به گزارش شهرآرانیوز؛ حجتالاسلام و المسلمین احمد مروی امروز، ۱۵ اردیبهشتماه، در اختتامیه اجلاسیه بینالمللی ششمین کنگره جهانی حضرت رضا (ع) اظهار کرد: ما گرد هم آمدهایم تا با تأسی از سیره رضوی بار دیگر در پرتو انوار عنایت آن امام همام به اقداماتی در شأن انسان و حقیقت کرامت بشر بپردازیم.
وی افزود: در روزگاری که غبار جهل، ستم و فریب چهره حقیقت را پوشانیده و دستگاههای سلطه با ادعای پاسداری از بشر بر حیثیت و حرمت آدمی تاختهاند و شاهد کشتار جمعی و فاجعه نسلکشی هستیم، بشریت بیش از همیشه محتاج رجعتی اصیل به چشمه زلال معرفتی است. جداسازی دین از جامعه و سیاست از یک سو و از سوی دیگر جداسازی امر دینی از امر عقلانی، یکسویهنگریهای منجر به تنهایی انسان و گسترش تبعیضهای اجتماعی را به دنبال داشته است. مروی بیان کرد: در مکتب تمدنساز رضوی کرامت انسان بر حسب مصلحت سیاسی یا مقتضای مناسبات اجتماعی تعریف نمیشود و تبعیضات اجتماعی برپایه نژاد، ملیت، ثروت و قدرت محصور میشود. کرامت در مکتب رضوی حقیقتی مستقر در سرشت انسان است که از نفخه ربانی نشأت گرفته و به مثابه امانتی الهی در گوهر وجودی بشر به ودیعه نهاده شده است. از منظر امام رضا (ع) انسان تا آنگاه عزیز است که از مدار عبودیت خداوند و مسیر ولایت خارج نشود.
تولیت آستان قدس رضوی ادامه داد: به تعبیر حدیث سلسلهالذهب، توحید شرطی دارد و آن ولایتمداری و پیوند با الگوی کامل زندگی است. نگاه توحیدی امام رضا (ع) انسان را به مثابه ظرف تجلی اسما و صفات الهی مینگرد، انسانی که اگر در مسیر عبودیت پروردگار گام نهد میتواند آیینه تمامنمای صفات ربانی گردد و به جایگاه خلیفه الهی نائل شود. وی خاطرنشان کرد: در دوران تیره و پرآشوبی که حقوق بشر به ابزاری در دست زورمداران تبدیل شده و ملت مظلومانه و بیدفاع در سایه سنگین و تناقضآمیز معیارهای جهانی تحقیر میشوند و شاهد فاجعههای بزرگ نسبت به حقوق اساسی انسان مثل حق زندگی، حق بهرهمندی عادلانه از حقوق فردی و اجتماعی و حق برخورداری از طبیعت، غذا، آب، هوا و خاک سالم هستیم، امروز متأسفانه همچنان شاهد فضای جنگطلبی و توسعه سلاحهای کشتار جمعی و همچنین فراگیری فقر، گرسنگی و عدم برخورداری از امکان تأمین سلامت و درمان برای جمعیتهای بزرگی در سطح جهان هستیم.
مروی عنوان کرد: امروز از غرب تا شرق زمین بانگ استغاثه امت مظلوم بلند است و ما که خود را منتسب به فرهنگ رضوی میدانیم باید پاسخگو به این نیاز فراگیر با قرائتی ناب و تراز از حقیقت کرامت و حق انسان از منظر قرآن مجید، سنت نبوی و به ویژه سیره نورانی حضرت ثامن الحجج (س) باشیم. امام رضا (ع) در مقام امامت و هدایت امت در جایگاه مرجع علم و معرفت و به عنوان قائم آل محمد (ص) و تجلی رحمت و عدالت الهی، آموزگار کلمات طیبه و حجت عینی خداوند بر زمین بودند که با سیره خود حجت را بر جهانیان تمام کردند.
تولیت آستان قدس رضوی اضافه کرد: سلوک آن حضرت چه در برابر دوستان همکیش و چه معاشرت با پیروان سایر ادیان، مواجهه با موافقان و مناظره با مخالفان همواره بر مدار احترام، تکریم انسان و صیانت از حرمت نفس آدمی استوار بوده است. سیره آن امام همام در برابر ادیان دیگر جلوهای درخشان از منطق گفتوگوی بینافرق و بینالادیانی است که با حفظ ادب، صیانت از حرمت مخاطب و دعوت به عقلانیت صورت میگرفت. این رویکرد الگویی برای پیروان آن حضرت و بلکه نسخهای هدایتگر برای تعامل بین جوامع گوناگون است. وی تصریح کرد: در آثار آن حضرت فضایل اخلاقی، چون عدالت، تواضع، صداقت و رحمت مسائلی شخصی و موردی دانسته نمیشود، بلکه هر یک پرتویی از کرامت قدسی بوده که در وجود انسان به ودیعه نهاده شده است. از منظر چنین مکتبی حقوق بشر در مفهوم اصیل آن نمیتواند از توافقات اجتماعی حاصل شود، بلکه تجلی معرفتشناسانهای از کرامت وجودی انسان است که ریشه در توحید دارد و نسبت آن با نبوت و امامت ناگسستنی است.
