شهرکی - دفاتر تسهیلگری بهعنوان نهاد و مرکز توسعه محله در نقاط مختلف حاشیه شهر مشهد راهاندازی شده است. در واقع این دفترها، راهاندازی شدهاند تا قدمی برای احیای بافتهای فرسوده و ناکارآمد بردارند. این دفاتر به استناد گفتههای محمدرضا کلائی، شهردار مشهد، در نشست دفتر تسهیلگری محله پورسینا که مرداد امسال برگزار شد؛ تسهیلگر بهعنوان مشاور و حلقه واسط مدیریت شهری و مردم عمل میکنند و میتوانند بهعنوان نهاد و مرکز توسعه محلات تأثیرگذار باشند. یکی از این مراکز که در منطقه ما ۲ ماه است کار خود را آغاز کرده، دفتر تسهیلگری ۲۲ بهمن است که شهرک بهشتی، پردیس و محله اسوههای دفاع مقدس را برای اهداف خود زیرپوشش دارد. شهرآرا محله با مهندس نوبری، مدیر این دفتر، درباره اهداف آینده و کارهای
انجام شده گفتگو کرد که از نظر میگذرد.
چه اقداماتی قرار است برای شهرکهای پردیس و شهید بهشتی و محله صادقیه انجام دهید؟
قبل از آن باید منطقه را معرفی کنیم چرا که مسیر ما از ذیل این پتانسیلها در آمده است. در شهرک شهید بهشتی الگوی معمولی که برای توانمندسازی محلات وجود دارد، برای این محله جواب نمیدهد چرا که خودش دارای پتانسیلهای متفاوتی است. معتقدم که ما با یکی از مستعدترین محلات روبهرو هستیم. استعداد چندفرهنگی و چندصدایی و چندگفتوگویی. نکته این است که باید این استعدادها را شناسایی کنیم. پس رفتار ما فقط نباید کالبدی باشد. شکل و صورت پروژههای شهری باید حال و هوای خوزستان و جنگ را ایجاد کند. برای یادمان شهدای دفاع مقدس شروع کردیم. آن هم در میدان ورودی شهرک.
باتوجه به وجود بازار خاص ماهی و مغازههایی که حال و هوای خوزستان را زنده میکنند این ویژگی هم مدنظر است؟
بله، دقیقا. موضوع بعدی مسیر حرکتی میدان تا انتهای بازار است که مسیر اصلی است و فقط در حد بازسازی شهری نیست. در طراحی قرار است خیابان پیاده باشد. جدارههای این خیابان باید فعال شود تا حضور مردم اتفاق بیفتد. این هنوز در مرحله طراحی است. این طراحی با یکسری المانهاست و فرصت حضور مردم زیاد میشود. این فرصت عبور برای ما مهمتر از زیبایی آن است.
این خیابان تعریض میشود؟
خیر، لزومی به اینکار نیست. درواقع این مسیر شبهپیادهراه بهسازی میشود. حمل و نقل هم در این طراحی تعریف میشود. یعنی این خیابان مطلقا پیادهراه نیست. وقتهایی پیاده و وقتهایی سواره است. عرض خیابان اصلی شهرک برای اینکار جوابگو است و نیاز به تعریض نیست.
طرح به شهرداری ارائه شده است؟
این طرح یکی از پروژههایی است که پیشنهاد دادهایم. دوستان سازمان بازآفرینی موافقت کردهاند. به هیئت مدیره سازمان هم ارائه شده و موافقت عمومی انجام شده است. اما یکسری فرایندهای قانونی وجود دارد.
اهالی از این طرح باخبرند؟
ما این پیشنهاد را از دل گفتگو با اهالی درآوردهایم. وظیفه شهرداری است که اینکار در فضای قانونمند و پویاتر انجام شود. ما هنوز برای این طرح اسمی در نظر نگرفتهایم، اما چیزی مثل خیابان جنوب یا خیابان خوزستان خواهد بود. ترجیح میدهیم که شهروندان و زائران بخشی از سفرشان را به این خیابان سر بزنند. کانون گردشگری شود بهطور مشخص. اولویت کاری ما میدان و خیابان است. این دوتا مبحث شکلی کانونی دارد.
اینها چه زمانی عملی میشود؟
مقدمات تأمین منابع و تدوین ستاد مدیریتی هم تا یکماه دیگر انجام میشود. ریزاقدامها را تا پیش از نوروز شروع میکنیم. سال ۹۹ را بسیار سال پرکاری میدانیم. نیمه اول انجام پروژه است و نیمه دوم بهرهبرداری.
در این ۲ پروژه چند نفر همراهیتان میکنند؟
در مدارک فنی یک مجموعه پنجاه نفره از افراد متخصص است. در حوزه اجرایی به تعداد چند صد نفری میرسیم. ما آخرین بند کار را پایش گذاشتیم. چشمهای ناظری باید باشند که پروژه از مسیر خود منحرف نشود. بازآفرینی متولی آن است.
در بازدید سال گذشته شهردار وقت، تقیزاده خامسی، تأکید کرد که در این شهرکها باید هیئت مدیره قانونی تشکیل شود. این اتفاق تا به امروز نیفتاده است. آیا ستاد بازآفرینی اقدامی داشته است؟
ما این را بررسی کردیم. در محله ۲۲ بهمن نیاز به رفتار ویژه داریم. خوشبختانه در صحبتهای شفاهی توانستیم موافقت را از مدیریت شهری بگیریم. با توجه به تنوع اقوام باید بتوانیم معتمدانشان را دورهم جمع کنیم و اعتمادسازی شود. باید یک حرکت هیئت امنایی انجام شود و تا پایان نوروز اقدام میکنیم.
بهنظر اهالی شهرک پردیس، بیشتر طرحهای اجراشده در شهرک شهید بهشتی بوده است. برای رفع این حس تبعیض هم وارد عمل شدهاید؟
این حس دوطرفه است. من اکنون ترجیح میدهم پاسخ ندهم.