"من مطبوعات را یک پدیده ضروری و لازم و اجتناب ناپذیر برای جامعه خودمان و هر جامعهای میدانم. " این کلامِ روشن، شرحِ نگاهِ رهبر فرزانه انقلاب است به جایگاه رسانه. مسئلهای که اگر به رسم الخط عملی جامعه به ویژه در رفتار عملی مسئولان تبدیل شود، میتوانیم قدمهای بلند به سوی افقهای روشن برداریم.
حضرت آیت الله خامنهای این جمله طلایی را چنین ادامه میدهند:" بنده برای مطبوعات سه وظیفه قائلم: ۱- نقد و نظارت. ۲- اطلاع رسانی صادقانه و شفاف. ۳- طرح و تبادل آراء و افکار در جامعه. " در حوزه نقد هم ما را به استانداردهایی توجه میدهند که میتواند بین نقد و تخریب، مرزبندی کند؛ " نقد یعنی عیار سنجی، یعنی:یک چیز خوب را، آدم ببیند خوب است؛ یک چیز بد را نیز ببیند؛ و بعد جمعبندی کند.
جمعبندی کار یک مجموعه هم آن وقتی است که ضعفها و قوتها را منصفانه کنار همدیگر قرار بدهد. " دیدن یک سویه، غفلت از سویه دیگر است که ما را در کار به شکست میکشاند. یا به سفید بینی افراطی میاندازد یا سیاه نگری تفریطی حال آن که برای رسیدن به مقصد و مقصود باید دو سویه ماجرا را در نظر داشت.
ایشان انتقاد را هم چنین معنا میکنند که؛ " هر انسانی بنشیند عیارسنجی کند: ببیند نقطهی ضعف کجاست؛ ببیند نقطهی قوّت کجاست؛ بعد ببیند این نقطه ضعف - اگر میتواند علّتیابی کند- به کجا برمی گردد، سراغ آن جا برود؛ یعنی آن ریشه را پیدا کند، اصل را پیدا کند. اگر این کار انجام شد، درست است. " رسانهها وظیفه نظارت هم دارند. باید سوای نقد رصد کنند که برنامهها چقدر و چگونه پیش میرود.
سلامت کار را مدام پیگیری و کارها را عیار بسنجند تا با کمترین هزینه به بیشترین آورده برای ملک و ملت برسیم. رهبر انقلاب، اطلاع رسانی صادقانه و شفاف را نیز در شمار اولویتها و وظایف رسانه و رسانه نگار میدانند و چنین بدان تصریح میکنند:" معتقدم که آزادی قلم و بیان، حقِ مسلّم مردم و مطبوعات است. در این هم هیچ تردیدی ندارم و این جزء اصول مصرّحه قانون اساسی است. " نتیجه و رهاورد این حق نیز برای حلق چنین است؛ " معتقدم اگر جامعهای مطبوعات آزاد ـ و دارای رشد ـ و قلمهای آزاد و فهمیده را از دست بدهد، خیلی چیزهای دیگر را هم از دست خواهد داد. " به همین دلیل روشن باید برنامه مسئولان این باشد که زمینه برای رشد قلمهای منتقد و منصف فراهم شود.
راه بستن بر رسانه نه تنها راهی به سوی موفقیت باز نمیکند که دریچههای توفیق احتمالی را هم میبندد. از دیگر سو نیز به مفقود شدن یکی از مهمترین نشانههای رشد ملک و رشید شدن ملت میانجامد چه همان گونه که در کلام معیار رهبر انقلاب میخوانیم؛ " وجود مطبوعات آزاد، یکی از نشانههای رشد یک ملت و درحقیقت خودش هم مایه رشد است. " طرح و تبادل آرا و افکار نیز سومین کارکرد رسانه است. " این هم نیازمند به رسمیت شناختنِ آزادی فکرها است چه به فرموده حضرت آیت الله خامنه ای، " آن چیزی که به پیشرفت کشور کمک میکند، آزادی فکرهاست. " این هم البته تعریف روشن دارد؛ " آزادی فکرها یعنی: آزادانه فکر کردن؛ آزادانه مطرح کردن؛ از هو و جنجال نترسیدن؛ به تشویق و تحریض این و آن نگاه نکردن و به قولی جوگیر نشدن؛ سخن را شنیدن و بهترین را انتخاب کردن. " با توجه به این سه گانه کارکردی است که میتوانیم به سمت یگانه موفقیت گامها را تنظیم کنیم.
به هر روی رقیب از رسانه به عنوان سلاح بهره میگیرد در جنگهای ترکیبی ما باید با تبیین، از این سلاح ظرفیت اصلاح بسازیم و مصلحانه از آن در راستای بهتر شدن زندگی مردم بهره گیریم. تکریم رسانه و رسانه نگار، به توسعه کرامت ملی و انقلابی میانجامد. جامعهای که به فردای موفقیت نظر دارد باید امروز به رسانه نگاه راهبردی داشته باشد.