پیش بینی قیمت طلا و سکه (یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳) پیش بینی بورس (یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳)| بازار وارد فاز خنثی می‌شود؟ کاهش مصرف گاز در صنایع، توقف تولید را در پی دارد تأمین گوشت مرغ ماه مبارک رمضان و نوروز ۱۴۰۴ در مشهد و خراسان رضوی کلید خورد (۸ دی ۱۴۰۳) درباره مرحوم مهندس باقر مستوفی، پدر صنعت پتروشیمی ایران | مرد چالش‌های بزرگ ساعات کاری بانک‌ها تا پایان بهمن‌ماه ۱۴۰۳ اعلام شد نقش صادرکنندگان در جهش نرخ ارز چیست؟ بررسی قیمت امروز موبایل (۸ دی ۱۴۰۳) | شیائومی نوت ۱۳ چند؟ افزایش ۲ تا ۴۰ میلیون تومانی قیمت خودرو‌های خارجی (۸ دی ۱۴۰۳) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۸ دی ۱۴۰۳) | سورن پلاس ۸۴۱ میلیون تومان شد برنامه قطعی برق در مشهد تغییر کرد (۸ دی ۱۴۰۳) طلا در مشهد از مرز ۵.۲ میلیون تومان هم عبور کرد (۸ دی ۱۴۰۳) موتور سهام کوچک بازار سرمایه روشن شد | افت ۲۱ هزار واحدی شاخص بورس (۸ دی ۱۴۰۳) وزیر نفت خبر داد: افزایش ظرفیت تولید نفت تا حدود ۲۵۰ هزار بشکه در روز برای خرید عرضه اولیه «آواک» فقط ۲ ساعت فرصت دارید (۸ دی ۱۴۰۳) هر باک بنزین سوپر، ۱.۶ میلیون تومان! فاصله کوتاه نرخ طلا در مشهد با ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی شدن (۸ دی ۱۴۰۳) قیمت بنزین سوپر وارداتی اعلام شد (۸ دی ۱۴۰۳) | عرضه بنزین سوپر وارداتی تا آخر سال صعود سه‌پله‌ای تولید فولاد ایران در دنیا بیش از نیمی از کل سپرده‌های بانکی کشور، در استان تهران قرار دارد! خانه‌های کلنگی در تهران نجومی شد دلار بازار آزاد در محدوده ۸۱ هزار تومان (۸ دی ۱۴۰۳) | سکه از ۵۶ میلیون تومان عبور کرد اعتمادسازی، پیش‌نیاز توسعه اقتصادی سود سهام عدالت خود را چگونه یک‌جا دریافت کنیم؟ طلای جهانی یخ زد | قیمت طلا در بازار جهانی امروز (۸ دی ۱۴۰۳) چند؟ اعلام جزئیات پیش‌فروش برخی از محصولات سایپا از روز دوشنبه (۱۰ دی ۱۴۰۳) آخرین مهلت ثبت درخواست محصولات ایران‌خودرو اعلام شد علت مسدودی صرافی‌های رمزارز چیست؟ آخرین قیمت ارز توافقی نیما در مرکز مبادله امروز (۸ دی ۱۴۰۳) چند؟ دلارحواله ۶۴ هزار و ۵۹۵ تومان شد
سرخط خبرها

چالش ریال‌گریزی در اقتصاد ایران

  • کد خبر: ۱۹۰۶۲
  • ۰۸ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۸
چالش ریال‌گریزی در اقتصاد ایران
رضا کربلائی کارشناس مسائل اقتصادی
بازار ارز، سکه و طلا هفته پرنوسان همراه با خیزش قیمت‌ها را تجربه کرد. هرچند نمی‌توان برآوردی از حجم معاملات در بازار ارز و طلا در اختیار داشت، مهم این است که تکان‌های شدید قیمتی در این بازار‌های دارای سرعت نقدشوندگی بالا، بر دیگر بازار‌ها ازجمله خودرو و حتی با فاصله بر بازار‌های کالایی اثر گذاشته و خواهد گذاشت و تکرار پدیده چسبندگی قیمت‌ها پس از فروکش نسبی قیمت‌ها بر معیشت و سطح رفاه جامعه تأثیر می‌گذارد. جنس خیزش قیمت‌ها در بازار ارز و طلا را می‌توان برخاسته از پدیده ریال‌گریزی در اقتصاد دانست و بازگشت ایران به لیست سیاه مالی دنیا را باید تنها به‌مثابه جرقه‌ای در انبار باروت نقدینگی قلمداد کرد. پیش‌بینی‌ها حکایت از آن دارد که در هفته‌های آینده با فروکش کردن انتظارات اولیه تورمی و تدابیر بانک مرکزی قیمت ارز، سکه و طلا به سطوح پایین‌تر سوق پیدا کند، اما استمرار و پایداری قیمت‌ها را نمی‌توان تضمین کرد.
