افزایش ۶۰ درصدی استفاده از دوچرخه‌های بایدو مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | دوچرخه برای بانوان، امروز رایگان است (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) ظرفیت پذیرش کمپ غدیر و بوستان وکیل‌آباد مشهد تکمیل شد | مردم به بوستان‌های دیگر تغییر مسیر بدهند شهردار مشهد مقدس: محور کار ما در مدیریت شهری ارتقای محیط زیست است ترافیک سنگین و پرحجم در مسیر‌های خروجی مشهد (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | پلیس: مردم از رانندگی شتاب‌زده پرهیز کنند سرویس‌دهی ویژه مترو مشهد در روز طبیعت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) لغو رویداد «نورنما» در میدان شهدا مشهد در پی بارش باران(۱۲ فروردین ۱۴۰۴) اطلاعیه پارکینگ پارک جنگلی وکیل آباد مشهد برای روز طبیعت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) ویدئو| تجربه دل‌انگیز زیارت امام رضا(ع) در جشنواره گل ره باغ رضوان ۲۱۵ بازرس بهداشت محیط در مشهد، آماده نظارت ویژه در روز طبیعت آمادگی مدیریت شهری مشهد برای خدمت‌رسانی به شهروندان در روز طبیعت پروژه‌های تاثیرگذار مدیریت شهری مشهد در زمینه توسعه فضای سبز | مشهد در زمینه فضای سبز پیشرو است پیش بینی حدود ۳۵۰ دستگاه اتوبوس برای سرویس‌دهی به مراکز تفرجگاهی مشهد پایش لحظه‌ای ترافیک مشهد در ایام خاص با تجهیزات هوشمند پیش‌بینی جمع‌آوری ۱۹۰۰ تن زباله در مشهد همزمان با روز طبیعت آماده‌باش نیروهای فضای سبز مشهد همزمان با روز طبیعت مشهد الگوی ملی زیباسازی شهری است محمد معتمدی: رویداد «نورنما» گامی مثبت و امیدآفرین در مشهد است برنامه‌های متنوع شهرداری مشهد برای ایجاد «شادی مومنانه» در ماه رمضان مشارکت بیش از ۱۱ هزار نفر در پویش مردمی «مشهد مهربان» برپایی ۱۷ ایستگاه استقبال از زائران در جاده‌های خراسان رضوی آماده‌سازی ۳۹ بوستان شهری مشهد برای روز طبیعت
سرخط خبرها

مدیریت بحران در شهر‌ها

  • کد خبر: ۱۰۷۴۴۸
  • ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۶
مدیریت بحران در شهر‌ها
مهدی یاراحمدی خراسانی - مدرس دانشگاه

یکی از چالش‌های اساسی که بیشتر شهر‌های بزرگ جهان با آن روبه‌رو هستند، حوادث و بحران‌های طبیعی و غیرطبیعی است. مدیریت بحران، واکنشی در برابر وضعیت غیرعادی و آسیب آفرین شامل مجموعه‌ای از اقدامات پیوسته و پویاست که به طورکلی براساس اصول کلاسیک مدیریت شامل «برنامه ریزی، سازمان دهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل» رخ می‌دهد. بسته به زمان و مکانی که بحران در آن روی می‌دهد، مدیریت آن رویکرد‌های متفاوتی خواهد داشت.

مدیریت شهری به عنوان یکی از عرصه‌های مهم اجتماعی و ارکان حاکمیتی در این مقوله نقش مهمی به عهده دارد که همواره باید برای چهار مرحله مدیریت بحران شامل «پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی و بازتوانی» برنامه‌ای جامع و آینده نگر داشته باشد و در خود توانایی‌های لازم برای رویارویی با اتفاقات غیرمترقبه را فراهم کند.

بحران حالتی است که بر اثر وقوع یک حادثه مشخص و پیش بینی نشده رخ می‌دهد، به طوری که سازمان‌ها با منابع و امکانات موجود و معمول خود، قادر به مقابله با آن نیستند. بلایای طبیعی همانند سیل، زلزله، طوفان و... در دوران حیات آدمی بر روی کره زمین همواره وجود داشته است و خواهد داشت که مدیریت شهری درکنار سایر عناصر نظام مدیریت بحران، نقش مهمی برای به حداقل رساندن آسیب‌های ناشی از این بحران‌ها برعهده دارد.

هرچند در ساختار شهرداری‌های کشور جایگاه سازمانی ویژه‌ای برای انجام امور مطالعاتی، فرهنگ سازی و آماده سازی برای رویارویی با بحران‌های احتمالی پیش بینی شده است، در این میان، نکته بسیار مهمی وجود دارد که باید به آن توجه کرد. مدیریت بحران با سایر اقدامات سازمانی که دارای سلسله مراتب یا تشریفات خاصی هستند، تفاوت‌های بنیادین دارد.

بسیاری مواقع در هنگام بحران، به تصمیم‌های آنی و در گستره زمانی حداکثر چندثانیه‌ای نیاز داریم که در چارچوب‌های رسمی و معمول سازمانی تعریف نمی‌شود، بنابراین مدیریت شهری وظیفه دارد ابتدا برای همه سرمایه‌های انسانی خود، اصول و مفاهیم مدیریت بحران را فرهنگ سازی و هریک از آن‌ها را با راه ورسم مقابله با بحران‌ها آماده کند و سپس از طریق ابزار‌هایی که دراختیار دارد، این مهم را به شهروندان نیز انتقال دهد.

به معنای ساده تر، مدیریت و کنترل بحران یک امر همگانی است که تمام آحاد جامعه شهری باید دربرابر آن حساسیت و آمادگی داشته باشند.

هرچند با تحقق مدیریت واحد شهری فاصله زیادی داریم، شهرداری‌ها از ظرفیت مناسبی برای بسیج کردن سایر نهاد‌های مربوط در هنگام بحران‌ها برخوردار هستند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->