پزشکیان در اولین سفر استانی به سیستان و بلوچستان می‌رود + فیلم معاون وزیر خارجه: ایران و چین به همکاری برای روبرو شدن با چالش‌های جهانی ادامه می‌دهند روسیه برای اتصال شبکه برق با ایران اعلام آمادگی کرد سفیر مجارستان به وزارت خارجه احضار شد اعتراف رسانه عبری: پهپاد حزب الله نظامیان صهیونیستی را درو کرد مصوبه تشکیل سازمان ملی سنجش زیر نظر رئیس جمهور بازنگری می‌شود شمار شهدای لبنان به ۳ هزار و ۵۴۴ نفر رسید تاکید آیت‌الله علم‌الهدی بر پیگیری مسئله حجاب با حفظ انتظامات کشور راه اندازی طومار اعتراض به تعطیلی سرکنسولگری‌های ایران در آلمان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: ذخایر اورانیوم ایران افزایش یافت عملیات ارتش یمن علیه یک کشتی در دریای سرخ (۲۹ آبان ۱۴۰۳) بغداد به طرح شکایت تل آویو علیه عراق در شورای امنیت واکنش نشان داد درخواست عربستان از جامعه جهانی | به جنایات اسرائیل علیه فلسطینی‌ها پایان دهید توصیه رهبر انقلاب برای پیروزی جبهه مقاومت وزیر دفاع به ونزوئلا سفر کرد (۲۹ آبان ۱۴۰۳) پایگاه مهم «گلیلوت» در حومه تل‌آویو مورد حمله موشکی حزب‌الله قرار گرفت (۲۹ آبان ۱۴۰۳) قطر: دفتر سیاسی حماس بسته نشده، تیم مذاکره‌کننده در تردد است وزیر دفاع پاکستان: ما به دستاورد‌های نظامی ایران افتخار می‌کنیم ۷ ساله شدن شورای ششم منتفی است؟ + فیلم معاون اول رئیس جمهور: باید گلوگاه‌های قاچاق شناسایی شوند عراقچی در نشست خبری با همتای سوری: در کنار مردم و دولت سوریه بوده و خواهیم بود | مقامات آمریکا عقلانیت حداکثری به کار گیرند قانون فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه تأمین اجتماعی از سوی رئیس‌جمهور ابلاغ شد پزشکیان: جامعه قدرتمند و نظام اجتماعی مستحکم لازمه یک حاکمیت کارآمد است مشمولان اعزامی پایه‌خدمتی آذر ۱۴۰۳، فراخوانده شدند دیدار استاندار خراسان رضوی و سفیر ازبکستان در ایران (۲۹ آبان ۱۴۰۳) استقبال عراقچی از وزیر خارجه سوریه در وزارت خارجه (۲۹ آبان ۱۴۰۳) تأیید دکترین هسته‌ای به‌روزشده روسیه از سوی پوتین (۲۹ آبان ۱۴۰۳) برای اولین بار در لایحه بودجه ۱۴۰۴، ردیف‌های بودجه کددار شدند
سرخط خبرها

انتخابات تناسبی چیست؟

  • کد خبر: ۱۷۰۹۴۲
  • ۰۳ تير ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۲
انتخابات تناسبی چیست؟
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در یکی از مصوبات خرداد ماه سال جاری با الحاق یک ماده به طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس که در مورد برگزاری انتخابات تناسبی برای نخستین بار در تهران است، موافقت کردند. اینک این سوال مطرح می شود که انتخابات تناسبی چیست؟

به گزارش شهرآرانیوز، در تعریف این سبک از انتخابات آمده: «نمایندگی تناسبی انواعی از نظام‌های انتخاباتی در کشورهای چندحزبی است که بر طبق آن هر حزب به نسبت تعداد آرایی که کسب می‌کند در پارلمان صاحب کرسی می‌شود».

در نظام‌های تناسبی، برخلاف نظام‌های اکثریتی که به موجب آن حائزین نصف به علاوه یک، همه کرسی‌ها را به خود اختصاص می‌دهند، هر حزب یا گروهی به تناسب آرای خود می‌تواند صاحب کرسی نمایندگی باشد. به این ترتیب نظام تناسبی، بر ارائه فهرست از طرف احزاب مبتنی است و انتخابات تنها در یک مرحله انجام می‌شود. در چنین نظامی، حوزه‌های انتخاباتی باید به اندازه کافی وسیع و پرجمعیت باشد تا در هر حوزه لااقل ۴ تا ۵ نفر برای انتخاب شدن لازم باشد.

در این نظام‌ها برخلاف نظام‌های اکثریتی، هر حزب یا جناحی می‌تواند در عین مغلوب شدن در صحنه انتخابات، صاحب کرسی نمایندگی شود. در این نظام‌ها باید کرسی‌ها را بین نامزدها تقسیم کرد. تقسیم کرسی‌ها میان احزاب، گاه به شیوه‌های بسیار پیچیده‌ای صورت می‌پذیرد. تقسیم کرسی‌ها در دو سطح مختلف انجام می‌شود. از یک سو باید تعداد کرسی‌های هر فهرست را تعیین کرد و از سوی دیگر به تقسیم کرسی‌های هر فهرست پرداخت.

چه کشورهایی صاحب کرسی های تناسبی در پارلمان خود هستند؟

نمایندگی تناسبی در میان دموکراسی‌های غربی به روش غالب مبدل شده‌است. ۲۱ کشور از ۲۸ کشور اروپای غربی از این روش استفاده می‌کنند. برخی از آن‌ها به ترتیب حروف الفبا عبارتند از: آلمان، اتریش، اسپانیا، ایرلند، بلژیک، پرتغال، دانمارک، سوئد، سوئیس، فنلاند، قبرس، لوکزامبورگ، مالت، نروژ، هلند و یونان.

تصویب انتخابات تناسبی در ایران

خرداد ماه سال جاری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با الحاق یک ماده به طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس که در مورد برگزاری انتخابات تناسبی برای نخستین بار در تهران است، موافقت کردند.

نمایندگان مجلس در توضیح این مصوبه گفته اند: «منظور از تناسبی شدن آن است که مطابق این ماده بنا بود در شهر‌هایی که بیش از ۴ کرسی نمایندگی دارند، آرای داوطلبان منفرد و منتخبان فهرستی، به نسبت تعداد آراء، از کرسی‌های نمایندگی سهم داشته باشند و  تعداد منتخبان هر فهرست نیز، براساس نسبت آراء صحیح ماخوذه آن فهرست به کل آراء صحیح ماخوذه همه فهرست‌ها ضربدر تعداد کرسی‌های اختصاص داده شده به فهرست ها، می‌باشد».

براساس ماده ۵۷ طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی یک ماده به شرح زیر به عنوان ماده ۹۶ به قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی الحاق می‌شود:

«در حوزه های انتخابیه ۴ کرسی و بیشتر، هر داوطلب تایید صلاحیت شده می‌تواند به صورت منفرد (غیرفهرستی) و یا به عنوان عضوی از صرفا یک فهرست، نامزد شرکت در انتخابات شود. دستورالعمل نحوه شکل‌گیری، زمانبندی آغاز فعالیت، انحلال، و جابه‌جایی نامزدها بین فهرست‌ها و انصراف آن‌ها از هر فهرست در هر دوره از انتخابات، حداقل یک ماه قبل از زمان شروع تبلیغات نامزدها، توسط هیات اجرایی مرکزی انتخابات تهیه، به روز شده و پس از تایید هیات مرکزی نظارت بر انتخابات توسط وزیر کشور ابلاغ می شود».

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->