برآورد‌ها این است که در سال آینده هم تکرار روند خیزش قیمت‌ها به‌واسطه عبور اقتصاد ایران از مرحله دلاریزه شدن و ورود به مرحله ریال‌گریزی فراگیر، دور از ذهن نخواهد بود. توضیح اینکه در مقاطعی از روند‌های اقتصادی، با نوسان شدید قیمت ارز، بازار‌ها خود را با نبض قیمت ارز و به‌طور شاخص با نرخ دلار آمریکا تنظیم می‌کنند و حتی پس از بازگشت قیمت دلار به سطوح پایین‌تر، قیمت کالا‌ها و خدمات برخلاف انتظار سیاست‌گذاران و مردم به سطوح قبلی برنمی‌گردد که نشان از چسبندگی قیمت‌ها در شرایط بی‌تعادلی شدید در اقتصاد دارد. مرحله ریال‌گریزی حتی از دلاریزه شدن اقتصاد، چالش‌برانگیزتر است و نشان می‌دهد نگه‌داشتن ریال و به‌طور ملموس پس‌انداز‌های ریالی در شبکه بانکی در شرایط تورم بالا، مطلوب سپرده‌گذاران نیست و بخشی از آن‌ها تصمیم به خارج کردن سپرده‌های خود و تبدیل آن به ارز، طلا، سکه، خودرو و حتی لوازم خانگی و... می‌گیرند. ریال‌گریزی را می‌توان محصول سرکوب نرخ سود در شبکه بانکی در شرایط نرخ تورم بالا و تنبیه سپرده‌گذاران دانست، آن هم در شرایطی که اطمینان و اعتمادی به حفظ ارزش ریال و روند کاهش نرخ تورم در جامعه وجود ندارد. ملموس‌ترین شکل سیال شدن نقدینگی و به‌اصطلاح «دست به نقد» بودن مردم را می‌توان در فرارسیدن مهلت تسویه اوراق گواهی سپرده بانک‌ها دانست که ۲ سال پیش با نرخ سود ۲۰ درصد فروخته شد و سال پیش در سررسید با نرخ ۱۸ درصد تمدید شد و به نظر می‌رسد بانک‌ها از حفظ نقدینگی آزادشده ناتوان هستند، چراکه نرخ سود اعلام‌شده با تورم کنونی برای مردم جذابیت ندارد.
البته بانک مرکزی تلاش می‌کند تا از طریق عملیات بازار باز، نرخ سود در بازار بانکی و به دنبال آن نرخ سود بانکی را به نرخ هدف‌گذاری‌شده خود سوق دهد و از این طریق نرخ تورم را تا پایان سال آینده به زیر ۲۰ درصد برساند، اما مشکل اساسی در کاهش ضریب اعتماد به کارآمدی برنامه‌ها و ابزار‌های مهار تورم و بازگشت ثبات به اقتصاد است که باعث می‌شود این فرضیه اکنون مطرح باشد که ریال را نباید نگه داشت و باید آن را تبدیل به کالای دیگر کرد. ریال‌گریزی بدتر از دلاریزه شدن و نشانه انتظارات بالای تورمی و نااطمینانی از پایداری روند کاهشی تورم است. با این توصیف، ثبات بازار ارز در وضعیت لرزان قرار می‌گیرد و غفلت از نوسان‌های شدید احتمالی بازار سهام هم می‌تواند زنگ خطری برای راه افتادن سیل نقدینگی باشد. در آن زمان مردمی که پولشان در شبکه بانکی در وضعیت «دست به نقد» قرار دارد، با سهام‌دارانی که در وضعیت «دست به فروش» قرار خواهند گرفت، می‌توانند زمینه قیام شدید قیمت در بازار ارز، سکه و طلا را فراهم سازند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->