پیش فروش دو محصول سایپا ویژه دی ماه ۱۴۰۳ اعلام شد + شرایط و قیمت وزیر نیرو خبر داد: کسری گاز در مناطق سردسیر ایران چه تعداد واحد نیروگاهی از مدار خارج شده است؟ تأمین ارز واردات کالا‌های اساسی و دارو از مرز ۱۱ میلیارد دلار گذشت نیروگاه برق ری از مدار تولید خارج شد | اتمام ذخیره گازوئیل قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۶ دی ۱۴۰۳) | رشد ۷۵ میلیونی چانگان قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۶ دی ۱۴۰۳) | قیمت کراس اوور ایران خودرو مشخص شد رشد بیش از یک‌ میلیون تومانی قیمت سکه و ۱۱۴ هزار تومانی قیمت طلا طی یک روز در مشهد (۶ دی ۱۴۰۳) ارزان‌ترین موبایل‌های آیفون چند؟ (۶ دی ۱۴۰۳) نرخ امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۶ دی ۱۴۰۳) | طلا به گرمی ۵ میلیون و ۸۰ هزار تومان رسید توزیع گوشت قرمز رایگان برای خانواده‌های کم برخوردار + جزئیات گزارش ۴ ماهه نهضت ملی مسکن منتشر شد خسارت قطعی چندساعته برق به ۲۲ کارخانه سیمانی کشور | توقف تولید سیمان در تهران و خراسان ملک در این منطقه گران خواهد شد کارخانه تولید کاغذ سنگی در فاروج خراسان‌شمالی با حضور وزیر نیرو افتتاح شد (۶ دی ۱۴۰۳) سوختگیری بنزین با کارت بانکی از سال ۱۴۰۴ بررسی وضعیت احداث پروژه آزادراه حرم تا حرم در دستورکار شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی جدول قیمت سکه‌های پارسیان (۶ دی ۱۴۰۳) | سکه پارسیان در آستانه ۸ میلیونی شدن! اعترافات قاتل در بازسازی صحنه جرم: مقتول سال‌ها بازی‌ام داده بود سود مرحله جدید سهام عدالت چقدر است و چه زمانی واریز می‌شود؟ قیمت سکه‌های ضرب ۸۶ حراج مرکز مبادله چقدر است؟ آیا ثبات به بازار ارز برمی‌گردد؟ (۶ دی ۱۴۰۳) قیمت امروز میوه و صیفی جات در مشهد اعلام شد (۶ دی ۱۴۰۳) | بادمجان ۱۵ تا ۲۵ هزار تومان کارگران چطور مالیات‌های مازاد بر حقوق را پس‌ بگیرند؟ سازندگان توان فروش و ساخت مسکن را ندارند سرپرست مدیریت روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد کیش منصوب شد وزیر نیرو: هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق ۸ هزار تومان است پیش بینی قیمت سکه و طلا (پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳) پیش بینی قیمت ارز و دلار (پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

تک‌نرخی‌شدن ارز به‌نفع مردم، یا به ضررشان؟

  • کد خبر: ۳۰۷۲۶۴
  • ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۰
تک‌نرخی‌شدن ارز به‌نفع مردم، یا به ضررشان؟
کارشناسان اقتصادی نظر خود را درباره تک‌نرخی‌شدن ارز بیان کردند. بعضی از آنان معتقدند ارز تک‌نرخی منجر به تورم می‌شود و برخی دیگر آن را منجر به رونق تولید و به‌نفع مردم می‌دانند.

به گزارش شهرآرانیوز، محسن عباسی، کارشناس اقتصادی در این رابطه نوشت:

ارز تک نرخی اگرچه سیاست درست و ناگزیر این کشور است و بالاخره باید روزی به ارز چند نرخی و این رانت بزرگ و غده‌ی سرطانی رسیدگی می‌شد، اما باید بپذیریم که قیمت ارز هم تابع عرضه و تقاضاست و برای تک نرخی شدن باید عرضه‌ی ارز هم در شرایط برابر با تقاضای آن باشد.

