مسکو: اقامت بشار اسد در روسیه تحت شرایط سخت‌گیرانه‌ای انجام می‌شود حضور «پاپ فرانسیس» با ویلچر در مراسم کلیسای واتیکان نتانیاهو: هر تاخیری در برکناری رئیس شاباک فاجعه می‌آفریند رئیس‌جمهور از دستاورد کمیته ملی پارالمپیک در توسعه ورزش زنان تقدیر کرد سازمان همکاری اسلامی خواستار تحقیق درمورد جنایت اسرائیل علیه امدادگران در غزه شد پزشکیان در بازدید وزارت دادگستری: اجرای FATF داخلی، بسیاری از مصادیق فساد را رفع خواهد کرد نخعی‌راد: نباید همه چیز را به مذاکره گره بزنیم تعداد شهدای غزه به ۵۰ هزار و ۶۹۵ نفر رسید (۱۷ فروردین ۱۴۰۴) رویترز: ایران در برنامه هسته‌ای‌اش تنها آماده مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا است جانشین فرمانده کل ارتش از پایگاه هوایی چابهار بازدید کرد روایت یک زندانی بریتانیایی از زندان طالبان | اینجا نزدیک‌ترین چیز به جهنم است عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی: تجربه برجام نشان می‌دهد که آمریکا پایبند به تعهداتش نیست ویدئو | هشدار تحلیلگر سیا: حمله به ایران، آغازگر جنگ جهانی سوم و نابودی میادین نفتی خواهد بود! لاپید «قطرگیت» را دلیل اصلی برکناری رئیس شاباک عنوان کرد بازدید کیم جونگ اون از روند تمرینات یگان‌های عملیاتی ویژه کره شمالی + عکس جزئیاتی از محتوای پاسخ ایران به نامه ترامپ از زبان رئیس ستادکل نیروهای مسلح +فیلم قاضی زاده هاشمی: کارگروه ملی زیارت، اعتبارات عمرانی خراسان رضوی را افزایش دهد + فیلم ️دیدار استاندار خراسان رضوی با آیت‌الله دستغیب | مظفری: خراسان رضوی برای تسهیل ارائه خدمات باکیفیت به زائران به آزادراه‌های بیشتر و قطار سریع‌السیر نیاز دارد مردم تونس در حمایت از غزه مقابل سفارت آمریکا تجمع کردند افزایش نگرانی‌ها از سرنوشت سایت‌های تسلیحات شیمیایی در سوریه تمدید مأموریت گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل باعث خشم رژیم صهیونیستی شد ادعای کذب | رژیم صهیونیستی درباره حمله به پایگاهی در جنوب سوریه چه می‌گوید؟ بازدید سرزده پزشکیان از وزارت دادگستری (۱۷ فروردین ۱۴۰۴) اولین واکنش شهرام دبیری پس از عزل توسط رئیس جمهور قالیباف: عدم هماهنگی قوا منجر به تشدید ناترازی‌ها می‌شود + فیلم عراقچی: حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم ارتش روسیه: بیش از ۷۲ هزار خودرو نظامی اوکراین در «کورسک» را منهدم کردیم واکنش یمن به ادعای ترامپ مبنی بر بمباران نشست فرماندهان نظامی
سرخط خبرها

مجلس دوم؛ آغاز جناح‌بندی‌های سیاسی

  • کد خبر: ۱۸۰۷۹
  • ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۶
مجلس دوم؛ آغاز جناح‌بندی‌های سیاسی
علی‌اصغر داوودی عضو هیئت‌ علمی دانشگاه آزاد مشهد
دومین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در فروردین‌ماه ۱۳۶۳در شرایطی متفاوت با دوره نخست و در حالی برگزار شد که کشور در حالت جنگ و در وضعیت تحریم شدید سیاسی، نظامی و اقتصادی به سر می‌برد. با کناره‌گیری تدریجی نیرو‌های ملی‌مذهبی و نیز چپ‌ها از ساختار سیاسی نظام، انتخابات این دوره از مجلس، صحنه رقابت نیرو‌های موسوم به خط امام یا مکتبی بود. بنابراین، برخی با خوش‌بینی تصور می‌کردند که یک‌دست بودن داوطلبان نمایندگی مجلس، فضای سیاسی کشور را از هرگونه چالش مصون می‌دارد، اما شرایط به گونه‌ای دیگر رقم خورد. در این دوره علاوه بر حزب جمهوری اسلامی و هم‌پیمانانش در جامعه روحانیت مبارز و حزب مؤتلفه اسلامی، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و دفتر تحکیم وحدت نیز حضور داشتند. مدتی پیش از آغاز انتخابات، بذر اختلاف نظر و چالش در میان نیرو‌های انقلابی پاشیده شده بود. بدیهی بود انتخابات نمی‌توانست بدون هیچ‌گونه چالشی برگزار شود.
