سهامداران شرکت پدیده شاندیز برای نخستینبار پس از ورود این شرکت به بورس تجمع کردند
مسعود سلطانی | شهرآرانیوز؛ وضعیت شرکت توسعه گردشگری پدیده شاندیز بعد از کشوقوسهای فراوان، با حکم مرجع قضایی در سال ۹۸ به سرانجامی مشخص رسید؛ سرانجامی که خواسته اغلب سهامداران این شرکت بود و زمینه ورود سهام پدیده را به بازار سرمایه فراهم کرد.
اردیبهشت سال جاری چراغ سهام این شرکت با نماد «گشان» در بازار سرمایه روشن شد و سهامداران پدیده یا همان گشان بعد از حدود ۵ سال، امکان معامله داراییهای خود را بهصورت برخط پیدا کردند. تقریبا همه امور خوب پیش میرفت و همه خوشحال بودند. «گشان» در کمتر از ۵ ماه، صعود ۱۰۰ درصدی قیمت را تجربه کرد. کار به جایی رسید که سهامداران این شرکت به هیچوجه فروشنده نبودند و معاملات سهام پدیده، تنها در صف خرید دنبال میشد. اما از انتهای مرداد ورق برگشت. روند حاکم بر بازار سرمایه به نزول شاخصهای بورسی منجر شد و همزمان سهام گشان در بازار سرمایه، روزبهروز کاهش قیمت یافت و از ۱۰ هزار تومان در تابستان به ۴ هزارو ۴۲۱ تومان در روز گذشته رسید. این موضوع به حدی کام سهامداران این شرکت را تلخ کرد که باعث شد دیروز برخی از آنها مقابل دفتر شرکت تجمع کنند.
شفافسازی درباره ارزندگی «گشان»
در این میان مدیرعامل گروه شرکتهای پدیدهشاندیز گفت: شرکت توسعه بینالمللی پدیدهشاندیز مالک حدود ۵۲درصد از سهام شرکت ابنیه پدیدهشاندیز است و هماکنون ارزش بازار شرکت ابنیه طبق آخرین قیمت ثبتشده در سامانه سناپ، درحدود ۲۸هزار میلیارد تومان است که فعالان اقتصادی معتقدند این ارزشگذاری بدون درنظر گرفتن تورم این چند سال و همچنین ظرفیت تجدید ارزیابی داراییها، افزایش سرمایه سنگین و ورود به بورس بوده است. نیما ملائی افزود: در بدبینانهترین حالت اگر همین ارزش بازار را درنظر بگیریم، ارزش داراییهای گشان فقط از محل سهام شرکت ابنیه درحدود ۱۴هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان میشود.
با وجود مطرح شدن این نکات، روز گذشته شاهد تجمع برخی سهامداران «گشان» مقابل دفتر شرکت پدیدهشاندیز در مشهد بودیم. واقعیت این است که حدود ۸۰ درصد سهام شرکت پدیدهشاندیز با نماد «گشان» در بازار سرمایه، متعلق به سهامداران خرد است؛ سهامدارانی که در ابتدای دهه ۹۰ تحتتأثیر تبلیغات و بدون درنظر گرفتن واقعیتهای اقتصادی، سهام شرکت پدیده را خریداری کردند و به مدت ۵ سال داراییشان در این شرکت، بلوکه شد و تاحدی معاملهناپذیر بود.
به نظر میرسد این سهامداران بعد از ورود نماد شرکتشان به بازار سرمایه، انتظار داشتند هر روز بر ارزش داراییشان افزوده شود. این درحالی است که تمامی بازارها ازجمله بازار سرمایه، دورههای رونق و رکود دارند. بازدهی در بازار سرمایه نیز امری روزانه نیست و در درازمدت اتفاق میافتد؛ امری که بارهاوبارها دلسوزان دربارهاش تذکر دادهاند و شهرآرانیوز نیز بارها در سال جاری به آن پرداخت.
با وجود طرح مکرر این نکات از طریق رسانهها و کارشناسان، به نظر میرسد آنچه این روزها به «گشان» آسیب میرساند، احساسات برخی سهامداران آن است؛ کسانی که تفاوتی میان سهامداری و سپردهگذاری قائل نیستند و اقتضائات سرمایهگذاری در بورس را نپذیرفتهاند.