پیش بینی قیمت دلار (چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) برنامه ریزی دولت برای خرید ۲۱۰ هزار تن دانه روغنی از کشاورزان داخلی ویدئو| توضیحات رئیس بانک مرکزی درباره نحوه تسویه حساب با بابک زنجانی قطع برق ۱۵ روزه صنایع منتفی شد (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) یک کارشناس اقتصادی مطرح کرد: حذف صفر هیچ تأثیری بر فرایند‌های واقعی اقتصاد ندارد | بی‌اثر در حفظ ارزش پول ملی مصرف بیش از ۶۳ هزار مگاوات برق در روز ۲۹ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ قیمت امروز طلا، سکه و ارز (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) افت شاخص بورس در معاملات امروز (سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴) اعلام ۱۰ عامل رسوب کالا توسط گمرک جزئیات نحوه محاسبه پلکانی قبض برق گسترش ﻫﻤﮑﺎﺭﯼ‌ﻫﺎﯼ ایران و ترکمنستان در زمینه نفت و گاز شرایط دریافت وام ۴ میلیارد تومانی مشاغل خانگی چیست؟ تأکید بر ضرورت تسریع در تکمیل خط سوم انتقال برق مشهد - ماری دستور سرپرست وزارت اقتصاد برای پرداخت یکپارچه حقوق کارمندان تا یکم هر ماه هدف‌گذاری برای جذب ۱۰ همت سرمایه‌گذاری در شهرداری‌های خراسان رضوی | عرضه بسته‌های ویژه جذب سرمایه در نمایشگاه مشهدفاینکس خراسان رضوی، در نبرد با آفت سن گندم | بیش از ۱۵۳ هزار هکتار از مزارع غلات استان، سم‌پاشی شد دلایل کمبود برنج خارجی در بازار مشهد | برنج پاکستانی کمیاب شد راه دشوار خانه دارشدن پیش‌بینی قیمت طلا و سکه (سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) افزایش نرخ ارز چه تأثیری بر قیمت لاستیک خودرو داشت؟ | واردات بی‌رویه تایر‌های چینی، مانع بزرگ حمایت از تولید داخل پیش بینی بورس (سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴)| بازار قرمز می‌ماند؟ پیش‌بینی قیمت دلار (سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) نرخ ارز کالاهای اساسی رسماً به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان برگشت خشکسالی، تولید گیاهان دارویی خراسان رضوی را تهدید می‌کند قطعی منظم برق شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس: سرمایه‌گذار اماراتی به تعهد خود عمل کند مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی: پیگیر مطالبات به‌حق نانوایان هستیم متخلفان بازار ارز و شبکه توزیع آرد نقره‌داغ شدند | ۴۱.۵ میلیارد تومان، جریمه دو شرکت متخلف در خراسان رضوی ظرفیت‌های نمایشگاه اینوکس-فاینکس | رویدادی برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی
سرخط خبرها

مطالبات مردم از رئیس جدید سازمان بورس و نمایندگان مجلس

  • کد خبر: ۲۴۹۶۵۹
  • ۱۸ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۷
مطالبات مردم از رئیس جدید سازمان بورس و نمایندگان مجلس
بورس باز هم نشان داد که هر تکانه‌ای حتی به ظاهر مثبت می‌تواند منجر به افزایش ریسک‌ها در بازار سرمایه شود و شاید این نخستین درس برای رئیس جدید سازمان بورس باشد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ مجید عشقی بعد از رسوایی افشای خبر اختصاص وام میلیاردی با کارمزد ۴ درصد به خودش از ریاست سازمان بورس استعفا داد تا آخرین سکانس حضورش در سازمان بورس به تلخی تمام شود. اگرچه فعالان بازار سرمایه در دوران تصدی مدیریت او بار‌ها و بار‌ها نامه‌های اعتراض‌آمیز از عملکرد او را به مجلس و دولت بردند، اما دیروز با انتشار خبر استعفای عشقی، بازار سرمایه کمتر از نیم‌درصد و معادل ۷ هزار واحد ریزش کرد. بازار باز هم نشان داد که هر تکانه‌ای حتی به ظاهر مثبت می‌تواند منجر به افزایش ریسک‌ها در بازار سرمایه شود و شاید این نخستین درس برای رئیس جدید سازمان بورس باشد.