رهبری متوجه جو حاکم بر انتخابات و شکل‌گیری منازعات جدید شدند، بنابراین به روش‌های مختلف تلاش نمودند دسته‌بندی‌ها و جناح‌بندی‌های سیاسی، حق انتخاب را از مردم سلب ننماید. از آنجا که ایشان اهمیت و ارزش ویژه‌ای برای جنبه مردم‌سالارانه نظام جمهوری اسلامی قائل بودند، در شرایط و موقعیت‌های مختلف، کاندیدا‌های مجلس را از درگیری‌های جناحی و گروهی برحذر می‌داشتند. در این انتخابات ۱۵۸۶نفر آمادگی خود را برای کاندیداتوری اعلام کردند که صلاحیت ۱۲۷۵نفر از داوطلبان از سوی هیئت‌های اجرایی و شورای نگهبان تأیید شد. انتخابات در فضایی آرام و غیرمتشنج در ۲ مرحله انجام شد. در مرحله نخست ۱۲۱ نماینده و در دور دوم ۱۳۰ نفر به مجلس راه یافتند. حدود ۶۵ درصد واجدین حق رأی در این انتخابات شرکت کردند که با توجه به فضای جنگی آن زمان درصد درخور توجهی است و نشان از میزان بالای مشروعیت نظام در آن زمان دارد. در برخی از حوزه‌های انتخابیه به دلیل شرایط جنگی انتخابات برگزار نشد. در این میان، چندین مورد تخلف در انتخابات گزارش شد که به ابطال نتایج ۲۷ حوزه انتخاباتی از جانب شورای نگهبان منجر گردید. ابطال برخی از حوزه‌های انتخاباتی تنش‌هایی ایجاد نمود و هر یک از ۲ جناح چپ و راست یکدیگر را به تقلب در انتخابات متهم نمودند و اعلامیه‌ها و خطابه‌هایی در مطبوعات و محافل علیه شورای نگهبان منتشر کردند. حتی عد‌ه‌ای از نمایندگان علیه شورای نگهبان نامه‌ای به رهبری نوشتند و این شورا را به عدم بی‌طرفی در امر نظارت بر انتخابات متهم کردند، اما ایشان در پیامی جایگاه رفیع شورای نگهبان و خطر تضعیف آن را گوشزد نمودند و احترام به این نهاد را بر همگان لازم دانستند. نتیجه انتخابات حاکی از موفقیت نسبی هر ۲ جناح به یک اندازه بود؛ اما با توجه به نتایج کلی آرای کشور، به نظر می‌رسید که جناح چپ به موفقیت بیشتری دست یافته است. اهمیت این دوره از انتخابات از این جهت بود که اولا شورای نگهبان به‌طور جدی به امر نظارت بر انتخابات ورود پیدا کرد و دوم اینکه شاهد آغاز رویارویی ۲ جناح موسوم به چپ و راست در درون نیرو‌های انقلاب هستیم.
از این زمان به بعد است که اختلافات جناحی در عرصه سیاست ایران خودنمایی کرد؛ هرچند نتیجه انتخابات نشان داد که مردم بدون توجه به جناح‌بندی‌های سیاسی به چهره‌های مشهور رأی داده بودند و این گویای آن است که در این زمان جریان‌های موجود در کشور هنوز برای عموم شناخته‌شده نبود. ازجمله مسائل این دوره می‌توان به رأی اعتماد به نخست‌وزیری مهندس موسوی اشاره کرد که به قضیه «۹۹نفر» منجر شد. مسئله دیگر، تعطیلی فعالیت حزب جمهوری اسلامی بود و نیز اختلاف در «جامعه روحانیت مبارز» که باعث انشعاب «مجمع روحانیون مبارز» از درون آن گردید. از دیگر رویداد‌های این دوره، تشکیل «مجمع تشخیص مصلحت نظام» است که در نتیجه اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان به‌وجود آمد. در عین حال، مسئله اصلی کشور در مجلس دوم جنگ و اداره آن بود.
حمایت‌های گفتاری و عملی نمایندگان در لزوم دفاع از کشور، حضور در مناطق جنگ‌زده و تشویق مردم به مقاومت بیشتر و وضع قوانین جنگی و نظامی، وقت زیادی از مجلس دوم را به خود اختصاص داد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->