ماه مبارک رمضان، نهتنها زمانی برای روزهداری و عبادت و انس با قرآن کریم، بلکه فرصتی است برای تمرین سبک زندگی ساده و نزدیک شدن به ارزشهای حقیقی و معنوی.
فرهنگ سادهزیستی، یکی از ارزشهای دیرینه درمیان خانوادههای ایرانی است. این فرهنگ، ریشه در اعتقادات مذهبی، سنتهای اسلامی، ملی و شرایط اقتصادی دارد. سادهزیستی به معنای استفاده بهینه از منابع و پرهیز از اسراف است. در این فرهنگ اصیل، بر توجه به نیازهای اساسی و دوری از تجملات، تأکید میشود.
یکی از مصادیق بارز و جلوههای زیبای فرهنگ سادهزیستی، خردهفرهنگ افطاری ساده است که جا دارد خانوادهها از فرصت این ماه مبارک در این جهت بهره ببرند. پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «هرکه روزهداری را با یک خرما، یا یک جرعه آب، یا مقداری شیر افطار دهد، خداوند گناهانش را میآمرزد».
این حدیث نشان میدهد که حتی افطاری دادن با کمترین پذیرایی و امکانات هم، از ارزش و پاداش فراوانی برخوردار است و تأکید میکند که لازم نیست برای افطاری دادن، هزینه زیادی صرف شود؛ همین که روزهداری با هر مقدار غذای ساده افطار شود، مورد قبول خداوند قرار میگیرد و موجب آمرزش گناهان میشود. البته این موضوع، اهمیت نیت خالص و عمل خیر را در نزد خداوند نشان میدهد؛ چراکه در حدیث دیگری، اطعام روزهداران، بهمنزله «جهاد در راه خدا» شمرده شده است.
از منظر دینی، افطاری دادن در ماه رمضان با قید سادگی، خلوص نیت، توجه به نیازمندان و فراهم کردن فضای معنوی در آیین افطاری، مطلوب شمرده شده است. افطاری ساده، مورد تأکید اسلام است و از اسراف و تجملات باید پرهیز شود. این عمل خیر، باید با نیت خالص و برای رضای خداوند انجام شود. در افطاری دادن، باید به نیازمندان و افراد کمبضاعت توجه ویژهای داشت و مراسم افطاری باید همراه با فراهم کردن زمینههای معنوی مانند تلاوت قرآن، دعا و ذکر خداوند باشد.
در ماه رمضان، با تمرکز بر سادگی و قناعت بهویژه افطاری ساده، میتوانیم از فشارهای روزمره زندگی، بکاهیم و احساس آرامش و رضایت بیشتری داشته باشیم. سادهزیستی در ماه رمضان به ما این امکان را میدهد که بیشتر به برقراری ارتباط با اطرافیانمان توجه کنیم. برگزاری افطاریهای ساده درکنار خانواده و دوستان، میتواند فضایی مناسب برای همنشینی، گفتوگو و تقویت روابط اجتماعی ایجاد کند. این تعاملات میتواند به ایجاد همدلی و محبت در خانواده و جامعه اسلامی کمک کند.
افزایش احساس مسئولیت دربرابر نیازمندان، از برکات افطاری ساده است. با توجه کردن به نیازمندان و تخصیص بخشی از منابع خود به یاری آنها، میتوانیم درک بهتری از مشکلات اجتماعی پیدا کنیم. افطاری دادن به روزهداران یا صرفا به نیازمندان، نهتنها به تقویت روحیه همیاری در جامعه کمک میکند، بلکه ما را نیز متوجه نعمتهای زندگیمان خواهد کرد و باعث شکرگزاری ما خواهد شد. سادهزیستی در ماه رمضان به ما یاد میدهد که براساس نیازهای واقعیمان زندگی کنیم و به شکرگزاری از آنچه داریم، اهمیت بدهیم.
پذیرش سادگی: در اولین گام باید در زندگی روزمره خود بهسادگی بیندیشیم؛ اینکه کاهش تجملات و توجه به نیازهای واقعیمان، میتواند به ما کمک کند تا در زندگی به آرامش بیشتری برسیم. باید تلاش کنیم از احساس رقابت با دیگران بهویژه در امور خیریه، چون افطاری دادن، دور شویم و به داشتههای زندگی خود و نعمتهایش قناعت کنیم.
برنامهریزی غذایی: انتخاب مواد غذایی ساده و محلی و کاهش غذاهای وارداتی و گرانقیمت، میتواند اولین قدم در جهت سادهزیستی باشد. میتوانیم با تهیه غذاهایی از ترکیبات طبیعی و دستساز، سفرهای سلامت و مقوی داشته باشیم. بهجای غذاهای پرکالری، میتوانیم به میوهها، سبزیجات و حبوبات و خرما توجه بیشتری کنیم.
برگزاری افطاریهای مشترک: تدارک افطاریهای مشترک با خانواده، دوستان یا همسایگان یا اهل مسجد محله، میتواند به ترویج فرهنگ همدلی و همکاری کمک کند. با جمعآوری غذاهایی از هر فرد در جمع، میتوانیم یک سفره غنی و متنوع درست کنیم، بدون اینکه نیاز به تهیه همهچیز توسط یک نفر یا یک خانواده باشد.
آموزش به نسلهای آینده: ترویج فرهنگ سادهزیستی در خانواده و آموزش به فرزندان درباره اهمیت قناعت و شکرگزاری، پایههایی را برای نسلهای آینده بنا میکند. با مشارکت دادن کودکان و نوجوانان در برگزاری افطاری ساده و تبیین فلسفه افطاری ساده، میتوانیم یاد بدهیم که زندگی و کار خیر در سادگی، نهتنها امکانپذیر است، بلکه میتواند نشاط و رضایت عمیق به ارمغان آورد.