صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

مشهد، شهر دوستدار سالمند می‌شود

  • کد خبر: ۳۳۰۳۹۵
  • ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۳
بر اساس پیش‌بینی کارشناسان، تاسال۱۴۳۰ جمعیت سالمند خراسان رضوی و کشور به اوج خود می‌رسد
طنین همتی
خبرنگار طنین همتی

به گزارش شهرآرانیوز؛ ایده اجرای طرح محیط دوستدار سالمند با هدف فراهم‌آوردن شرایطی در جامعه برای سالمندان که بتوانند به طور مستقل و با حفظ کرامت انسانی، در جامعه زندگی کنند، در سال ۹۸ و در استان اصفهان شکل گرفت و با توجه به نیاز و آینده کشور در سال ۱۴۰۳، ۹ استان مراحل اجرایی این طرح را شروع کردند.

خراسان رضوی و مشهد هم از این این قضیه مستثنا نیست و بر اساس اعلام اداره کل بهزیستی خراسان رضوی، استان از نظر شاخص سالمندی، جزو رتبه‌های بالای کشور نیست و شاید در رتبه۲۰ قرار داشته باشیم. اما در شهر مشهد، شتاب سالمندی با توجه به آمار‌ها بیشتر از سایر نقاط استان است.

حجت‌الاسلام و المسلمین علی عسگری، معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی، در سخنانی از تصمیم قطعی برای اجرای طرح «شهر دوستدار سالمند» در مشهد خبر داد و افزود: با همکاری دبیرخانه راهبردی شهر دوستدار سالمند سازمان شهرداری کلان‌شهر‌های ایران و همچنین شهرداری مشهد، این طرح را به جد پیگیری می‌کنیم. پروژه خط ۳ قطارشهری مشهد که سهم بزرگی در تسهیل زیارت دارد، به‌زودی افتتاح خواهد شد. این مسیر به‌ویژه برای زائران سالمند و بانوان که از حرم مطهر خارج می‌شوند، مناسب‌سازی شده است.

رفع فقر غذایی سالمندان، اولویت اصلی است

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، با اشاره به سیاست‌های تشویقی جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، موضوع سالمندی را نیز حائز اهمیت دانست و گفت: در حال حاضر بین ۹ تا ۱۰میلیون سالمند در کشور داریم که تعدادی از آنها زیرپوشش نهاد‌های حمایتی و تعدادی نیز مستمری‌بگیر صندوق‌های بیمه اجتماعی هستند، اما بخش درخور توجهی (بالای ۵۰درصد) زیرپوشش بازنشستگی کشوری نیستند و با توجه به شرایط اقتصادی در معرض فقر قرار دارند.

مژگان رضازاده با تأکید بر اولویت رفع فقر غذایی سالمندان، ناتوانی فرزندان در مراقبت از والدین را یکی دیگر از دغدغه‌های موجود در کشور دانست و گفت: این موضوع باعث افزایش مراجعه سالمندان به مراکز نگهداری شده است. در حالی که پذیرش سالمند در خانواده و توجه به مسائل خانوادگی، اجتماعی و عاطفی آنها، می‌تواند محیط شادتری را در اجتماع ایجاد کند.

رضازاده با اشاره به ظرفیت بالای خادمان حرم امام رضا (ع) در خراسان رضوی، ابراز امیدواری کرد که با شبکه‌سازی، بتوان خدمات داوطلبانه به سالمندان را در این استان گسترش داد.

سونامی سالمندی در راه است؛ تدابیر فوری نیاز است

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با تأکید بر بحران سالمندی در استان، اظهار کرد: در سال۱۳۵۵، فقط ۴درصد از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دادند، اما این رقم در سال ۱۳۹۸ به حدود دوبرابر افزایش یافته است. متأسفانه، پیش‌بینی می‌شود که این درصد در سال۱۴۲۰ به ۲۰درصد و در سال۱۴۳۰ به ۳۰درصد برسد. این آمار‌ها نشان می‌دهد که ما با سونامی سالمندی روبه‌رو هستیم.

مهدی برجی با اشاره به استاندارد‌های جهانی در زمینه رشد جمعیت سالمندی، گفت: هم استان ما و هم کشور در آستانه ورود به سالمندی قرار دارند. پیش‌بینی ما این است که در سال۱۴۳۰، جمعیت استان و کشور به‌شدت سال‌خورده شود. اگر از الان برای بحث سالمندان تدبیری اندیشیده نشود، قطعا یکی از چالش‌های اصلی استان ما در آینده، مسئله سالمندی خواهد بود. هرچند ما همین الان هم در استان داریم با این مسئله دست‌وپنجه نرم می‌کنیم.

وجود آمار بالای سالمندان مجهول‌الهویه در مشهد

برجی در ادامه به تشریح ظرفیت‌های موجود در استان برای ارائه خدمات به سالمندان پرداخت و گفت: یکی از چالش‌های بزرگ ما در شهر مشهد، وجود آمار بالای سالمندان مجهول‌الهویه است. با توجه به وجود بارگاه منور رضوی در شهر مقدس مشهد، متأسفانه هم آمار کودکان رها شده و هم آمار سالمندان و معلولان رهاشده در این شهر، بیشتر از سایر نقاط کشور است.

در حال حاضر، ۳۵۴سالمند مجهول‌الهویه در مشهد نگهداری می‌شوند که نگهداری از این افراد، هزینه‌های بسیار زیادی را به مراکز ما تحمیل می‌کند. همچنین، در همین ایام عید، شاهد بودیم که پانزده نفر از سالمندان مجهول‌الهویه در مشهد رها شده‌اند که این افراد، اغلب از بیماری‌های مختلف رنج می‌برند و نیاز به مراقبت‌های ویژه دارند.

مشهد در مسیر تبدیل‌شدن به شهر دوستدار سالمند

مجری ملی طرح ملی محیط دوستدار سالمند با حضور در این جلسه از انتخاب مشهد به‌عنوان یکی از شهر‌های پایلوت جدید خبر داد. احمد شاهی‌وندی با اشاره به تجارب موفق اجرای این طرح در اصفهان و ۹استان دیگر، تأکید کرد: «مشهد با دارابودن جمعیت در خور توجه سالمند، نیازمند توجه ویژه به ایجاد بستر‌های مناسب برای زندگی سالم و فعال این عزیزان است.

به منظور اجرای موفق طرح محیط دوستدار سالمند در مشهد، قرار است فراخوانی برای جذب متخصصان و فعالان حوزه سالمندی در استان خراسان رضوی منتشر شود. این متخصصان با انجام مطالعات دقیق و نیازسنجی‌های لازم، زمینه را برای اجرای برنامه‌های عملیاتی و هدفمند در این شهر فراهم خواهند کرد. انتظار می‌رود با اجرای این طرح، مشهد به الگویی برای سایر شهر‌های کشور در زمینه توجه به نیاز‌های سالمندان تبدیل شود.»

تأکید بر بهره‌مندی سالمندان از امکانات

هادی رجایی‌نیا، سرپرست دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، با اشاره به شاخص‌های مهم ارتقای سرمایه اجتماعی و افزایش امید به زندگی، افزود: یکی از راهکار‌های بسیار خوب و مؤثری که می‌تواند بخشی از آسیب‌های اجتماعی را کاهش دهد، توجه به نیاز‌های سالمندان است. متأسفانه در حال حاضر در حوزه شهرستان‌ها، کار با سالمندان به صورت کلی انجام می‌شود و نیاز به توجه بیشتر و برنامه‌ریزی دقیق‌تر در این زمینه وجود دارد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.