به گزارش شهرآرانیوز؛ هانی رستگاران گفت: پرونده غذای «تهچین شهمیرزادی» برای ثبت این غذای سنتی در فهرست آثار ناملموس کشور گردآوری شده و این پرونده در نوبت ثبت ملی قرار دارد.
وی ادامه داد: با وجود رواج زندگی و فرهنگ شهرنشینی و تغییر شیوههای سنتی و گذران زندگی در اثر مدرنیته و تنوع انواع غذاها و فستفودها در شهر «شهمیرزاد»، که شهری کوهستانی و منطقه ییلاقی در شمال استان سمنان واقع در شهرستان مهدیشهر است، مهارت پخت غذای «تهچین شهمیرزادی» از نسلی به نسل دیگر همچنان منتقلشده و زینتبخش سفرههای دورهمی و مهمانیهای مهم بوده و همچنان پویا و زنده است؛ لذا ضرورت دارد برای حفظ این میراث معنوی حداقل بهصورت مکتوب و مصور، ثبت و ضبط شود.
این پژوهشگر فرهنگ عامه درباره ضرورت ثبت غذا به عنوان میراث ناملموس گفت: میراث ناملموس غذاها شامل تمام عادات، رسوم و فنون مرتبط با تهیه و مصرف غذاهاست که در یک فرهنگ و جامعه خاص گسترشیافته و به نسلهای بعدی منتقل میشود. این میراث نهتنها بهعنوان بخشی از هویت فرهنگی و اجتماعی جوامع تلقی میشود، بلکه میتواند تأثیرات عمیقی بر هویت ملی، سلامت جامعه و اقتصاد منطقهای داشته باشد. روشها و تکنیکهای آشپزی که از نسل به نسل منتقل میشود، بخش مهمی از میراث ناملموس غذایی است. این شامل فنون پختوپز، استفاده از ادویههای بومی و روشهای خاص نگهداری و آمادهسازی مواد غذایی است. برای مثال، در ایران، روش تهیۀقورمهسبزی و طعم دهی آن با لیمو عمانی و سبزیهای خاص، بخشی از این میراث محسوب میشود.
رستگاران افزود: غذاهای ایرانی تنوع زیادی دارند که ریشه در تنوع زیستی و فرهنگی مناطق مختلف کشور دارد. بهعنوان نمونه در شمال ایران به دلیل رطوبت بالا، غذاهایی با طعم ترش مانند «مرغترش» بیشتر رواج دارد، درحالیکه جنوب ایران بیشتر به غذاهای تند علاقهمند است.
این پژوهشگر گفت: سفره ایرانی نهتنها محلی برای صرف غذا، بلکه نمایانگر مهماننوازی و فرهنگ مشترک است که انواع چاشنیها، سبزیخوردن و ماست معمولاً همراه آن سرو شده و در جشنها و مناسبتهای مختلف، همچون نوروز و یلدا نقشی محوری ایفا میکنند. برای مثال «سبزیپلو با ماهی» یک غذای ویژه نوروز است.
منبع: ایسنا