فاطمه غلامی | شهرآرانیوز؛ «از اردیبهشت امسال با تکمیل ثبت نام در سامانه بانک مرکزی و مشخص شدن شعبه پرداخت کننده تسهیلات و انجام مراحل بانکی، ماه هاست منتظر وام مانده ام. هربار برای انجام مراحل مقدماتی به شعبه مراجعه میکنم، مسئولان بانک میگویند هنوز اعتبار نرسیده است. وقتی هم به طولانی شدن زمان اعتراض میکنیم، این طور پاسخ میدهند که دوباره به سامانه بروید و شعبه بانک خود را تعویض کنید. چرا بانکها در پرداخت تسهیلات، تاخیر میکنند؟ با این روش پرداخت وام، جوانها در حداقلهای ازدواج میمانند.»
«چرا وقتی بانک مرکزی به وضوح اعلام کرده است متقاضیان دریافت تسهیلات ازدواج، نیازی به داشتن کارت پایان خدمت ندارند، هنوز برخی بانک ها، نداشتن کارت پایان خدمت را سد راه میکنند؟»
«برای وام ازدواج، تمام مراحل را گذراندم. شعبهای از یک بانک خصوصی را به ما معرفی کردند. بعد از مراجعه به بانک، بهانه واهی آوردند که حساب بانکی ما در بانک گردش ندارد. من اگر پولی میداشتم که دائم در حساب بانک در گردش باشد، دیگر دنبال وام ازدواج نمیرفتم. این چه مانع تراشی است که بانکها به تازگی به راه انداخته اند؟»
«چرا برخی بانکها برای گرفتن وام ازدواج، شرط سپرده گذاری شش ماهه را ملاک قرار داده اند؟ یک کلام بگویند ما وام نمیدهیم و این قدر ما را علاف نکنند، این درحالی است که طبق دستورالعمل بانک مرکزی، بانکها اجازه چنین تقاضایی را از وام گیرندگان ندارند.»
تمام این گلایهها تنها بخشی از دهها پیامک رسیده در یک ماه اخیر به سامانه امورمخاطبان شهرآراست؛ درخواستهایی که از سرگردانی شهروندان در قصه پرغصه گرفتن وام ازدواج حکایت دارد؛ البته ماجرا تنها به پروسه اداری ختم نمیشود. خیلی از بانکها برای پرداخت وام ازدواج، از وام گیرنده، ضامن کارمند رسمی با کسر حقوق مطالبه میکنند. برخی بانکها نیز بعد از پایان همه مراحل اداری، روزشمار واریز وجه را به کار میاندازند. در این میان، تعداد زیادی از بانکها نیز مبلغ وام را درقالب کارت خرید به زوجها میدهند.
هاشمی، یکی از جوانانی است که برای دریافت وام ازدواج به بانک مراجعه کرده است. او درباره مشکلات خود میگوید: از من، کارت پایان خدمت، دسته چک و دو ضامن معتبر درخواست کردند و همچنین، گواهی اشتغال از محل کارم میخواهند. این همه کاغذبازی واقعا وقت گیر است. اگر قرار است با دادن وام ازدواج، گرهی از مشکلات زوجها باز شود، این همه سنگ اندازی برای چیست؟
فنایی، یکی دیگر از جوانانی است که برای دریافت وام ازدواج به بانک مراجعه کرده است. او نیز میگوید: برای درخواست وام ازدواج به بانک رفتم. از من، دسته چک درخواست کردند که من نداشتم و، چون در یک شرکت خصوصی کار میکنم، نامه کسر از حقوق نیز نمیتوانم ارائه کنم؛ به همین دلیل بانک معرفی شده به من پاسخ داد نمیتوانم از این شعبه، وام ازدواج بگیرم. قانون این بانک چنین است و شاید اگر به شعبهای دیگر مراجعه کنم، شرایط تفاوت داشته باشد. او ادامه میدهد: مگر قرار نبود برای وام ازدواج یک ضامن ببریم؟ وقتی برای درخواست وام ازدواج به بانک رفتم، مسئولان بانک درخواست بیش از یک ضامن را مطرح کردند. پدرم بازنشسته تامین اجتماعی است. ایشان را معرفی کردم، ولی گفتند ضامن بازنشسته قبول نمیکنیم.
اگر خوش شانس باشید و چندماه بعد از ثبت نام و تعیین شعبه بانک، برای تهیه مدارک موردنیاز به شعبه بروید، با سنگ اندازیهایی مواجه میشوید که شما را از ادامه مسیر گرفتن وام منصرف میکند. کافی است گذری درمیان بانکها داشته باشید، آن وقت مشاهده میکنید که انتظار طولانی متقاضیان و درخواستهای فراقانونی بانک ها، ثمرهای جز دلسردی جوانان به همراه نخواهد داشت.
رئیس اداره امورشعب استان خراسان رضوی در این باره میگوید: تسهیلات قرض الحسنه ازدواج براساس منابع سپردههای قرض الحسنه مردم نزد بانکها پرداخت میشود، بنابراین اجابت درخواست متقاضیان تسهیلات قرض الحسنه پس از تامین منابع قرض الحسنه استانی، امکان پذیر خواهد بود.
حمید صفایی نیکو با بیان اینکه براساس بخشنامههای بانک مرکزی، برای وام ازدواج از متقاضی کارت پایان خدمت دریافت نمیشود، ادامه میدهد: همچنین در شبکه بانکی برای پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، به هیچ گونه گردش یا میانگین حساب، نیازی نیست.
او درباره مدارک هویتی موردنیاز برای دریافت وام ازدواج بیان میکند: طبق دستورالعمل بانک مرکزی در شبکه بانکی برای پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی زوجین -اصل و تصویر سند ازدواج- و ثبت نام در سامانه بانک مرکزی موردنیاز است.
رئیس اداره امورشعب استان خراسان رضوی اظهار میکند: از ابتدای امسال در استان، بالغ بر ۲۷ هزارو ۳۴۵ فقره تسهیلات ازدواج پرداخت شده است و ۲۸ هزارو ۲۴۰ تسهیلات نیز هنوز در صف انتظار هستند.