به گزارش شهرآرانیوز؛ آیین مهمانی و دورهمی خانوادگی از دیرباز در فرهنگ ایرانی و اسلامی ما از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است، تحقیقی که در سال ۲۰۲۰ درمجله Jounal of Family Psychology منتشر شد، نشان داد حمایت اجتماعی از طرف اعضای خانواده میتواند به طور قابل توجهی به کاهش استرس و اضطراب کمک کند. نتایج این تحقیق نشان داد افرادی که ازحمایت عاطفی وعملی خانواده برخوردار بودند، احساس رضایت بیشتری از زندگی وسلامتروان بهتری داشتند.
همچنین تحقیقات دیگری که در Family Relations منتشر شده نشان میدهد ارتباطات مثبت و مؤثر در خانواده میتواند به افزایش اعتماد به نفس و خودپنداری مثبت افراد کمک کند.
محسن نصری در این خصوص میگوید: یکی از مهمترین ویژگیهای فطرت انسان، اجتماعی بودن او است؛ به همین دلیل از روز اول زندگی انسانها در جوامع، نیاز به تعامل و گفتوگو با دیگران وجود داشته است؛ بههمین دلیل جامعهای میتواند سلامت فردی و اجتماعی خود را حفظ کند که بتواند به روح جمعی توجه کند.
او ادامه میدهد: از آنجا که خانواده سلول بنیادین جامعه است، در دین اسلام نیز بسیار مورد تاکید قرار گرفته است، چون تعامل و روابط اجتماعی ابتدا دراین نهاد شکل میگیرد.
به گفته این جامعه شناس، توانمندی، امید، خودباوری و همافزایی که بخشی از تاثیرات این تعاملات است، در این ارتباطات، فرهنگ نیز خود را تجلی میبخشد و افراد سبک زندگی و مسئولیت نسبت به یکدیگر را فرا میگیرند. البته اسلام تاکید میکند که این دورهمیها تاحد امکان ساده برگزار شود، چراکه اگر تجملات بر اصل این موضوع حاکم شود، نتیجه معکوس میدهد و باعث تخریب روابط انسانی میشود.
نصری با تاکید بر اینکه دورهمیهای خانوادگی در فرهنگ ایرانی، همچون یک نغمه دلنشین، روح و جان خانوادهها را به هم پیوند میزند، متذکر میشود: این نغمه که در فرهنگ ایرانی-اسلامیِ ما به بهانههای مختلف و در مراسمهای ملی و سنتی مانند شب یلدا باحضور دوستان واعضای خانواده متبلور میشود، فضایی گرم و صمیمی را ایجاد میکند که در آن هر کس داستانها و خاطرات خود را به اشتراک میگذارد؛ از پخت و پز غذاهای خوشمزه و معطر گرفته تا بازیهای سنتی و گفتوگوهای دلنشین که در عین سادگی، جشن زندگی و محبت است.
منبع: جام جم