استاندار خراسان رضوی: فضای نسبتا خوبی در حوزه اقتصادی در استان داریم پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، یکم خرداد ۱۴۰۴) | احتمال بارش تگرگ در مناطق شمالی استان فرابورس در راه مشهد | سرمایه‌های ملی، پشتوانه جدید پروژه‌های برق تجدیدپذیر در خراسان رضوی طلای جهانی صعودی ماند (یکم خرداد ۱۴۰۴) کشف و ضبط ماینر‌های میلیاردی از یک مرکز غیرمجاز استخراج رمز ارز در مشهد قیمت بیت‌کوین رکورد زد (یکم خرداد ۱۴۰۴) نشست تخصصی فعالان اقتصادی خراسان رضوی با مدیران بورس کشور | نهاد‌های مالی کشور در مشهد تجمیع می‌شوند سند جامع سرمایه‌گذاری در پروژه‌های شهری مشهد رونمایی شد واکنش سازمان خصوصی سازی به شایعه تجمیع و عدم توزیع ۶۰ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت چهارمین سال خشکسالی در خراسان رضوی آغاز تحویل ۷۹ هزار قطعه سکه طلا از مرحله اول طرح پیش‌فروش سکه (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) حقوق اردیبهشت بازنشستگان صندوق فولاد واریز شد (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) یارانه نقدی اردیبهشت برای دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) آغاز به‌کار نمایشگاه تخصصی «مشهداینوکس» و «مشهدفاینکس» | مشهد، میزبان حضور ۸۰ هلدینگ سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی + فیلم رئیس سازمان بورس در مشهد: ۸۰ درصد از گردش مالی بازار سرمایه مربوط به اشخاص حقیقی است بورس به خراسان رضوی می‌آید| ابلاغ اساسنامه سامان‌دهی صندوق‌های مالی اعتباری، به‌زودی شرایط فروش علی الحساب محصولات مدیران خودرو اعلام شد (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) خراسان رضوی روی ریل جهش صنعتی| افزایش ۹۰ درصدی حجم سرمایه‌گذاری و صادرات صنعتی در خراسان رضوی ساعت کاری انجام عملیات ساتنا در روزهای پنجشنبه تغییر کرد افزایش ۵۰ درصدی قیمت خودرو‌های وارداتی از ابتدای سال ۱۴۰۴ بورس کماکان در سراشیبی | گزارش وضعیت بازار سهام (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) تحویل سکه‌های پیش‌فروش بانک مرکزی از امروز (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) آغاز شد + جزئیات و نحوه دریافت سکه قیمت امروز طلا، سکه و ارز (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) | افزایش قابل توجه قیمت طلا ماینرها، یک‌پنجم برق کشور را مصرف می‌کنند! کارت سوخت وسایل نقلیه بدون بیمه ابطال می‌شود کاهش زمان ثبت شرکت‌ها به کمتر از ۲ ساعت | فعالیت شرکت‌های صوری و کاغذی غیرممکن می‌شود مشهد، قطب آموزش قانون به فعالان اقتصادی | دومین همایش منطقه‌ای «ثبت، پیشران سرمایه‌گذاری برای تولید» برگزار شد برق خورشیدی، نور امید در تاریکی ناترازی | گفت‌و‌گو با مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان رضوی درباره راه‌حل‌های ناترازی انرژی
سرخط خبرها
رشد نقدینگی هرچند در کوتاه‌مدت موجب تأمین هزینه‌ها می‌شود، اما موتور تورم را روشن می‌کند

پارادوکس نقدینگی

  • کد خبر: ۳۱۳۴۱
  • ۰۲ تير ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۵
پارادوکس نقدینگی
پول داغ، تعبیری است که می‌توان با آن بهترین توصیف را درباره نقدینگی موجود در اقتصاد ایران توصیف کرد. برخی از آن با اسم غول نقدینگی یا هیولای نقدینگی یاد می‌کنند و البته این روز‌ها بیشتر تحلیلگران مقصر اصلی نوسانات در بازار‌های مختلف از بورس گرفته تا بازار ارز، سکه، طلا و مسکن را همین غول نقدینگی می‌دانند.
مسعود سلطانی - پول داغ، تعبیری است که می‌توان با آن بهترین توصیف را درباره نقدینگی موجود در اقتصاد ایران توصیف کرد. برخی از آن با اسم غول نقدینگی یا هیولای نقدینگی یاد می‌کنند و البته این روز‌ها اغلب تحلیلگران مقصر اصلی نوسانات در بازار‌های مختلف از بورس گرفته تا بازار ارز، سکه، طلا و مسکن را همین غول نقدینگی می‌دانند.
