نگاهی به نخستین سرشماری دقیق در مشهد | احوالات نفوس ارض اقدس نخست‌وزیر قطر از تلاش برای پرکردن شکاف بین واشینگتن و تهران خبر داد سرویس‌دهی رایگان مترو مشهد در روز زیارتی امام‌رضا(ع)، فردا (چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) دیدار چهره به چهره اهالی مهدی آباد با شهردار منطقه ۵ مشهد | مهدی آباد در مسیر تغییر، با همدلی مردم و مدیریت شهری شهردار مشهد مقدس: باید ذهنیت جامعه درباره فرزندآوری تغییر کند | کاهش ۵ درصدی طلاق و آغاز پویش «قدم نورسیده» در مشهد معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور به تاجیکستان رفت سلیمی: پدران در سیاست‌های جمعیتی فراموش نشوند | نشان ملی مهر مادری باید در سطح دولت تصویب شود سرویس‌دهی صلواتی ناوگان اتوبوس‌رانی در روز زیارتی مخصوص امام‌رضا(ع)، فردا (چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) شهردار مشهد مقدس: زمان بحران، وقت تصمیم نیست؛ باید سریع‌تر برای جمعیت چاره‌اندیشی کرد + فیلم ثبت ششمین روز پیاپی آلودگی هوا در کلانشهر مشهد (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) دیدار سالار عقیلی با معاون استاندار و فرماندار شهرستان مشهد مقدس | ابراز تمایل خادم هنرمند بارگاه منور رضوی برای اجرای برنامه‌های فاخر در شهر امام مهربانی‌ها اجرای زنده «بچه مرشد ۲» در مشهد | پویشی برای پاسداشت زبان فارسی + فیلم برگزاری ویژه برنامه گرامیداشت شهدای خدمت در مشهد تشکیل قرارگاه راهبری و تحول در مدیریت منابع مالی شهرداری مشهد درباره فروش قدیمی‌ترین میدان شهر مشهد | روزی که میدان ارگ را فروختند کشف یک میلیارد ریال داروی قاچاق از عطاری‌های خواف خراسان رضوی (۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) بازاری در ساحل شلوغ دریا ناصحی: مشکلات ترافیک مشهد با تکمیل پروژه‌های معابر حل می‌شود شهردار مشهد مقدس: می‌توانیم صادرکننده خدمات مهندسی در حوزه مترو باشیم + فیلم عضو کمیسیون عمران، حمل‌ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد: مسائل شهر چه کوچک و چه بزرگ برای ما فرق نمی‌کند | افتتاح رسمی فاز یک خط۳ مترو با حضور رئیس‌جمهور
سرخط خبرها

مدیریت بحران در شهر‌ها

  • کد خبر: ۱۰۷۴۴۸
  • ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۶
مدیریت بحران در شهر‌ها
مهدی یاراحمدی خراسانی - مدرس دانشگاه

یکی از چالش‌های اساسی که بیشتر شهر‌های بزرگ جهان با آن روبه‌رو هستند، حوادث و بحران‌های طبیعی و غیرطبیعی است. مدیریت بحران، واکنشی در برابر وضعیت غیرعادی و آسیب آفرین شامل مجموعه‌ای از اقدامات پیوسته و پویاست که به طورکلی براساس اصول کلاسیک مدیریت شامل «برنامه ریزی، سازمان دهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل» رخ می‌دهد. بسته به زمان و مکانی که بحران در آن روی می‌دهد، مدیریت آن رویکرد‌های متفاوتی خواهد داشت.

مدیریت شهری به عنوان یکی از عرصه‌های مهم اجتماعی و ارکان حاکمیتی در این مقوله نقش مهمی به عهده دارد که همواره باید برای چهار مرحله مدیریت بحران شامل «پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی و بازتوانی» برنامه‌ای جامع و آینده نگر داشته باشد و در خود توانایی‌های لازم برای رویارویی با اتفاقات غیرمترقبه را فراهم کند.

بحران حالتی است که بر اثر وقوع یک حادثه مشخص و پیش بینی نشده رخ می‌دهد، به طوری که سازمان‌ها با منابع و امکانات موجود و معمول خود، قادر به مقابله با آن نیستند. بلایای طبیعی همانند سیل، زلزله، طوفان و... در دوران حیات آدمی بر روی کره زمین همواره وجود داشته است و خواهد داشت که مدیریت شهری درکنار سایر عناصر نظام مدیریت بحران، نقش مهمی برای به حداقل رساندن آسیب‌های ناشی از این بحران‌ها برعهده دارد.

هرچند در ساختار شهرداری‌های کشور جایگاه سازمانی ویژه‌ای برای انجام امور مطالعاتی، فرهنگ سازی و آماده سازی برای رویارویی با بحران‌های احتمالی پیش بینی شده است، در این میان، نکته بسیار مهمی وجود دارد که باید به آن توجه کرد. مدیریت بحران با سایر اقدامات سازمانی که دارای سلسله مراتب یا تشریفات خاصی هستند، تفاوت‌های بنیادین دارد.

بسیاری مواقع در هنگام بحران، به تصمیم‌های آنی و در گستره زمانی حداکثر چندثانیه‌ای نیاز داریم که در چارچوب‌های رسمی و معمول سازمانی تعریف نمی‌شود، بنابراین مدیریت شهری وظیفه دارد ابتدا برای همه سرمایه‌های انسانی خود، اصول و مفاهیم مدیریت بحران را فرهنگ سازی و هریک از آن‌ها را با راه ورسم مقابله با بحران‌ها آماده کند و سپس از طریق ابزار‌هایی که دراختیار دارد، این مهم را به شهروندان نیز انتقال دهد.

به معنای ساده تر، مدیریت و کنترل بحران یک امر همگانی است که تمام آحاد جامعه شهری باید دربرابر آن حساسیت و آمادگی داشته باشند.

هرچند با تحقق مدیریت واحد شهری فاصله زیادی داریم، شهرداری‌ها از ظرفیت مناسبی برای بسیج کردن سایر نهاد‌های مربوط در هنگام بحران‌ها برخوردار هستند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->