به گزارش شهرآرانیوز، محمدباقر قالیباف صبح یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ با حضور در همایش بینالمللی علوم انسانی اسلامی در جمع حاضران در این همایش سخنرانی کرد.
قالیباف در این مراسم گفت: علم وقتی جهتدار میشود که در بستر جهانبینی قرار گیرد که در بستر جهانبینی قرار گیرد. ایده بازاندیشی و بازسازی در علومانسانی بر مبنای معارف اسلامی از همین نگاه سرچشمه میگیرد.
وی ادامه داد: شهید مطهری با تیزبینی خاص خود دهها سال پیش به این نتیجه رسیده بوده که جامعه اسلامی و حکومت اسلامی هر دو نیازمند علومانسانی اسلامی هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: پیروزی انقلاب اسلامی که امر ملی را احیا کرد و مردم را به مرکز ثقل اداره کشور آورد بر مبنای باورها و ایدههای امام (رضوانالله) شکل گرفت.
قالیباف نقش آفرینی امام را مهم ارزیابی کرد و خاطرنشان ساخت: ایشان اسلامیشدن نهاد علم برای رهایی از فرهنگ شرق زدگی و غربزدگی را بر پایه حاکمیت اسلام ضروری میدانست همچنان که نقش مردم را باورداشت و مردم را میداندار همه تحولات میدید.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین عنوان کرد: در چله دوم انقلاب اسلامی از دو نظر بیش از هر زمان دیگری به علومانسانی اسلامی نیاز داریم؛ یک سازماندادن به زیست عمومی مردم و دو حکمرانی بر پایه آموزش و ارزشهای دینی.
قالیباف ادامه داد: در سالهای گذشته نخبگان بیشتر درگیر انکار یا اثبات علومانسانی اسلامی بودند درنتیجه به تولید گزارههای عقلانی و عملیاتی برای شناخت و حل مسائل زندگی مردم کمتر توجه شده است.
قالیباف در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: امروز که در نزدیکی ۵۰ سالگی انقلاب اسلامی قرار داریم از یک سو با انباشت مسائلی مواجه هستیم که جامعه پیش روی نهاد علم قرار داده اما پاسخ درخوری برای آنها تولید نشده و از سوی دیگر نظام حکمرانی گزینههای متنوع و مؤثری برای حل مسائل انباشته خود ندارد نتیجه هر دو دلزدگی و ناکارآمدی است.
وی ادامه داد: نظام حکمرانی ما موظف است فضا را برای تولید و رقابت ایده و اندیشههای معتبر در زمینه علومانسانی اسلامی فراهم کند، خودش را با نتایج حاصل از تلاش و تأیید جامعه علمی علومانسانی اسلامی وفق دهد و آن دسته از پژوهشهای علومانسانی اسلامی که به حل مسائل عامه مردم و تأمین خیر عمومی نزدیکتر است را در دستور کار خود قرار دهد.
قالیباف خاطرنشان ساخت: یکی از سیاستهای قطعی در حکمرانی کشور باید رونقدادن به اصل تفکر و اندیشهورزی باشد که مایه اصلی عقلانیت اسلامی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مقام معظم رهبری در دهه ۶۰ جمله معروفی دارند که میفرمایند، حکومت اسلامی آن حکومتی است که مردم را به فکرکردن دعوت میکند و هدایت ذهن مردم را برعهده میگیرد.
قالیباف یادآور شد: ما در دهه ۹۰ در رونق اندیشهورزی وضعیت خوبی نداشتیم و اکنون با آثار و عواقب آن روبهرو هستیم. اگر فکر از حرکت بایستد، الگوها و گزارهها حکمرانی یا کم میشود یا پوچ در نتیجه ناکارآمدی و نارضایتی تولید و بازتولید میشود نتیجه استمرار این وضعیت نا حکمرانی یا حکمرانی ناشایست خواهد بود.
رئیس قوه مقننه اشاره کرد: تجربه حکمرانی ۴ دهه اخیر میتواند و باید یکی از منابع تولید دانش برای علومانسانی و اسلامی باشد البته این به این معنا نیست که این علوم را توجیهگر عمل خود کنیم اما میتوان با دید نقادانه و خلاقانه به این تجربه نگاه کرد از دل آن گزارهها و الگوهای علمی پیشنهاد داد.
قالیباف متذکر شد: تولید، توسعه و ترویج علومانسانی اسلامی ما با پیداکردن نقاط مشترک با علومانسانی جریان اصلی یا انتقادی گرهخورده است.
وی افزود: ما نه میخواهیم چرخ را از نو بسازیم نه میتوانیم از اشتراک تجربهها و استفاده از دستاوردهای دیگران بینیاز باشیم نه از یادگیری فراری هستیم نه میخواهیم تا ابد مقلد و شاگرد باقی بمانیم.
نمایندهخ مردم تهران در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: یکی از آسیبهای جریان تحول در علومانسانی اسلامی در کشور ما شاید همین باشد که نتوانستیم موضعی متوازن را پیدا کند و روی آن بایستد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه باید مدیریت علم و حکمرانی علم را جدی بگیریم، گفت: باید بدانیم کجا و چگونه میتوانیم میراث علمی تمدنی خود را به کار بگیریم و حتی با دیگران به اشتراک بگذاریم و کجا و چگونه میتوانیم از دستاوردهای نظری و تجربی دیگران برای پیشرفت خود استفاده کنیم. برای همین به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور با تاکید بر جایابی علوم انسانی اسلامی ضروری است.
وی تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی با بازوان قوی علمی و فکری خود یعنی نهادهایی همچون مرکز پژوهشهای مجلس، مرکز تحقیقات اسلامی قم مجلس و مرکز اسناد و کتابخانه مجلس هم میتواند و هم وظیفه دارد که برای همافزایی با نهادهای فعال در جریان تولید و توسعه علوم انسانی اسلامی همکاری کند؛ این شاید یکی از بهترین دریچههای حل مسئله و به رسمیت شناختن مسئله باشد.
قالیباف گفت: ما تا قدرت تفکر علمی نداشته باشیم که مشکلاتمان را تبدیل به مسئله کنیم، راه به جایی نخواهیم برد. یعنی تا مسئله را به رسمیت نشناسیم، راه حل آن را هم نمیتوانیم پیدا کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: جریان علوم انسانی اسلامی با حکمرانی علم در کشور مرتبط است. تشریح چگونگی پرداختن به چنین امری در شأن این دست همایشهای علمی است و ما در مجلس شورای اسلامی برای استفاده و بهرهبرداری از یافتهها و دستاوردهای آن در عرصههای حکمرانی اقتصادی، حکمرانی امور مدیریتی، حکمرانی سیاست داخلی و خارجی، حکمرانی مسائل دفاعی و امنیتی ،حکمرانی مسائل فرهنگی و اجتماعی و حکمرانی محیط زیست آماده هستیم.