صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

آب موجود در قلیان، از سمی‌بودن دود حاصله نمی‌کاهد

  • کد خبر: ۳۳۵۷۴۰
  • ۱۰ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۶
مدیر آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: آب موجود در ابزار قلیان تأثیری بر کاهش سمیت و سرطان‌زایی دود حاصله از مصرف آن ندارد؛ زیرا نیکوتین قابل‌حل در آب نیست و سموم موجود در دود قلیان نیز محلول در آب نیستند.

به گزارش شهرآرانیوز، دکتر محمد جعفر صادقی، با اشاره به اینکه بر خالف باور‌های سنتی، دود حاصل از قلیان معادل دود ۱۰۰ نخ سیگار است و نه تنها تمام ۷۰۰۰ ماده سمی و ۷۰ ماده سرطانزای موجود در سیگار را دارا بوده، بلکه مونواکسید کربن بیشتری تولید میکند، خاطر نشان کرد: دود قلیان مجموعه‌ای از عوامل سرطانزای دیگر هم دارد که ناشی از سوختن ذغال است و این مواد به عنوان عامل اصلی بروز سرطان ریه، بیماری‌های قلبی - عروقی و سایر بیماری‌های شناخته شده است.

وی با بیان اینکه خطر انتقال بیماری‌های عفونی مانند سل و هپاتیت به دلیل استفاده مشترک از قطعه دهانی و دستان آلوده در هنگام مصرف قلیان وجود دارد، تصریح کرد: به دلیل مرطوب بودن راه‌های هوایی و مجرای خروج دود، دود قلیان میتواند عامل مهمی برای رشد میکروب‌ها و قارچ باشد.

دکتر صادقی با اشاره به اینکه تحقیقات نشان داده‌اند که مواد داخل لوله قلیان حاوی صد‌ها نوع قارچ و میکروب بوده و این میکروب‌ها و قارچ‌ها به راحتی توسط دود، وارد دستگاه تنفس شده و عفونت‌های مزمن ایجاد میکنند، ابراز کرد: در ابتدای مصرف قلیان شخص متوجه بیماری خود نمیشود ولی سال‌های بعد به دلیل نفوذ این قارچ‌ها و میکروب‌ها در لایه‌های مختلف ریه، بیماری‌هایی مثل برونشیت، آمفیزم ریه و در نهایت آسم ایجاد میشود و این در حالی است که شخص هنگامی به بیماری خود پی میبرد که متأسفانه چاره‌ای جز تحمل بیماری تا آخر عمر نخواهد داشت.

مدیر آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه متأسفانه به اکثر تنباکو‌هایی که در سال‌های اخیر به بازار آمده، اسانس‌هایی اضافه میشود که به علت حرارت زیاد، موادی را وارد بدن میکند که عوارض ناگواری برای انسان به دنبال دارد که علاوه بر تحریک دستگاه تنفسی موجب حساسیت و آلرژی و سرفه‌های مزمن همراه با خلط میشود، بیان کرد: تنباکوی معطر حاوی ۷۰ تا ۸۰ درصد مواد افزودنی و اسانس و ترکیبات شیمیایی است که به دلیل ایجاد بو و طعم میوه‌ها و گیاهان پرفایده، بسیاری از جوانان و افراد را با ایجاد تصور ذهنی غلط نسبت به مفید بودن مصرف آن گمراه میکند.

وی با اشاره به اینکه برخی از سودجویان و عرضه کنندگان قلیان برای جذب مشتری و سود بیشتر، اقدام به افزودن مواد روانگردان (مانند گراس و حشیش) به توتون مصرفی قلیان می‌کنند، گفت: باور عمومی بر آن است که عبور دود از میان آب درون محفظه شیشه‌ای موجب تصفیه آن میشود. این باور، اشتباه محض بوده، زیرا آب تأثیری بر سمیت مواد داخل قلیان ندارد.

دکتر صادقی با اشاره به اینکه توتون تنها یک چهارم وزن ماده‌ای که برای استعمال قلیان استفاده میشود را شامل میشود و بقیه آن را مواد افزودنی تشکیل میدهند و در نتیجه ماده‌ای که مصرف میشود حاوی نیکوتین و بسیاری مواد سمی دیگر است، بیان کرد: به خاطر وجود نیکوتین کمتر، پک‌های مصرف کنندگان قلیان عمیق‌تر و در نتیجه ضرر‌های قلیان نسبت به سیگار به مراتب بیشتر خواهد بود.

مدیر آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه تهیه کنندگان توتون قلیان به خوبی از ترفند‌های گوناگون برای فروش هرچه بیشتر محصولات خود استفاده میکنند، اظهار کرد: مصرف دود قلیان به خاطر ذغالی که در سوختن آن به کار میرود، خیلی بیشتر از سیگار حاوی مونواکسیدکربن است.

وی گفت: یک ساعت در معرض دود قلیان دیگران بودن، برابر است با مصرف همزمان ۶ تا ۸ نخ سیگار است و میزان مونواکسیدکربن و گاز‌های سمی در خون افراد در معرض دود قلیان برابر با میزان این گاز‌ها در خون افراد مصرف کننده قلیان است.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.