وزیر بهداشت: سهم اقتصاد سلامت از تولید ناخالص داخلی به ۶ درصد می‌رسد توزیع پزشک در کشور عادلانه نیست | ضرورت رسیدگی به وضعیت روحی‌روانی کادر درمان پرونده نفقه‌های ۴ میلیاردی پس از ۱۰ سال مختومه شد درباره اختلال روانی چشم‌چرانی و مشکلاتش | یک بیماری حاد چشمی! گزارش یک بیماری مسری در ایران | سرخک دوباره برگشت نگهداری حیوانات خانگی زمینه آلرژی و آسم را فراهم می‌کند  نحوه محاسبه نمره سوابق تحصیلی در آزمون سراسری ۱۴۰۴ مشخص شد حقوق فروردین ۱۴۰۴ بازنشستگان لشکری چه زمانی واریز می‌شود؟ | افزایش همسان‌سازی اعمال می‌شود این دو راهکار، رشد کودک را تضمین می‌کند برگزاری آزمون استخدامی بزرگ وزارت آموزش و پرورش در خرداد ۱۴۰۴ پیگیری متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی توسط دیوان محاسبات کشور مجموع ارزی که صرف دارو و تجهیزات می‌شود، تنها ۳.۵ میلیارد دلار است | آیا گره کور دارو با انکار باز می‌شود؟ بازنگری در تعداد دانشجویان علوم پزشکی، متناسب با نیازهای کشور چرا برخی از زنان نمی‌توانند وزن کم کنند؟ ابتلای ۱۴ نفر به وبا در سال ۱۴۰۳ شورای عالی فضای مجازی: حجم حملات سایبری به کشور ۸ برابر شده است | افشای اطلاعات بانک سپه هک نبود، سرقت بود ۱۹۹ زندانی افغان به کشورشان منتقل شدند رئیس سازمان ثبت احوال کشور: تغییرات در کارت ملی هوشمند نیازمند مجوز قانونی است پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (شنبه، ۳۰ فروردین ۱۴۰۴) | ماندگاری هوای سرد تا فردا اجرای طرح جدید برای تحویل کودکان بی‌سرپرست به خانواده‌ها عبور امواج بارشی از کشور طی سه‌شنبه (۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) این جریمه‌ها شوخی است! | ضرورت افزایش مبلغ جریمه‌های رانندگی برای کاهش تصادفات مرگ‌بار جاده‌ای آلرژی فصلی در کدام مزاج بیشتر بروز می‌کند؟ دام پلیس مشهد برای مجرم سابقه‌دار | سارق ۳ ثانیه‌ای ۳ سوته دستگیر شد آیا کبد چرب قابل درمان است؟ این محصولات خوراکی غیرمجاز را نخرید (۳۰ فروردین ۱۴۰۴) لزوم تسریع در متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تأمین‌اجتماعی حقوق فروردین‌ماه ۱۴۰۴ بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین‌اجتماعی واریز شد جزئیات طرح «امنیت غذایی کودکان» در سال ۱۴۰۴ تمرینات ورزشی آخر شب موجب بدخوابی می‌شود توضیحاتی در خصوص متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی (۳۰ فروردین ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

مسجد چهاربرکه حاج رجبعلی لار، شاهکاری بر فراز آب

  • کد خبر: ۳۱۲۲۱۱
  • ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۶
مسجد چهاربرکه حاج رجبعلی لار، شاهکاری بر فراز آب
مسجد چهاربرکه حاج رجبعلی اولین و قدیمی‌ترین مسجد با پلانی منحصربه‌فرد بوده که روی چهاربرکه آب ساخته شده است.

به گزارش شهرآرانیوز، تنها مسجد تاریخی که روی آب‌انبار ساخته شده در شهر لار استان فارس قرار دارد؛ مسجدی که پلان آن را از بازار قیصریه لار گرفته‌اند و زیر آن چهار برکه آب جریان دارد. معماری این بنا یکی از شگفت انگیزترین معماری مساجد در ایران است. ولی چه حیف که این مسجد همچنان ناشناخته و مهجور است.

مسجد چهاربرکه حاج رجبعلی شاهکاری بر فراز آب

سقف مسجد نم کشیده

مسجد حاج رجبعلی موحدی معروف به حاج رجبعلی محمد مهدی به شماره ۱۲۷۰۳ در تاریخ ۱۹ مرداد سال ۱۳۸۴ به عنوان اثر ملی به ثبت رسید و تحت حفاظت اداره کل میراث فرهنگی استان فارس قرار گرفت. برخی معتقدند که این مکان کاربری غیر از مسجد داشته است و به عنوان محلی برای شورا و تصمیم‌گیری‌های اهالی بازار قیصریه بوده و سپس تبدیل به مسجد شده است آنها به کتیبه‌ای که در آن قرار دارد اشاره می‌کنند. اما هر آنچه هست قدمت تاریخی آن به بیش از دوره اسلامی برمی‌گردد. این کتیبه نشان می‌دهد این بنا حدود ۳۵۰ سال است که به مسجد تغییر کاربری داده است.

مسجد چهاربرکه حاج رجبعلی شاهکاری بر فراز آب

چهار آب انبار در چهار جهت مختلف این مسجد وجود دارد و زیر آن هم که آب در جریان است. از چهار پنجره‌ای که روی به برکه‌ها وجود دارد می‌توان جریان آب را مشاهده کرد. هر چهار طرف آب انبار‌ها طولی هستند و به موازات آن یکی دیگر است. این آب انبار‌ها به هم متصل هستند تا جایی که کاملاً زیر بنای مسجد را آب فرا گرفته است. این مسجد هم به عنوان اثر ملی شناخته می‌شود و هم به عنوان یک بنای موقوفی است. از طرفی در کنار یک آب انبار بزرگ به نام «دهن شیر» وجود دارد که در کنار این مسجد کارآیی عام المنفعه داشته است.

بنای این مسجد را از پلان بازار قیصریه گرفته‌اند به گونه‌ای که همانند بازار قیصریه لار راهرو‌هایی مانند غلام گردش دارد. همچنین اگر وسط بازار قیصریه دو طبقه است در اینجا هم طاق‌هایی مشاهده می‌شود که دو طبقه هستند و از چهار سمت پلکان‌هایی وجود دارد که می‌توان داخل آب انبار‌ها شد همانند چهار ورودی بازار.

مسجد چهاربرکه حاج رجبعلی شاهکاری بر فراز آب

برکه‌های لار توسط کانال‌های زیرزمینی پر می‌شوند. اینجا، چون برکه وسیعی داشته از دو سمت برای آن راه گذاشته‌اند. در‌های کناری این آب انبار‌ها از سطح کوچه پایین‌تر است، چون در طول زمان سطح کوچه‌ها بالا آمده است. خالی بودن زیر مسجد از یک سمت پنجره آب انباری که به مغازه خیاطی منتهی می‌شود، کاملاً مشخص است.

برکه‌ها چلیپایی شکل هستند. هر کدام یک دریچه‌ای دارند. معماری آن اصفهانی است. هر شبستان به یک برکه متصل می‌شود.

به گفته منوچهر عابدی راد، محقق لارستانی این بنا به احتمال زیاد ابتدا محلی برای شور و مشورت و گردهمایی‌های کسبه بازار بوده است. البته یک احتمال ضعیف‌تر هم وجود دارد که بر طبق آن این محل مکانی جهت به جا آوردن اعمال مذهبی اقلیت‌های دینی ساکن در لار بوده است.

منبع: مهر

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->