باران و برف در راه خراسان رضوی (۷ دی ۱۴۰۳) مجوز استخدام ۲۴ هزار نفر از کادر درمان صادر شد (۷ دی ۱۴۰۳) پیش‌بینی بارش برف و باران در بیشتر نقاط کشور (۷ دی ۱۴۰۳) پرواز مشهد - نجف ناچار به فرود اضطراری شد| ماجرا چه بود؟ وزیر علوم در مشهد: قطعی برق تحصیل دانشجویان را هم مختل کرده است | باید به دنبال تحصیل و آموزش مجازی دانشجویان باشیم نفقه چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ انتقال آب از هزارمسجد به مشهد | چالش ادامه‌دار + فیلم واکنش متفاوت وزارت آموزش و پرورش به رقص دانش‌آموزان بابلی زلزله کاشمر در استان خراسان رضوی را لرزاند (۶ دی ۱۴۰۳) مراقبت‌های تغذیه‌ای در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی کمبود یُد چه علائمی دارد؟ بدون تجویز پزشک، دارو مصرف نکنیم؛ حتی یک مسکن ساده نکات ایمنی استفاده از آسانسورها در شرایط احتمالی قطع برق | مراقب سُریدن آسان‌­سُرها باشید فشار مالیاتی از روی پزشکان برداشته می‌شود پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، ۶ دی ۱۴۰۳) | بهبود کیفیت هوا از اوایل هفته آینده قطع داروی بیماران دیابتی بسیار خطرناک است گلایه مردم از قطعی‌های مکرر برق در حاشیه شهر مشهد | خاموشی‌های نامنظم! استفاده از ماسک‌های N۹۵ در هوای آلوده، کمک‌کننده است یا نه؟ بررسی چالش‌های دارویی کشور (۶ دی ۱۴۰۳) آخرین وضعیت تب دنگی در کشور (۶ دی ماه ۱۴۰۳) سیگار کشیدن در نوجوانی به قلب آسیب می‌رساند آیا روند شیوع آنفلوانزا افزایشی است؟ لزوم ایمن‌سازی شهر در برابر زلزله اجرای نافرجام طرح پزشک خانواده در شهر مشهد اولویت جدید حج تمتع اعلام شد (۶ دی ۱۴۰۳) قتل هم‌اتاقی به خاطر آب خوردن با پارچ! اعتراف به قتل پسر ناپدیدشده بعد از کشف جسد در رودخانه زمان ثبت نام جدید وام ضروری ۳۰میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد ورود سامانه بارشی به کشور از فردا (۷ دی ۱۴۰۳) | تداوم آلودگی هوا در شهر‌های بزرگ + فیلم توسعه نامتوازن در همکاری‌های بین‌المللی موجب غفلت از کشورهای هم زبان شده است ایران فرهنگی؛ از رودکی تا نسل جدید، میراثی که باید زنده بماند رودکی؛ گنجینه‌ای برای تحکیم پیوند‌های فرهنگی ایران و تاجیکستان
سرخط خبرها

بارورسازی ابر‌ها پروژه‌ای نیست که به بارش منجر شود

  • کد خبر: ۲۰۵۸۲۱
  • ۲۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۲
بارورسازی ابر‌ها پروژه‌ای نیست که به بارش منجر شود
استادیار گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد گفت: دهه‌ها پیش در برخی کشور‌ها پروژه باورسازی ابر‌ها دنبال می‌شد، اما بعد از اینکه نتیجه خاصی نگرفتند عملا آن را کنار گذاشتند.

به گزارش شهرآرانیوز، آذر زرین در خصوص علت کم‌بارشی‌ها در پاییز اظهار کرد: در این خصوص چندین نکته وجود دارد. اول اینکه پیش‌بینی‌های جوی در همه جای دنیا تا دو هفته از دقت خوبی برخوردار بوده و بعد از دو هفته پیش‌بینی‌پذیری جو با عدم قطعیت همراه است. معمولا در پیش‌بینی‌های فصلی این دقت به ۶۰ تا ۷۰ درصد می‌رسد.

وی بیان کرد: دلیل دوم این است که اصولا موقعیت جغرافیایی کشور ایران در عرض‌های میانه به گونه‌ای است که ارتباط آن باپدیده ال‌نینو به اندازه کشور‌های منطقه حاره، قوی نیست، بنابراین نمی‌توان گفت صرفا به دلیل رخداد ال‌نینو بارش‌های کشور ایران خوب خواهد بود.

