بولوار «کرامت»

بیست سال بود که اهالی منطقه‌۵ خواستار بازگشایی و اتصال بولوار کرامت به بولوار مفتح‌شرقی و خیابان شهید‌رجایی بودند تا تردد مردم محلات مهرآباد و ثامن از این محدوده به‌راحتی انجام شود. در مدت یک سال تملک‌ها انجام و ملک‌های خریداری‌شده تخریب شد.

اراضی دو بزرگ‌مالک هم در دو طرف این پروژه تعیین تکلیف شد. بیش از صد خانواده در این ماجرا برای مجوز‌ها و صدور پروانه‌ها معطل و بلاتکلیف مانده بودند. بخشی از اراضی حاشیه این بولوار هم به مساحت بیش از یازده هکتار متعلق به بنیاد مستضعفان کل کشور بود که در جلسات متعدد با مسئولان این بنیاد به نتیجه و تعیین تکلیف رسیدیم.

در پروژه بازگشایی بولوار کرامت ۳۵۰ متر را تملک و بازگشایی کردیم. در این مسیر حدود ۸هزارو۵۰۰ متر زیرسازی، آسفالت، جدول‌کشی، جوی و کانال اجرا کردیم. این پروژه به لطف خدا به بهره‌برداری رسید و برای تکمیل آن ۱۸۰‌میلیارد تومان هزینه توسط مدیریت شهری انجام شد که فقط در یک مورد بیش از ۴۵ پلاک در مسیر تملک شد.

بزرگ‌ترین پایانه اتوبوس‌رانی شرق کشور

ساخت این پایانه از آبان‌ماه سال گذشته آغاز شد و با صرف ۵۵‌میلیارد تومان اعتبار و با تجهیز کامل به بهره‌برداری رسید. متأسفانه تا پیش‌از‌این، در محدوده شرقی شهر پایانه درخورتوجهی که بتواند این خدمت را سامان‌دهی کند و در شأن مردم مشهد باشد، وجود نداشت. این پروژه با محوریت پایانه شهید‌مفتح در بولوار مفتح‌شرقی تعریف شد تا بزرگ‌ترین پایانه اتوبوس‌رانی مشهد باشد که در شرق کشور نیز بی‌نظیر است. این پایانه ۱.۵‌هکتار مساحت دارد و بیش از بیست خط اتوبوس در محدوده شرقی شهر مشهد از این پایانه به شهروندان خدمت‌رسانی می‌کنند.

آماده‌سازی معابر تعیین‌تکلیف‌شده

در یک سال گذشته بیش از ۲۱۰ هکتار از اراضی سطح منطقه‌۵ استحصال و تعیین‌تکلیف شد و مجوز‌های کمیسیون ماده‌۵ استانداری نیز برای آنها اخذ شد؛ بنابراین مالکان نیز امکان ساخت‌و‌ساز را پیدا کرده‌اند. در‌همین‌راستا در یک سال اخیر معابر در این اراضی جداسازی و جدول‌کشی شده‌اند. با این اتفاق دیگر امکان ساخت‌و‌ساز‌های غیرمجاز در این اراضی وجود ندارد. اکنون نیز شاهد ساخت‌و‌ساز‌های مجاز هستیم.

بخشی از این تحصیل مربوط به اراضی بذرگر با مقیاس هجده هکتار در مفتح شرقی‌۲۰ بود. در همین اراضی اکنون بیش از نود سوله برای اشتغال‌زایی صنعتی ساخته شده است و تا امروز در این اراضی بیش از هزار‌میلیارد تومان فقط آورده بخش خصوصی بوده است تا شهرک صنعتی «دنا» در این اراضی شکل گرفته باشد.

تحصیل سیزده هکتار دیگر نیز در دستور‌کار است که از ابتدای سال ۱۴۰۴ این پروژه نیز آغاز شده است تا در نهایت در این شهرک حدود ۱۸۰ سوله صنعتی ساخته شود. اراضی محله مهدی‌آباد، موسوم به زمین‌های «یاوری» نیز با مساحت ۴.۵‌هکتار تعیین تکلیف شد تا چهل سوله صنعتی در آنجا ساخته شود.

