یکی از شاخصهای توسعه، ارتقای زیستپذیری و کیفیتبخشی به محیطهای زندگی شهری، توجه به استانداردهای طراحی فضاها و اماکن عمومی متناسب با نیازهای همه گروههای استفادهکننده از محیط شهری اعم از سالخوردگان، کمتوانان جسمیحرکتی، نابینایان، زنان باردار، کودکان و... یا بهعبارتی همهشمول، ساختن محیطهای شهری با هدف تحقق عدالت اجتماعی و حقوق شهروندی برابر است.
سوم دسامبر مصادف با ۱۳آذرماه ازسوی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی معلولین نامگذاری شده و بهانهای است برای یادآوری و اهمیتبخشی بیشتر به ضرورت توجه به نیازهای این گروه در برنامهریزی همهجانبه به عنوان یک وظیفه مهم همگانی؛ گروههای کمتوان جسمیحرکتی و معلولین بهسبب محدودیتها و موانع محیطی، اغلب امکان استفاده و حضور در همه مکانهای شهری را ندارند.
ازسویی توجه به این نکته کلیدی حائزاهمیت است که درواقع هر فرد سالمی از جامعه نیز در هر یک از مراحل متفاوت زندگی با میزانی از ناتوانی مواجه است؛ مانند مرحله خردسالی، بارداری و سالمندی یا بیماریهای خاص دورهای؛ بنابراین جمعیت زیادی از هرم سنی هر شهر و کشوری مشمول این موضوع میگردند.
با پذیرش این نکته، ضرورت طراحی محیطی و برنامهریزی خدمات شهری نهتنها باید بر اساس توجه به گروهی خاصی باشد، بلکه باید با رویکرد همهشمولی و همگانیبودن و با توجه به تمام نیازها و شرایطی که هر یک از ما در مقاطعی از عمر خود با آن مواجه خواهیم شد، صورت پذیرد. بدیهی است تحقق چنینامری، مستلزم این است که همه دستگاههای اجرایی و ارکان مدیریت شهری زمینه خدماترسانی شایسته را برای همگان فراهم آورند.
این معاونت با توجه به اهداف، مأموریتها و وظایف قانونی خود، تدوین ضوابط و استانداردهای مناسبسازی محیطی و همچنین چکلیستهای ارزیابی محیط و ساختمانهای عمومی شهرداری را در دستورکارخود قرارداده و همچنین با تهیه دستورالعملها و نشریات ترویجی و آموزشی ضوابط و استانداردها و قید تأکیدات ضروری به مهندسین در زمان تهیه نقشهها در توضیحات ذیل پروانه، بستر لازم برای بهرهگیری سایر ارکان اجرایی، عمرانی و فنی و خدمات شهری از مطالعات، استانداردها و ضوابط مربوطه، درراستای لزوم و ضرورت توجه به این امر فراهم آورده است.