مروی گفت: نقل است هرگاه حضرت علی ابن موسی (ع) سفره طعام میگستردند نه تفاوت رنگ و نژاد و نه جایگاه مانع از آن نمیشد که همگان از خدمتگزار تا مباشر در کنار آن امام کرامت و رحمت بنشینند. مکتب رضوی نه در زور و زر و نسب بلکه در بندگی خالصانه و تقوای راستین معنا میشود، همین نگرش توحیدی بود که حضرتش را وا میداشت تا نه تنها در برابر نیازمندان از بذل و احسان دریغ نکند، بلکه کرامت انسانی فرد را پیش از آنکه پاسخ مالی دهد، پاس دارد. تولیت آستان قدس رضوی افزود: وقتی مردی از راه غیرت و عزت نفس درخواستش را به جای صدقه به عنوان قرض برگشتپذیر مطرح ساخت، امام (ع) به وی عطا کردند و فرمودند از من صدقه مدار و از روبهرو شدن با من نیز پرهیز کن تا غبار شرمندگی بر چهرهات ننشیند، این عمل صیانت از عزت انسان بود.
وی بیان کرد: در مکتب رضوی سخن از کرامت انسان بدون صحبت از حریت ممکن نیست؛ زیرا آزادی شانی اصیل در فطرت انسانی دارد و امام رئوف در مواضع گوناگون تأکید فرمودند و به یاران خود تعلیم میدادند که انسان موجودی آزاد آفریده شده تا در سایه عقل با استفاده از تعالیم انبیا و اهل بیت مسیر کمال و هدایت را برگزیند. مروی ادامه داد: بر پایه این بینش الهی هرگونه سلطهگری، استبداد، تبعیض و دستاندازی به اراده انسان در حقیقت تعدی به حریم الهی و توهین به کرامت خلقت است؛ لذا در کلمات آن امام معصوم، کرامت آنگاه محفوظ میماند که انسان در پرتو ایمان و یقین در برابر ظلم و ستم خاموش نماند و در سراط حق از مصائب نهراسد، به همین سبب آن حضرت در مواجهه با فشارهای سیاسی خلافت عباسی تسلیم خواستههای طاغوت نشدند و ایمان، عزت و آگاهی را از نفاق، تسلیم و جهل جدا ساختند.
تولیت آستان قدس رضوی عنوان کرد: جهان معاصر بیش از هر زمان نیازمند رجعت به اندیشههای نابی است که الگوی نگاه جامع به حقوق و کرامت انسانی ارائه دهد و میدان دفاع از کرامت و حقوق انسان را محدود به حوزه خاصی نداند. این جهاد باید در میدان اندیشه، در عرصه رسانه، در فضای مجازی، در بستر دیپلماسی فرهنگی، در نهادهای علمی و تربیتی و در عمق گفتههای جهانی تداوم یابد.
وی خاطرنشان کرد: همانگونه که حضرت رضا (ع) با قدرت منطق و سعه صدر گفتمان توحیدی اهل بیت (ع) را بر تارک تاریخ نشاندند، امروز نیز وظیفه ماست که همان اندیشه را در قالبی نو و به مقتضای زمان به کار بندیم. متأسفانه امروز نهادهای بینالمللی فاقد توانایی اثرگذار برای جلوگیری از گسترش کشتار جمعی، بیعدالتی و ستمگری هستند، لازم است تدبیری برای بازمهندسی نهادی بینالمللی برای مهار تبعیض، ظلم و ضایع کردن حقوق بشر باشیم. شایسته است از ظرفیتهای عظیم و بیبدیل کنگره جهانی حضرت رضا (ع) استفاده گستردهتری صورت گیرد. مروی اضافه کرد: این کنگره میتواند خاستگاه ریزش جهانی در راستای احیای کرامت و حقوق انسانی با نگاهی متفاوت و با تکیه بر تعالیم الهی باشد. با تشکیل شبکهای بینالمللی از اندیشمندان عدالتطلب، با ساماندهی گفتوگوهای علمی میانفرهنگی بر مدار عقلانیت دینی، با تولید و نشر گفتمان معرفتی اهل بیت (ع) به زبانهای زنده دنیا و با پایهگذاری جبههای متحد در دفاع از حقوق مظلومان و مستضعفان میتوان اندیشه عدالتخواهی جهانی را به عرصه عمل رساند.
تولیت آستان قدس رضوی تصریح کرد: بنا بر تأکیدات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، تمدن نوین اسلامی از نظر هستیشناسی بر توحید، از نظر غایتشناسی بر عدالت، از نظر معرفتشناسی بر معنویت و از نظر انسانشناسی بر کرامت استوار است. جهان فردا آیینه اراده امروز ماست. اگر امروز در مسیر پاسداشت کرامت انسانی با ایمان و بصیرت گام برداریم، فردایی را رقم خواهیم زد که در آن حق حیات، امنیت، اندیشه، ایمان و حق کرامت از هیچ انسانی سلب نخواهد شد.