به گزارش شهرآرانیوز مهدی الهپور افزود: از مهمترین اقدامات انجام شده در سال ۱۴۰۲ که با اهتمام و جدیت استانداری خراسان رضوی محقق شد میتوان به مدیریت انتقال فاضلاب به حوضه کشف رود اشاره کرد.
وی با اشاره به برگزاری جلسات قرارگاه تحول محیط زیست که با حضور دستگاههای ذیربط در محل استانداری بررسی شد اضافه کرد: با بررسی مشکلات ۲ طرح مرحله یک "پَرکندِ ۲" و تصفیه خانه فاضلاب صنعتی چرمشهر در نهایت با همت دستگاههای متولی این ۲ طرح پس از سالها معطلی به بهره برداری رسید.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: عملیات اجرایی مرحله یک تصفیه خانه پرکند ۲ با ظرفیت ۵۰ هزار متر مکعب در شبانه روز از سال ۹۶ آغاز شده بود، اما بنا به دلایلی به اتمام نرسیده بود، اما در سال ۱۴۰۲ با جدیت و اهتمام شرکت آب و فاضلاب مشهد توانستیم مراحل ساخت، توسعه و تجهیز دستگاهی کامل شود و در مدار بهره برداری قرار گیرد.
اله پور افزود:ساخت تصفیه خانه بزرگ فاضلاب شهرک صنعتی چرمشهر که نخستین تصفیه خانه صنایع چرم کشور است از سال ۹۵ شروع شد که به دلیل پارهای مسایل امکان بهره برداری زودهنگام آن فراهم نشد، اما خوشبختانه با اهتمام شرکت شهرک صنعتی با ظرفیتی معادل سه هزار متر مکعب در شبانه روز به بهره برداری رسید.
وی با اشاره به این که آزمون نخست هر ۲ تصفیه خانه انجام و تجهیزات به طور کامل تامین شده است ادامه داد: با بهره برداری رسمی از این ۲ طرح در دومین سفر رییس جمهوری به خراسان رضوی میتوان گفت که در شبانه روز افزون بر ۵۳ هزار متر مکعب فاضلاب خام، بای پس و یا کمتر تصفیه شدهای که تا قبل از این به کشف رود تخلیه میشد، وارد چرخه تصفیه میشود.
او در ادامه با اشاره به سایر اقدامات حفاظتی انجام شده از رودخانه کشف رود و مدیریت منابع آلاینده آن توسط این اداره کل اضافه کرد: در پی نظارت مستمر این اداره کل تعداد ۳۳۵ بازدید دورهای و انجام نمونه برداری از رودخانه انجام شد همچنین از جمله اقدامات شاخص دیگر میتوان به نهالکاری افزون بر ۱۹۰ هکتاری در حوضه کشف رود توسط شهرداری اشاره کرد.
مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی گفت: در زمینه رفع دغدغه کشت در حاشیه مسیر این رودخانه فصلی، برابر استاندارهای محیط زیست، سازمان ملی استاندارد و دانشگاه علوم پزشکی با انجام آزمایش بر روی فاضلاب و پساب ورودی به کشف رود، نوع کشت مجاز در این منطقه سطح بندی و ابلاغ شد.
اله پور افزود: به این ترتیب بزرگ مالکان و خرده مالکان توجیه فنی نسبت به نوع کشت شدند تا بر اساس نوع جریان آبی حوضه کشف رود بهترین بهره برداری زراعی و کشاورزی انجام شود و کمترین خطر را برای سلامت مردم شاهد باشیم.
وی با اشاره به عزم جدی دولت برای نجات کشف رود ادامه داد: اصلاح مرز این رودخانه تاریخی از بابت حریم مناطق حفاظت شده در مشهد با هدف بهبود شرایط انجام شده است.
اله پور افزود: بر اساس تصمیمات نشست شورای عالی حفاظت محیط زیست در ۲۱ آذر پارسال، بخشهای ابتدایی و میانی رودخانه کشف رود که دارای تعارضات فراوان و داخل حریم مصوب شورای عالی شهرسازی شهر مشهد است از منطقه حفاظت شده خارج شد.
وی اضافه کرد: این رودخانه به دلیل ویژگیهای خاص تاریخی و جغرافیایی از جمله عبور از حاشیه کلانشهر مشهد از دیرباز نقشی بسیار مهم و محوری در توسعه مراکز مسکونی، تولیدات صنعتی، کشاورزی و خدماتی در نیمه ابتدایی مسیر رودخانه داشته و به همان نسبت برخی معضلات از جمله حاشیهنشینی، تخلیه نخاله و فاضلاب و معضلات اجتماعی، سلامت و امنیتی را به ویژه در نیمه میانی رود دامن زده است.
او اظهار کرد: از مجموع ۳۳۷ کیلومتر طول کشف رود مشهد، ۱۰۵ کیلومتر در قالب مناطق حفاظت شده باقی مانده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی پیش از این با اشاره به ۱۰ اقدام مهم و کلیدی عمرانی این استان در سال ۱۴۰۲ در گفتگو با خبرنگار ایرنا گفته بود: این استان از حیث برخورداری از بیشترین طرحهای عمرانی رتبه نخست کشور را در هفته دولت و دهه فجر سال گذشته به دست آورد.
جواد خدایی افزود: این اقدامات شامل ساخت بیش از ۱۴۰ هزار واحد مسکونی نهضت ملی مسکن، ترمیم هزار و ۵۰۰ کیلومتر روکش آسفالت دچار خرابی شدید و ایمن سازی ۷۵ درصد از نقاط حادثه خیز جادههای استان، ساخت بیش از هزار و ۵۰۰ کلاس درس، بهره برداری از ۲ تصفیه خانه مهم در حوالی مشهد، بهره برداری از خط ریلی "خواف- هرات"، بهرهبرداری از فرودگاه گناباد، اتصال اینترنت به بیش از ١٠٠ روستا و همچنین روکش آسفالت معابر روستایی به میزان ۳.۵میلیون مترمربع، اتمام عملیات اجرایی سه واحد نیروگاهی جدید، اجرای شبانه روزی طرح خط لوله آب غرب مشهد و اجرای طرح ضربتی خط تقویتی انتقال گاز به تربتجام است.
منبع: ایرنا