سهام‌داران چه می‌خواهند؟ 

بازار سرمایه در سه سال گذشته اگرچه در برهه‌هایی از زمان روند صعودی به خود گرفته است، اما درمجموع که نگاه کنیم طی سه سال اخیر بورس تبدیل به یک بازار عقب‌مانده از سایر بازار‌ها شده است. ماهیت بازار‌های مالی این است که در بلندمدت هم‌تراز و همسو با هم حرکت می‌کنند.

به‌عنوان مثال در بلندمدت تورم، نرخ ارز، نرخ طلا، مسکن و البته بورس بنا به دلایل اقتصادی و از جمله ارزش ذاتی دارایی‌های مالی همسو با یکدیگر رشد می‌کنند. اما طی سه سال گذشته بورس تنها ۳۳ درصد رشد را تجربه کرده است که این عدد حتی کمتر از نرخ تورم طی سه سال اخیر است.

این در حالی است که شرکت‌های بورس بخشی از اقتصاد واقعی کشور ما هستند که محصولاتشان و دارایی‌های فیزیکی مشهودشان طی سه سال اخیر به‌مراتب بیشتر از نرخ تورم رشد کرده‌اند. این وسط عقب‌ماندگی بورس از صعود بازار‌ها تنها به زیان سهام‌داران و البته به زیان بورس تمام شده، چراکه منجر به خروج سرمایه از بورس شده است.

برخی این عقب‌ماندگی را به تنش‌های سیاسی در حوزه بین‌الملل ربط می‌دهند. اما واقعیت این است که در این مدت مسائل داخلی بیشترین سهم را در ریزش بورس داشتند. قیمت‌گذاری دستوری، نبود شفاف‌سازی صورت‌های مالی، افزایش‌نیافتن سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها، نداشتن نظارت کافی سازمان بورس بر معاملات الگوریتمی و سودجویی برخی کد‌های حقوقی، درز اطلاعات بااهمیت و ریزش بازار در اردیبهشت ۱۴۰۲، افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی، افزایش نرخ سود اسناد خزانه اسلامی و... منجر به ریزش بورس شده‌اند. این در حالی که است که سازمان بورس نه در تمام موارد، بلکه در بیشتر این موارد می‌توانست در کنار سهام‌داران باشد و اجازه خیلی از این اتفاقات را ندهد. 

مطالبه برای مقابله با تبعیض

درس دوم در ماجرای مجید عشقی را همین الان نمایندگان مجلس گرفته‌اند و آن مقابله با ویژه‌خواری است. همین هفته پیش بود که رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس افشا کرد که بانک‌ها از محل منابع تسهیلات ازدواج به کارکنان خودشان ۹۱ هزار میلیارد تومان وام قرض‌الحسنه داده‌اند. 

بعد از آن، اما برخی مدیران بانکی از این ویژه‌خواری دفاع کردند و گفتند که این حمایت‌ها و تسهیلات برای کارمندان بانک امری قانونی است. مجید عشقی رئیس سابق سازمان بورس نیز گفت که تسهیلات میلیاردی که خودش به خودش اختصاص داده، قانونی بوده است. در واقع قسمت تلخ ماجرا همین قانونی‌بودن است. این کلمه قانون برای توصیف رانت‌های ویژه قطعا مردم را عذاب می‌دهد. 

این درحالی است که مردم برای گرفتن وام ازدواج، فرزندآوری، ودیعه مسکن و اشتغال باید ماه‌ها در صف انتظار بمانند، اما مدیران و کارکنان برخی دستگاه‌های دولتی و شبه‌دولتی از جمله بانک‌ها از تسهیلات ویژه برخوردار هستند. اما خبر خوب این است که اصلاح آیین‌نامه وام بانک‌ها به کمیسیون اصل ۹۰ رفته است. این مسیر باید ادامه پیدا کند، چون «جدا بودن سفره مسئولان از مردم» به تعبیر رئیس جمهور منجر به از بین رفتن اعتماد عمومی و شکاف طبقاتی می‌شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->