ناظران سیاسی از جنبههای مثبت و منفی تعویق انتخابات به دلیل شیوع کرونا گفتند.
به گزارش شهرآرانیوز؛ هرچه جناحهای سیاسی در ماههای گذشته برای گرم کردن فضای انتخاباتی کشور تلاش کردند، ویروس کرونا نه تنها جان و مال مردم را هدف قرار داد، که سپهر سیاسی ایران هم به نوعی از ویروس کرونا مبتلا شده است. حالا انتخابات ریاست جمهوری، میان دورهای خبرگان و مجلس نیز با خطر کاهش حضور مردم در پای صندوقهای رأی مواجه است.
شاید به همین دلیل است که محمدحسن صادقی مقدم، معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان، اخیرا گفته است: از گوشه و کنار، تقاضاها و پیشنهادهایی مبنی بر عقب انداختن انتخابات میان دورهای مجالس خبرگان و شورای اسلامی یا در یک روز برگزار نشدن آنها ارائه میشود. هرچند شورای نگهبان نمیتواند در زمان برگزاری انتخابات دست ببرد و تغییر در تاریخ انتخابات، نیازمند تصمیمات قانون گذار است، مطرح شدن آن، از داستانی مصلحت اندیشانه حکایت دارد. در همین راستا فعالان سیاسی و نمایندگان مجلس دید گاههای خود را بیان کرده اند.
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در واکنش به این نظر که باتوجه به شرایط شیوع بیماری کرونا و آغاز موج جدید این بیماری در کشور، امکان تعویق انتخابات دور از ذهن نیست، گفت: تا امروز سابقه نداشته است که ما در کشور انتخاباتی را به تعویق بیندازیم. این صحبتها شایعهای بیش نیست و انتخابات باید در موعد مقرر برگزار شود.
محمدصالح جوکار با بیان اینکه «در شرایط کرونا میتوانیم سازوکارهایی را فراهم کنیم که ضمن رعایت پروتکلهای بهداشتی، حضور حداکثری مردم نیز رقم بخورد»، عنوان کرد: میتوانیم حوزههای رأی گیری را افزایش دهیم تا فاصله حضور مردم از منزل تا حوزه رأی گیری کاهش پیدا کند. البته این کار هم مشکلات خودش را دارد و شورای نگهبان باید در این باره تصمیم بگیرد، اما در مجموع ما میتوانیم در یک روز انتخابات را برگزار کنیم، ولی باید سازوکاری را درنظر بگیریم که صفی تشکیل نشود و مردم تجمع نکنند.
همچنین سخنگوی جبهه اصلاحات ایران درباره پیشنهاد تعویق زمان انتخابات بیان کرد: تعویق زمان برگزاری انتخابات در قانون در نظر گرفته شده است. دولت متولی این انتخابات است و در سایر دورهها نیز ما شاهد جابه جایی زمان برگزاری انتخابات، یا به دلیل تقارن با ماه مبارک رمضان یا اتفاقات دیگر در کشور بوده ایم؛ بنابراین مسئله، مسئله تازهای نیست. دولت میتواند این پیشنهاد را به مجلس ارائه دهد و مجلس هم با قید دو فوریت موضوع را بررسی کند.
آذر منصوری ادامه داد: به دلیل اینکه در شرایط فعلی، نگرانی از ابتلا به کرونا در شهروندان، مانع از مشارکت آنها در انتخابات میشود، در این فضای سرد انتخاباتی اگر مشارکت حداکثری منظور نظر و مورد توافق ارکان حاکمیت در کشور است، با این وضعیت پاندمی به طور قطع جمع شایان توجهی از شهروندان که بیش از ۵۰ درصد آنها پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند، به دلیل نگرانی از ابتلا به کرونا در انتخابات شرکت نخواهند کرد؛ زیرا تراکم در حوزههای اخذ رأی زیاد است و امکان فاصله گذاری اجتماعی با توجه به این تراکم وجود ندارد و انتخابات نیز عمدتا در فضاهای بسته برگزار میشود.
وی با بیان اینکه نگرانی از ابتلا به کرونا بسیار زیاد است، گفت: به نظر میرسد دولت در تأمین نیروهای اجرایی برای اداره صندوقها و نظارت بر صندوقهای اخذ رأی با مشکل مواجه باشد. ازطرفی باید روزهای برگزاری انتخابات را بیشتر کند که آن هم به دلیل نگرانی از سلامت انتخابات محل تردید است. ما تجهیزاتی در حد اینکه بتوانیم انتخابات را به صورت پستی برگزار کنیم، نداریم و این کار در شرایط حاضر ناشدنی و غیرواقع بینانه است؛ ضمن اینکه قانون هم تصریح کرده است که افراد برای رأی دادن باید در حوزههای اخذ رأی حضور داشته باشند.
او تأکید کرد: تنها راهکار این است که انتخابات تا زمان آرام شدن این موج و واکسیناسیون جمعی از هم وطنان و خفیفتر شدن موج کرونا به تعویق بیفتد.