برگزاری ویژه برنامه گرامیداشت شهدای خدمت در مشهد تشکیل قرارگاه راهبری و تحول در مدیریت منابع مالی شهرداری مشهد درباره فروش قدیمی‌ترین میدان شهر مشهد | روزی که میدان ارگ را فروختند کشف یک میلیارد ریال داروی قاچاق از عطاری‌های خواف خراسان رضوی (۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) بازاری در ساحل شلوغ دریا ناصحی: مشکلات ترافیک مشهد با تکمیل پروژه‌های معابر حل می‌شود شهردار مشهد مقدس: می‌توانیم صادرکننده خدمات مهندسی در حوزه مترو باشیم + فیلم عضو کمیسیون عمران، حمل‌ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد: مسائل شهر چه کوچک و چه بزرگ برای ما فرق نمی‌کند | افتتاح رسمی فاز یک خط۳ مترو با حضور رئیس‌جمهور بهره‌برداری از دوربرگردان تقاطع سه‌سطحی شهید فهمیده مشهد | معاون عمران، حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری مشهد: گره‌های ترافیکی با افتتاح دوربرگردان شهید فهمیده کاهش می‌یابد هوای مشهد همچنان آلوده است (۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) نخستین جلسه ستاد برگزاری دیدار ایران و کره شمالی در مشهد برگزار شد درباره یکی از کوچک‌ترین روستا‌های اطراف مشهد قدیم | عطر فراموشی در کوچه‌های «قریه عطار» قلندرشریف: ۹۰ درصد زائران و شهروندان از خدمات شهرداری مشهد رضایت داشته‌اند گزارش ویژه فیفا از دختران فوتسال ایران روابط‌عمومی‌ها؛ بهره‌گیری هنرمندانه از همه ابزار‌ها و شیوه‌های تعامل پیشرفت ۲۸‌ درصدی میان‌گذر جنوبی مشهد نمایشگاه مشهد اینوکس- فاینکس، نقطه عطفی در مسیر جذب سرمایه‌گذاری و تعامل با ارکان بازار مالی احیای تاریخ شهر مشهد، به همت مدیریت شهری کاهش ۴۳ درصدی بارندگی در مشهد نسبت‌به سال قبل | احتمال جیره‌بندی آب در تابستان ۱۴۰۴ دبیر شورای امنیت ملی در دیدار با همتای ارمنی خود: بیگانگان علاقه‌ای به آرامش در منطقه ندارند افزایش ۵ برابری بودجه فرهنگی و ورزشی در مشهد| ۱۱۰ مجموعه ورزشی تا پایان دوره مدیریت شهری احداث می‌شود
سرخط خبرها

رونمایی از نخستین چاپ‌برگردان روزنامه ادب

  • کد خبر: ۲۲۵۲۱۸
  • ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۶
رونمایی از نخستین چاپ‌برگردان روزنامه ادب
سیزدهمین نشست از سلسله‌جلسات روایت مشهد به همت مرکز اسناد اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل شهرداری مشهد و با همکاری سازمان کتابخانه‌ها، موزها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی برگزار شد. طی این نشست، تاریخچه مطبوعات کشور بررسی شده و از نخستین نسخه چاپ‌برگردان روزنامه ادب رونمایی شد.

به گزارش شهرآرانیوز، جمشید کیان‌فر (مورخ، روزنامه‌نگار و پژوهشگر برجسته کشور) در این خصوص عنوان کرد: پیش از آنکه بخواهیم به تاریخچه مطبوعات در مشهد بپردازیم، باید تاریخچه این صنعت را در کل کشور بررسی کنیم. سابقه روزنامه‌نگاری در ایران طولانی است، اما روش آن در گذشته متفاوت بوده است؛ چنانچه در گذشته، یادداشت‌ها یا خاطرات شخصیت‌ها و دولت‌‌مردان "روزنامه" خوانده می‌شد، نه آنچه امروزه به‌عنوان روزنامه‌ می‌شناسیم .