تک نرخی کردن ارز یکی از سنگین‌ترین پروژه‌ها برای بانک مرکزی و وزارت اقتصاد است و از بین بردن تفاوت نرخ بازار و نرخ سامانه، بدون رفع تحریم‌ها واقعا کار سختی خواهد بود.

می‌بینیم که گپ این دو نرخ همواره برقرار است. ضمن اینکه توضیحات و اطلاعات کافی و اطلاع رسانی درستی هم به مردم داده نشد و شوک ناشی از افزایش قیمت دلار وارد بازار کالایی هم شده است. کم کم شاهد شروع مسابقه‌ی تورمی در بازار کالایی خواهیم بود و نرخ‌های کالا‌ها و خدمات بار دیگر بی ثبات خواهند شد.

عدم آماده‌سازی افکار عمومی، عدم اطلاع رسانی برنامه‌ها و سیاست‌های اجرایی و حمایتی در کنار ابهامات سیاسی پیش رو بر نگرانی جامعه در خصوص ارز دامن زده است.

اگرچه ما بورسی‌ها از افزایش قیمت فروش محصولات شرکت‌های بورسی و حذف رانت و دلالان و واسطه‌ها خوشحالیم، اما توجه داشته باشید که در نهایت گرانی این کالا‌ها از جیب مردم پرداخت خواهد شد و از طرفی با رشد دلار هم همه‌ی سود‌های ما در بازار سرمایه فقط اسمی محسوب می‌شوند و سود واقعی وجود نخواهد داشت و در این بین فقط یک دوره‌ی تورمی را تجربه خواهیم کرد.

برای مثال در حال حاضر رقابت شدیدی برای اقلام فولادی در بورس کالا شکل گرفته (در نتیجه‌ی رشد قیمت ارز) که از نظر من این یک سیگنال انتظارات تورمی برای سال بعد است.

من تا اینجای کار به دولت نمره‌ی قبولی می‌دهم و باید قبول کنیم با این انزوای جهانی و این شرایط پیچیده‌ی منطقه‌ای، مدیریت نرخ ارز که حساس‌ترین پدیده‌ی اقتصادی این کشور است کار مشکلی محسوب می‌شود. ناترازی‌های حامل‌های انرژی را هم اضافه کنید!

اگر گشایشی در سیاست‌های خارجی کشور پدید نیاید سال آینده یک سال سوپر تورمی برای کشور خواهد بود و به محض گذر از تعطیلات نوروزی، زنگ مسابقه‌ی تورمی در کشور نواخته خواهد شد.

با ورود موج تورمی به کالا‌ها و خدمات از سال آینده، در صورتیکه اقدامات حمایتی برای اقشار ضعیف و متوسط در نظر گرفته نشود موج بزرگی از انتقادات و اعتراضات در خصوص گرانی‌ها شکل خواهد گرفت؛ بنابراین بهتر است دولت برنامه‌ اجرای سیاست‌های خودش در حوزه‌ ارز و اقدامات حمایتی را برای مردم تدوین و تشریح نماید.

ذینفع ارز تک نرخی تولید و مردم هستند

مهدی رباطی دیگر کارشناس اقتصادی نیز در این رابطه نوشت:

فکر نمیکنم جز ذینفعان رانت حاصل از ارز چند نرخی هیچ اقتصاد بلدی با هر نوع شکل تفکری از تک نرخی شدن ارز دفاع نکند.

من مخالف اکید شوک درمانی و آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی و سایر موضوعات از این دست بدون اصلاحات نهادی و قبل از کوچک شدن دولت هستم.

اما بحث ارز متفاوت است، ذینفع ارز تک نرخی تولید و مردم هستند و رانتی که حاصل از ارز چند نرخی بود با تک نرخی شدن به جیب تولیدکننده می‌رود و باعث رونق اقتصاد می‌شود.

همچنین رانت حاصل از ارز چند نرخی به جیب شبکه‌های مافیایی می‌رود و حاصلی برای مردم ندارد.

نشانه اش هم اینکه تمام کالا‌هایی که ارز حمایتی می‌گرفتند، در ایران از دنیا گرانتر هستند.

راه حمایت از گروه‌های آسیب پذیر کمک مستقیم نقدی و اعطای سبدکالایی مانند تمام دنیاست.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->