اجرای پروژه‌های ورزشی با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی

مشهد به‌همت سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، شاهد توسعه چشمگیر زیرساخت‌های ورزشی است. در اوایل سال ۱۴۰۳، مجموعه‌ای بی‌نظیر در حاشیه بولوار بابانظر‌۷۰ به بهره‌برداری رسید. این مجموعه کامل، با امکاناتی نظیر خوابگاه، سونا، جکوزی، سالن فوتسال و سالن بدن‌سازی، نویدبخش فضایی ایده‌آل برای ورزشکاران و علاقه‌مندان به فعالیت‌های بدنی است.

علاوه بر‌این، پروژه دیگری با مشارکت بخش خصوصی در بولوار میرزا کوچک‌خان‌۲۱ در حال اجراست و پیش‌بینی می‌شود به زودی به بهره‌برداری برسد. این مجموعه چندمنظوره، شامل سالن‌های والیبال، فوتسال، بدن‌سازی توپی، سونا، جکوزی و سایر تجهیزات مدرن، گامی مهم در راستای توسعه ورزش همگانی و قهرمانی در شهر مشهد است. این پروژه‌ها، نمونه‌ای موفق از جذب سرمایه‌گذار و ایجاد فضا‌های ورزشی باکیفیت در مشهد هستند و نشان از تلاش مدیریت شهری برای توسعه زیرساخت‌های ورزشی و ارتقای سطح سلامت شهروندان دارد.

فرهنگ‌سرای «بهرمان»، هدیه‌ای به شهروندان منطقه‌۵

خوشبختانه فرهنگ‌سرای «بهرمان» در مراسمی با شکوه و با حضور مسئولان استانی و محلی افتتاح شد و این اتفاق برای اهالی منطقه‌۵ مشهد خبر خوشی است. این فرهنگ‌سرا، در محله ثامن، با همت شهرداری و مشارکت معاونت فرهنگی و اجتماعی، تکمیل و تجهیز شد. این مجموعه فرهنگی، با زیربنایی بالغ بر ۱۲۰۰‌متر مربع در چند طبقه، در زمینی به مساحت ۱۳۰۰‌متر‌مربع احداث شده است. زمین اولیه این فرهنگ‌سرا، فضایی چهارصدمتری، توسط خیر نیک‌اندیش، خانم بهجت‌بهرمان، برای امور فرهنگی وقف شده بود.

با تلاش شهرداری، زمین مجاور نیز تملک و به این فضا اضافه شد و در نهایت، مجموعه‌ای بزرگ و مجهز برای ارائه خدمات فرهنگی به شهروندان ایجاد شد. این فرهنگ‌سرا، اولین فرهنگ‌سرا در ناحیه ۲، زیرمجموعه منطقه ۵ مشهد است و با افتتاح آن، ساکنان محله‌های گلشهر و ثامن، از امکانات و برنامه‌های متنوع فرهنگی بهره‌مند شدند. این فرهنگ‌سرا، در کنار فرهنگ‌سرای امت (بولوار ولایت) و فرهنگ‌سرای زیارت (بوستان وحدت)، سومین مرکز فرهنگی منطقه‌۵ خواهد بود. ساخت این پروژه طی دو سال اخیر آغاز شد و با افتتاح آن، شاهد رونق فعالیت‌های فرهنگی و هنری در این منطقه خواهیم بود.

«مادر و کودک»، پروژه‌ای برای توانمندسازی بانوان و کودکان

با حمایت شورای شهر و شهرداری مشهد، پروژه مشارکتی «مادر و کودک» با همکاری بخش خصوصی (مؤسسه بنیاد زینب‌کبری (س)) در حال اجراست. این پروژه با مساحت بیش از ۷ هزار متر‌مربع، با هدف حمایت از بانوان بی‌سرپرست و بدسرپرست و کودکان‌کار، ایجاد اشتغال و کارآفرینی برای این عزیزان در فضایی امن و حمایتی را دنبال می‌کند.

در مجاورت این پروژه، یک فضای ورزشی به مساحت بیش از ۱۵۰۰‌متر‌مربع با امکانات مناسب و آماده بهره‌برداری، در اختیار زائران و مجاوران قرار گرفته است. این اقدام، گامی دیگر در راستای توسعه فضا‌های تفریحی و ورزشی و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان منطقه‌۵ مشهد به‌شمار می‌رود. این مجموعه تاکنون بیش از ۶۰‌درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و تا اواسط امسال فاز اولش به بهره‌برداری می‌رسد. برای ساخت و اتمام این مجموعه، آورده مالی بخش خصوصی حدود ۲۰۰‌میلیارد تومان است.

