به گزارش شهرآرانیوز، رضا سلیمان نوری، پژوهشگر تاریخ مشهد از چهارپایهخوانی به عنوان یکی از انواع منسوخشده عزاداری محرم است. یاد کرد.
او در اینباره توضیح داد: این نوع عزاداری که البته در مشهد بیشتر با نام «کرسیچهخوانی» شناخته میشد، آن زمان که هیئتهای مذهبی برای رسیدن به حرم مطهر از مسیر بازارها عبور میکردند، رونق بسیار داشت؛ چه هنگام رسیدن به میدانگاه بازارها یا تلاقی دو بازار با هم، یک نوحهخوان بالای چهارپایهای میرفت و دم میگرفت و معمولا با بیان او دم عزاداری عوض میشد.
این نوع عزاداری تا اواسط دهه ۵۰ که بازارهای عمده مشهد در طرح نوسازی اطراف حرم مطهر به دستور ولیان، نایبالتولیه وقت، خراب نشده بود، ادامه داشت اما پس از آن با توجهبه تغییر مسیر حضور هیئات مذهبی در حرم مطهر، منسوخ شد. البته در این بین تا همین امسال، چهارپایهخوانانی بودند که با تغییر سبک، به عزاداری خود برای سالار شهیدان ادامه دادند تا اینکه آخرین آنها یعنی «اصغر صابریکرده» در شب عید قربان امسال درگذشت.
به گفته سلیمان نوری، «اصغر صابریکرده»، ۹۶سال از خدا عمر گرفت و در تمام این مدت در کوچه بلوچهای محله عیدگاه زندگی کرد. او ۵۰سال در هیئتهای مختلف این محله، خاصه در تکیه «ممد سرخه» دم گرفت. او نماد زنده مداحی سنتی و چهارپایهخوانی در بازار بود. جدای از اسم و رسمش، آنچه او را خاص میکرد، بیسوادیاش بود که بهرغم آن، اشعار زیادی را حفظ بود و بدون حتی جدا انداختن یک واو با صدای رسا میخواند. از آن مهمتر اینکه وقتی از نام و نشانش میپرسیدی، پاسخش این بود که مرا «پیرغلام امام حسین(ع)» بشناسید.