این استاد دانشگاه افزود: برخلاف آنچه شایع بوده ارتباطی قوی بین بارش ایران و همسایگان آن و کلا کشور‌های غرب آسیا با رخداد ال‌نینو مانند کشورهایی، چون برزیل، اندونزی، ویتنام و فیلیپین وجود ندارد. گاهی ال‌‎نینو قوی بوده و بارش‌ها خوب است، اما گاهی اینگونه نیست، بنابراین این رخداد به تنهایی نمی‌تواند شاخص مناسبی برای پیش‌بینی وضعیت اقلیم کشور‌های غرب آسیا باشد.

زرین خاطرنشان کرد: نکته آخر اینکه سامانه پیش‌‎بینی فصلی ایران بومی نیست و براساس پیش‌بینی‌هایی انجام می‌شود که مراکز پیش‌بینی فصلی مهم در دنیا مانند مرکز پیش‌بینی میان مقیاس اروپایی (ECMWF) ارائه می‌دهند، بنابراین نباید انتظار داشته باشیم که پیش‌بینی‌های بارش فصلی در ایران دقیق باشد. این مدل‌ها برای ایران بومی‌سازی نشده‌اند، به همین دلیل ممکن است نتایج آن‌ها برای ایران خوب جواب ندهد.

استادیار گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص مقایسه بارش‌های ایران با کشور‌های همسایه عنوان کرد: اینکه ما بارش‌‎های کشور خودمان را با کشور‌های دیگر حتی همسایگان مقایسه کنیم، اصلا صحیح نیست. سازوکار‌های رخداد بارش در هر منطقه جغرافیایی فارغ از مرز‌های سیاسی متفاوت است.

وی ادامه داد: حتی ما در ایران نیز پهنه‌های بارشی متفاوتی داریم، بنابراین اینکه بگوییم ترکیه بارش دارد چرا ما نداریم، مانند این است که بگوییم دامنه‌های شمالی البرز بسیار پرباران بوده، چرا دامنه‌های جنوبی آن کم‌بارش است؟ طی امسال که تاکنون سال بسیار خشکی را سپری کرده‌ایم، استان مازندران بارش‌های خوب و نزدیک به نرمالی داشته است.

این استاد دانشگاه در خصوص پیش‌بینی بارش‌ها در زمستان و بهار گفت: متاسفانه مراکز بزرگ پیش‌بینی فصلی دنیا چشم‌انداز امیدبخشی از بارش زمستانه خوب برای ایران پیش‌بینی نکرده‌اند و اکنون که تقریبا سه هفته از زمستان را سپری کرده‌ایم، هیچ نشانه‌ای از رخداد بارش‌های خوب در زمستان که بتواند تاحدی کم‌بارشی پاییز را جبران کند، وجود ندارد. برای پیش‌بینی بارش در بهار نیز بسیار زود است و انتظار می‌رود در اواخر بهمن تا اوایل اسفند بتوان در مورد بارش‌های بهاره اظهار نظر کرد.

دکتر زرین با اشاره به اینکه بارورسازی ابر‌ها پروژه‌ای نیست که به بارش منجر شود، تصریح کرد: دهه‌ها پیش در برخی کشور‌ها پروژه باورسازی ابر‌ها دنبال می‌شد، اما بعد از اینکه نتیجه خاصی نگرفتند عملا آن را کنار گذاشتند.

استادیار گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه اقلیم ایران همگام با گرمایش جهانی تغییر کرده است، عنوان کرد: میانگین دمای کشور ما نسبت به چند دهه قبل افزایش یافته است. دما‌های کمینه زمستانه ما بالاتر رفته و بارش‌های ما بی‌نظم‌تر شده، اما نکته‌ای که نباید از آن غافل بود این است که کشور ما روی کمربند خشک جهان قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: خشکی ویژگی ذاتی این کشور و خشکسالی رخدادی بوده که به کرات در طی قرن‌ها گریبانگیر این کشور بوده است. اینکه ما از کشوری با این ویژگی‌های اقلیمی که اخیرا نیز با تغییر اقلیم دست به گریبانگیر بوده انتظار زیادی داشته باشیم، معقول نیست.

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->