علاوه‌بر این پروژه‌های دیگری هم در دست اقدام است؛ پروژه اراضی بذرگر که این پروژه شامل ساخت بیش از ۱۸۰ سوله صنعتی است و به‌عنوان بزرگ‌ترین پروژه منطقه‌۵ به شمار می‌رود. بخشی از این سوله‌ها تکمیل شده و مابقی در حال ساخت است. پروژه سالن چندمنظوره که این پروژه با مشارکت شرکت انجام ابنیه در بولوار میرزا‌کوچک‌خان در حال انجام است و پیش‌بینی می‌شود طی ماه‌های آینده به بهره‌برداری برسد.

پروژه مجموعه ورزشی صداقت نیز در حاشیه بولوار بابانظر‌۷۰ واقع شده است و به‌زودی در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت. پروژه اراضی یاوری هم با مساحت ۴.۵‌هکتار در محله مهدی‌آباد واقع شده و شامل ساخت بیش از چهل سوله صنعتی است که پیش‌بینی می‌شود امسال تکمیل شود.

راه‌گشایی تازه در خیابان «شهید آوینی»

بازگشایی انتهای خیابان شهید آوینی‌۵۷، یا مسیر مقابل مجموعه آبی گلشن یا معابر شهرک مستضعفان که هر سه به نام بولوار شهرک لکزایی هم معروف‌اند، از مواردی است که اهالی محله امیرالمؤمنین (ع) را خشنود کرد در این محله بیش از ۲ هزار خانوار زندگی می‌کنند و اکثر خانواده‌های ساکن نیز از خانواده شهدای مدافع حرم هستند. برای شهروندانی که بنا داشتند از فضای ورزشی اینجا استفاده کنند نیز مجموعه آبی گلشن ساخته شده و با این بازگشایی، دسترسی به این مجموعه تسهیل شده است.

در این مسیر سه بزرگ‌مالک حضور دارند که مسیر بازگشایی نیز در اختیار آنهاست. با همراهی این عزیزان، بخشی از زمین‌های مورد‌نیاز به مدیریت شهری واگذار و معابر بازگشایی شد. با این بازگشایی مسیر تردد ون و اتوبوس نیز هموار شد و شهروندان این مناطق می‌توانند از حمل‌و‌نقل عمومی استفاده کنند. به‌دلیل همین بازگشایی در فاز اول استقرار حمل‌و نقل عمومی، پانزده دستگان ون در این ایستگاه مستقر می‌شوند.

سامان‌دهی مسیر انتقال آب‌های سطحی به «کال اقبال»

سال‌ها بود که در گلشهر محصولات کشاورزی و سبزی با استفاده از آب‌های سطحی منازل آبیاری می‌شد. مشکل هم اینجا بود که خروجی مناسبی برای هدایت آب‌های سطحی به سمت کانال اقبال وجود نداشت. آبیاری محصولات کشاورزی با پساب خروجی منازل در پنجاه هکتار انجام می‌شد و باعث نارضایتی عمومی شده بود.

دادستانی مشهد هم برای سامان‌دهی این وضعیت دست‌به‌کار شده بود. خوشبختانه اکنون کانال انتقال آب‌ها به کال اقبال نهایی و مشکل آب‌های سطحی انتهای «گلشن» هم حل شده است؛ البته بهسازی کال اقبال از مدت‌ها پیش آغاز شده بود و ما فقط مسیر کانال را اجرا و مسیر آب‌های سطحی را به این کال متصل کردیم.

پارکینگ خودرو‌های سنگین مشهد یک قدم تا افتتاح

با تلاش و همکاری مدیریت شهری و فعالان حوزه حمل‌و‌نقل، بزرگ‌ترین پایانه پارکینگ خودرو‌های سنگین مشهد با مساحت ۴.۲‌هکتار آماده بهره‌برداری است. این مجموعه که در محدوده اراضی «بذرگر» (مفتح شرقی‌۲۰) واقع شده، هم‌اکنون پذیرای خودرو‌های سنگین است و نقش مهمی در سامان‌دهی ترافیک و رفع معضلات ناشی از پارک این خودرو‌ها در شهر ایفا می‌کند.

با افتتاح این پارکینگ، خودرو‌های سنگین از محلات و معابر شهری جمع‌آوری می‌شوند و شهروندان از مشکلاتی که پیش‌از‌این با آنها مواجه بوده‌اند، رهایی می‌یابند. این پروژه گامی مهم در راستای بهبود کیفیت زندگی شهروندان و ارتقای سطح خدمات شهری در مشهد به شمار می‌رود.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.