به گزارش شهرآرانیوز؛ فریدون عزیزی با اشاره به نقش حیاتی تیروئید در سلامت عمومی، اظهار کرد: تیروئید غدهای در جلوی گردن است که با ترشح هورمونهایی به درون خون، مسئول تنظیم متابولیسم بدن است. نقش کلیدی این غده در دوران جنینی و بارداری است؛ بهویژه در رشد مغزی جنین. مهمترین بخش تیروئید، ید موجود در آن است که در صورت کمبود در دوران بارداری، حتی با درمانهای بعدی نیز امکان جبران اختلالات رشد سلولی وجود ندارد.
وی افزود: سلولهای مغزی جنین باید از تعداد اندک به حدود ۱۰۰ میلیارد سلول برسند تا پایههای ضریب هوشی شکل بگیرد. پیش از سال ۱۳۶۲، مطالعات نشان داد بیماری تیروئید از جمله گواتر در جامعه شایع بوده، اما پس از انجام بررسیهای علمی و درمانهای هدفمند، کنترل این بیماری در دستور کار قرار گرفت.
رئیس پژوهشکده غدد با اشاره به نتایج مطالعات میدانی گفت: در روستاهای شمال تهران، ۷۰ درصد دختران و ۵۴ درصد پسران دچار اختلال رشد قدی بودند، بهگونهای که برخی بیش از حد قد بلند بودند و کمتر از ۳ درصد رشد قدی طبیعی داشتند. در همان منطقه، ۱۰۰ درصد جمعیت دچار گواتر، ۶۰ درصد دچار کمکاری تیروئید و ۱۲ درصد دارای اختلال رشد ذهنی بودند که نشاندهنده وضعیت وخیم آن زمان بود.
عزیزی با اشاره به چالش کمبود ید در دوران بارداری گفت: مصرف نمک یددار به تنهایی کفایت نمیکند. میانگین ید ادرار زنان باردار باید بالاتر از ۱۵۰ میکروگرم در لیتر باشد و لازم است در کنار نمک یددار، مکمل ید نیز مصرف شود. برنامهریزی شده است تا با تلاش وزارت بهداشت، طی دو سال آینده کمبود ید در دوران بارداری نیز بهطور کامل برطرف شود.
وی تأکید کرد: زنان باردار باید از ابتدای بارداری تا پایان سهماهه اول، مکمل یدوفولیک مصرف کنند تا از اختلالات رشدی جنین جلوگیری شود. در صورت رعایت نشدن اصول پیشگیری، احتمال بازگشت اختلالات ناشی از کمبود ید در جامعه وجود دارد.
منبع: مهر