چرایی عدم دسترسی بیماران هموفیلی به فاکتور ۹ در تعطیلات نوروزی انجام بیش از ۵۴ هزار بازدید بهداشتی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) ۶ گیاه موثر در درمان التهاب مفاصل نشانه‌های داغ کردن مغز چیست؟ تأمین ۱۰۵ قلم کمبود‌های دارویی مورد نیاز بیمارستان‌ها در طرح سلامت نوروزی رئیس پلیس راهور مشهد: ترافیک در ورودی‌ها و خروجی‌های مشهد پرحجم، اما روان است (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) آیا متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از فروردین ماه ۱۴۰۴ اجرا می‌شود؟ تغذیه مناسب برای حفظ سلامت کلیه‌ها پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم روند افزایش دما تا فردا راهکار‌های پیشگیری و درمان گزیدگی‌های آزاردهنده امدادگران هلال احمر خراسان رضوی در ۱۹۶ حادثه نوروزی امدادرسانی کردند گذر اسکان نوروزی در مدارس خراسان رضوی از مرز نیم میلیون نفر جابه‌جایی نیم میلیونی مسافران در فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۰ درصدی پرواز‌ها تشخیص آلزایمر و میزان پیشرفت آن با آزمایش خون پیش‌بینی بارش باران در استان‌های غربی کشور (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) حادثه در یک شهربازی تهران| ۳۱ نفر نجات پیدا کردند در پی حمله یک سگ ولگرد ۹ نفر در سبزوار مصدوم شدند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم بارش‌های رگباری تا پایان هفته اسکان بیش از ۱۰۲ هزار زائر در فضا‌های آموزشی مشهد | آیا مدارس مشهد در روز شنبه (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تعطیل است؟ صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی کشور در پی تشدید بارش باران (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) «اوتیسم»، درخودماندگی خاموش | از هر ۷۰ نوزاد، یک نفر به اوتیسم مبتلا می‌شود علت تعطیلی دانشگاه‌های یزد در روز‌های شنبه و یکشنبه (۱۶ و ۱۷ فروردین ۱۴۰۴) چیست؟ انفجار مین در سردشت یک مصدوم بر جای گذاشت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) آیا رژیم غذایی پرنمک خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد؟ زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند برقراری ۷۲۸۰۰۰ تماس با اورژانس در نوروز توصیه‌های ایمنی برای سیزده بدر | در این مکان‌ها مستقر نشوید تصادف‌های صبح سیزده‌بدر در مشهد؛ ۱۴ مصدوم در دو حادثه رانندگی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) معرفی ۲۲ هزار مرکز غیر بهداشتی به مراجع قضایی ۱۳ فروردین، بهانه‌ای برای آشتی با طبیعت است | مشهد، پرچمدار ترویج فرهنگ احترام به طبیعت باشد جان باختن ۷۴۷ مسافر نوروزی در ۱۸ روز
سرخط خبرها

تجمل گرایی در «شب چله» و خطر تحریف آیین‌ها

  • کد خبر: ۳۰۶۳۵۷
  • ۳۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۴
تجمل گرایی در «شب چله» و خطر تحریف آیین‌ها
«شب چله» شب غلبه روشنایی بر تاریکی با یک دورهمی ساده و صمیمی همراه با تفال به دیوان حافظ، نزد ایرانیان شناخته می‌شود و پرهیز از غرق‌شدن در تجملات امروزی، لازمه جلوگیری از تحریف و فراموشی این آیین کهن و انتقال صحیح آن به نسل آینده است.

به گزارش شهرآرانیوز، شُووی چله(شب چله یا شب یلدا) به زبان سمنانی‌ها در گذشته‌های نه چندان دور روزی برای دورهمی و کنار هم بودن در صفا و صمیمیت با پرهیز از تجمل‌گرایی و چشم و هم‌چشمی بود.

روزگاری خانواده‌ها چشم‌انتظار شب چله بودند تا یکبار دیگر دور سفره‌های بی‌ریا دور هم جمع شوند و مادربزرگ و پدربزرگ مهربان با حکایت‌های شیرین و آموزنده گرمابخش محفل باشند.

روزگاری خانواده‌ها منتظر بودند تا شب چله شود و یکبار دیگر دور سفره عشق و مهربانی از دست مادربزرگ مشت‌مشت گندم و کنجد برشته یا کشک، توت خشک، انجیرخشک و گردو هدیه بگیرند و لحظه به لحظه با طعم خوراکی‌ها زیر دندان‌هایشان عشق را مزه کنند.

روزگاری بود که شب چله همه خانواده‌ها منتظر بودند تا پدر خانواده دیوان حافظ را به دست بگیرد و با تفال بر این گنجینه ادبیات و فرهنگ ایران زمین حافظ شیرازی، شعر بخواند و بقیه همراه با شنیدن صدای دلنشین پدر چای قندپهلو بنوشند؛ چه صفایی داشت.

این سال‌ها شب چله از اصل خود یعنی بهانه‌ای برای دورهمی با صفا، بی‌ریا و بدون تجمل‌گرایی دور شده و افراد از ۲ ماه قبل به این فکر می‌کنند در شب یلدا چه لباسی بپوشند که تک باشند، چه ظرفی بخرند که بقیه از زیبایی آن انگشت به دهان بمانند، چه غذایی درست کنند که توانمندی و قدرت مالی خود را به رخ بکشند، چه زیورآلاتی استفاده کنند که خیره کننده باشد.

تجمل‌گرایی که این سال‌ها خانواده‌ها در شب چله در پیش گرفتند، نه تنها صمیمیت را بیشتر نکرده بلکه آنان را از هم دور کرده است.

در این شرایط رسالت دستگاه‌های فرهنگی و به ویژه رسانه‌ها این است که با یادآوری اصل و پیام شُووی چله(شب چله یا شب یلدا) خانواده‌ها را به سادگی و پرهیز از تجمل‌گرایی دعوت کند.

شب چله یا شب یلدا، یکی از ریشه‌دارترین و بزرگترین جشن‌های ایرانیان و در متون ادبیات و اصطلاحات واژه یلدا، سریانی و به معنای «ولادت» است و نباید اجازه داد در سایه کم‌توجهی و سهل‌انگاری این آیین کهن رو به تحریف و فراموشی برود.

باید سعی شود این تار و پود هویت تاریخی و فرهنگی ایران اسلامی به روش‌های مختلف مانند گنجاندن آن در کتاب‌های درسی، انجام کارهای پژوهشی و علمی یا تهیه برنامه‌های دورهمی ساده به عنوان الگو، آیین شب چله حفظ و به دور از دست‌بردهای غیرمعقول امروزی، به نسل آینده منتقل شود.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->