درگیری‌های شدید در شمال شرق استان حلب سوریه انتصاب اولین فرماندار زن در تاریخ استان کرمان + سوابق نمایش قدرت دفاعی کشور با رزمایش‌های هفته آتی حمایت از غزه در قلب انگلستان (۷ دی ۱۴۰۳) روسیه اعلام کرد: در روز سقوط هواپیمای آذربایجان، هدف حملات پهپادی اوکراین بودیم پزشکیان: از شرایط سخت تامین برق و گاز عبور کردیم| به فکر سال آینده باشیم علت سقوط هواپیمای آذربایجانی مشخص شد جمع‌بندی کمیسیون انرژی مجلس از دلیل قطعی برق پاییز ۱۴۰۳ آیت‌الله علم‌الهدی: اساس فتنه ۸۸ براندازی نظام و انقلاب اسلامی بود | مردم در مقابل فتنه‌های دشمن غافل نباشند عملیات ضدصهیونیستی در تل‌آویو یک کشته برجای گذاشت (۷ دی ۱۴۰۳) موافقت پارلمان کره جنوبی با عزل رئیس جمهور موقت عراقچی وارد چین شد (۷ دی ۱۴۰۳) اوکراین مدعی تلفات سنگین کره شمالی در کورسک شد (۷ دی ۱۴۰۳) رئیس‌جمهور موقت کره جنوبی هم استیضاح می‌شود؟ رژیم صهیونیستی دوباره آتش‌بس لبنان را نقض کرد (۷ دی ۱۴۰۳) عراقچی: بار‌ها به بشار اسد توصیه کردم با ترکیه وارد مذاکره شود حمله موشکی یمن به تل‌آویو فرودگاه بن‌گوریون را به تعطیلی کشاند (۷ دی ۱۴۰۳) درگیری شدید در مناطق علوی‌نشین حمص| «افراد مسلح» با نیروهای تحریر الشام درگیر شدند فرماندار جدید مشهد منصوب شد ویدئو| پزشکیان: اتصال ریلی بجنورد به مشهد مصوب شده است ویدئو| پزشکیان: ۳۵ میلیارد دلار گاز را می‌سوزانیم! پوتین: خواهان پایان جنگ با اوکراین هستیم یاوه گویی تازه وزیر خارجه رژیم صهیونیستی: ایران تهدیدی علیه ما و اوکراین است! پزشکیان ۲۸ دی‌ماه به مسکو سفر می‌کند ایران، عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد ویدئو| حمله جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به خاک یمن ویدئو| وزیر نیرو: قول می‌دهم سال آینده مشکلات برقی را رفع کنیم دادستان مشهد: شکایت‌های مردم از خودروسازان را پیگیری می‌کنیم
سرخط خبرها

چرایی‌کمک به مقاومت (۲)

  • کد خبر: ۱۹۳۴۷۵
  • ۱۸ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۲
  • ۱
چرایی‌کمک به مقاومت (۲)
حجت‌الاسلام‌والمسلمین راجی - مدیر اندیشکده راهبردی سعداء

در یادداشت دوم از مجموعه‌یادداشت‌های «چرایی کمک به مقاومت»، به مسئله مهم نفت در خاورمیانه پرداخته شد؛ موضوعی که همواره مورد‌توجه آمریکا در برهه‌های زمانی مختلف بوده و پای آن‌ها را به این منطقه گشوده است. در این نوشتار، به تلاش آمریکا برای دستیابی به این کالای راهبردی اشاره می‌شود.

نفت خاورمیانه از اوایل قرن بیستم قدرت‌های جهانی را مسحور خود کرده است. جذابیت این کالای راهبردی به‌ویژه برای ایالات‌متحده بسیار زیاد بوده است. علاقه آمریکا به نفت خاورمیانه به‌طور‌جدی در دهه ۱۹۳۰ شکل گرفت؛ زمانی که کارشناسان شرکت «استاندارد اویل» کالیفرنیا مقادیر تجاری نفت را در سواحل شرقی عربستان سعودی کشف کردند.
آشنایی و دسترسی آمریکایی‌ها به نفت خاورمیانه و بازشدن پای آنان به این منطقه، در کنار تشکیل رژیم غاصب صهیونیستی، زمینه‌ساز بسیاری از اتفاقات تلخی بود که در این سرزمین رخ داده است.

در طول قرن بیستم، حفظ ثبات و امنیت در کل منطقه خلیج فارس با هدف حفظ ثبات جریان نفت خاورمیانه از دغدغه‌های اصلی سیاسی‌اقتصادی ایالات‌متحده بود. از اواخر دهه ۱۹۷۰، خلیج فارس تحت‌تأثیر انقلاب و جنگِ تقریبا دائمی قرار گرفت؛ بنابراین حفاظت از خلیج فارس و تولیدکنندگان نفت منطقه به شکل‌های مستقیم‌تر، بیش از‌پیش مدنظر ایالات‌متحده قرار گرفت.
‌جیمی کارتر، رئیس‌جمهور وقت ایالات‌متحده، در ۲۳‌ژانویه ۱۹۸۰ گفت: تلاش هر نیروی خارجی برای به‌دست‌گرفتن کنترل منطقه خلیج فارس، تهاجم به منافع حیاتی ایالات‌متحده آمریکا تلقی خواهد شد و چنین‌تهاجمی به هر وسیله‌ای که لازم بدانیم، دفع خواهد شد؛ از‌جمله استفاده از قوای نظامی!.

اما الگوی آمریکا برای حفظ این ثبات، به‌جای حضور مستقیم نظامی ارتش آمریکا، ایجاد رژیم‌های حامی و هم‌پیمان در منطقه بوده است. تا پیش از انقلاب اسلامی، در بین حکومت‌های حاضر در منطقه، رژیم پهلوی و رژیم سعودی، دو هم‌پیمان مهم برای حفظ منافع آمریکا به حساب می‌آمدند که همانند دو ستون، هم تأمین‌کننده منافع سیاسی آمریکا بودند، هم جریان نفت را تضمین می‌کردند و هم بازار مهمی برای فروش تسلیحات نظامی به‌شمار می‌رفتند که چرخش مالی شرکت‌های تسلیحاتی آمریکایی را تضمین می‌کردند. این راهبرد، «سیاست دوستونی» نیکسون، رئیس‌جمهور اسبق ایالات‌متحده بود که بسیار روی آن حساب می‌کردند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
FH750
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۰
0
0
راجی

چرایی غلط های زیادی و پول مردم ایران رو بخشیدن
پول که از جیب شما نیست.
پول نفت مردم بدبخته ایرانه که میدید به امثال هنیه برای اخلال در جوامع
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->