وی افزود: روزنامه "کاغذ اخبار" توسط میرزاصالح شیرازی ابتدا در تبریز و بعد در تهران نگاشته می‌شود و حدود ۱۰ سال پس از آن، صدراعظم ایران، امیرکبیر، در تهران تصمیم به دایرکردن روزنامه می‌گیرد و به دنبال آن، روزنامه "وقایع‌الاتفاقیه" آغاز به کار می‌کند.

کیان‌فر ادامه داد: از ابتدا سنگ‌‌بنای روزنامه در کشور، بد گذاشته شده و روزنامه به ابزاری برای دولت‌مردان بدل می‌شود. چنانچه در شماره۵۲ روزنامه‌ای که توسط امیرکبیر شروع به کار می‌کند، خبر مرگش را آن‌هم به‌صورت جعلی چاپ می‌کنند.

وی افزود: پس از چاپ ۴۷۲ شماره، روزنامه دیگری با نام "دولت علیه ایران" که نخستین روزنامه مصور ایران است، آغاز به کار می‌کند و پس از آن از سال ۱۲۷۷ تا ۱۲۸۳ه.ق نیز ناصرالدین‌شاه تصمیم به افزایش تعداد روزنامه‌ها می‌گیرد و روزنامه "دولت علیه ایران" تعطیل می‌شود.

این مورخ اضافه کرد: تا سال۱۳۲۴ه.ق، شرایط به همین شکل پیش می‌رود تا آنکه مباحث اجتماعی تغییر می‌کند و انجمن‌ها و مجلس تشکیل می‌شود. در این شرایط، سانسور کم می‌شود و نهایتاً بعد از عزل محمدعلی‌شاه در سال ۱۲۷۸، تا ۱۳۰۴ شاهد دوران طلایی مطبوعات هستیم. در این دوران، دو نشریه مهم یکی در تبریز و دیگری در بوشهر چاپ می‌شود.

این پژوهشگر عنوان کرد: روزنامه‌ها کم‌کم غیردولتی می‌شوند و در مشهد شاهد چاپ نشریه "بشارت" به صورت قاچاق، روزنامه "خورشید"، روزنامه "بلدالامین"، روزنامه "عصر جدید" و روزنامه "نوبهار" هستیم. پس از این موارد، روزنامه "خراسان" با چاپ مستمر حدود ۸۰ سال، از مطبوعات دارای اهمیت خراسان است. هرچند در این بین، نباید از اهمیت ادیب‌الممالک فراهانی و تاثیرش بر مطبوعات خراسان غافل ماند.

لزوم حفظ مطبوعات تاریخی ازطریق چاپ‌برگردان

ابراهیم حافظی، رئیس اداره مطبوعات سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی، با تاکید بر اهمیت حفظ و نگهداری آثار کمیاب و ارزشمند در حوزه مطبوعات گفت: متاسفانه تنها نسخه چاپ‌برگردان مشهد، روزنامه خورشید است که توسط دانشگاه تهران صورت گرفته و این درحالی‌ است که بیش از ۳۰ نشریه در خراسان چاپ می‌شده است.

وی افزود: نهایتاً با توجه به اهمیت روزنامه "ادب" و به‌همت سازمان کتابخانه‌ها تصمیم بر حفظ و نگهداری شمارگان روزنامه ادب به عنوان نخستین روزنامه شهری مشهد گرفته شد و امیدواریم این روند در خصوص سایر روزنامه‌ها ادامه یابد.

حافظی با طرح این سوال که چرا روزنامه ادب در اولویت چاپ‌برگردان قرار داده شده است، بیان کرد: نخستین روزنامه‌ای که به صورت رسمی در خراسان و  مشهد به چاپ رسیده، روزنامه ادب است. این روزنامه توسط ادیب‌الممالک فراهانی و به مدت سه سال در مشهد منتشر می‌شد.

وی ادامه داد: این روزنامه‌، خبری، تحلیلی و ادبی بود و نخستین کاریکاتور کشور نیز در آن به چاپ رسید. چاپ روزنامه سنگی بود و به خارج از کشور نیز صادر می‌شد. اهمیت روزنامه ادب همچنین در این بود که ساختار و سرلوحه مشخصی داشت و افراد را به روزنامه‌خوانی تشویق می‌کرد. این روزنامه همچنین تاثیرات بسیاری بر فرهنگ مشهد داشته است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->