اینکه نقدینگی از کجا می‌آید مسئله اصلی در اقتصاد ایران است. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی که در میانه اردیبهشت‌ماه امسال منتشر شد، ارزیابی کرده بود رقم کسری بودجه امسال دولت، بالغ بر
۱۸۵ هزار میلیارد تومان باشد که رقمی بی‌سابقه برای کسری بودجه دولت محسوب می‌شود.
البته از نشانه‌ها چنین برمی‌آید که دولت و بانک مرکزی برای پرهیز از شیوه‌های رایج همیشگی یعنی دست بردن در منابع بانک مرکزی و ایجاد بدهی به بانک‌ها و بانک مرکزی برای تأمین کسری بودجه به غیرپولی کردن کسری بودجه می‌اندیشد تا تبعات رشد نقدینگی، افزایش پایه پولی و بیدار کردن دوباره غول تورم را تحمل نکند.
واگذاری سهام باقیمانده دولت در شرکت‌های دولتی، توجه به بورس برای کسب درآمد، انتشار اوراق بدهی دولتی، اجرای عملیات بازار باز و گوشه چشمی به افزایش نرخ برابری ارز‌ها در برابر ریال در بازار رسمی همگی می‌توانند بخش‌هایی از برنامه جبران کسری بودجه بدون فشار بر نقدینگی باشند.
تلاش دولت در این زمینه‌ها و واگذاری نخستین صندوق مالی ETF موسوم به دارایی یکم در همین راستا صورت گرفت. دولت صندوقی به ارزش ۱۶ هزار میلیارد تومان را عرضه کرد. البته دارایی‌های این صندوق از سوی معامله‌گران مورد استقبال قرار نگرفت و تنها ۶۰۰۰ میلیارد تومان آن به فروش رسید. بااین‌حال رشد ۲ برابری آن ظرف حدود یک ماه جذابیت زیادی برای عرضه‌های بعدی سهام دولت ایجاد کرده است و می‌توان امیدوار بود که در صورت رونق بورس دولت در تأمین کسری بودجه از طریق عرضه سهام در سال جاری موفق باشد.
تأثیر اقدامات دولت در گزارشی که اتاق بازرگانی تهران به نقل از صندوق بین‌المللی پول منتشر کرده نیز دیده شده است. در این گزارش آمده است که رشد نقدینگی ایران در سال ۱۳۹۷ برابر با ۲۲.۳ درصد بود که این رقم برای سال ۹۸ به ۳۵.۸ درصد رسید. بااین‌حال در سال ۱۳۹۹ رشد نقدینگی به ۱۹.۵ درصد خواهد رسید که کاهشی ۱۶.۳ درصدی را به ثبت خواهد رساند.
این گزارش خاطرنشان کرده است که نرخ تورم در ایران نیز از ۴۱.۱ درصد به ۳۴.۲ درصد کاهش خواهد یافت. بااین‌حال صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است که نقدینگی در ایران از ۲.۵۵۷ هزار میلیارد تومان به ۳.۰۵۵ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. این صندوق همچنین پیش‌بینی کرده است که نرخ بیکاری در ایران نیز در سال ۹۹ نسبت به سال قبل از آن ۲.۷ درصد افزایش خواهد یافت و به ۱۶.۳ درصد خواهد رسید.
با‌این‌حال یک ترس اساسی برای اقتصاد ایران همچنان وجود دارد. واقعیت این است که عمده برنامه‌های حمایتی دولت از خانوار‌ها و کسب‌وکار‌های آسیب‌دیده از کرونا بر پایه سیاست‌های انبساطی و رشد نقدینگی استوار است. صندوق بین‌المللی پول در آخرین پیش‌بینی خود از اقتصاد ایران به کاهش شیب نقدینگی اشاره کرده است.
برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که افزایش نقدینگی در شرایطی که صادرات نفتی و غیرنفتی کاهش یافته، به افزایش تورم منجر می‌شود. در چنین شرایطی قدرت خرید افراد کاهش یافته و این مسئله به تعمیق فقر منجر می‌شود. در واقع به نظر این افراد رشد بی رویه نقدینگی هر چند ممکن است، مدت کوتاهی در تامین هزینه‌ها کمک کند، با این حال در میان مدت این مسئله به دلیل کاهش ارزش پول ملی خودش را به صورت گرانی بسیاری از کالا‌ها و خدمات و فشار بر دهک‌های پایین جامعه نشان می‌دهد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->