بررسی قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۷ خرداد ۱۴۰۴) | رشد ۸۰ میلیونی فیدلیتی بررسی قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۷ خرداد ۱۴۰۴) | رشد ۱ تا ۲۵ میلیونی قیمت‌ها هشدار یک فعال اقتصادی: بهره‌وری حلقه مفقوده حکمرانی است قیمت امروز دلار، طلا، سکه و بیت کوین (۷ خرداد ۱۴۰۴) | آماده شدن دلار برای ورود به کانال جدید وزارت راه و شهرسازی گزارش «قانون جهش تولید مسکن» را تقدیم مجلس کرد | تخصیص ۷۸۰هزار واحد مسکونی به متقاضیان گمرک دستور فوری برای ترخیص کالا‌های خطرناک از بنادر را صادر کرد فرماندار مشهد: با مدیران متخلف در موضوع صرفه جویی برق برخورد تنبیهی صورت می‌گیرد برای نخستین بار؛ موافقت با حضور یک شرکت هوش مصنوعی در بورس رئیس انجمن بهره‌وری ایران در مشهد: توسعه بدون بهره‌وری، رؤیایی بی‌پایه است قیمت طلای جهانی امروز (۷ خرداد ۱۴۰۴) اعلام شد | طلای جهانی با کاهش اندک دلار بالا رفت التهاب بازار سیمان کاهش یافت (۷ خرداد ۱۴۰۴) موافقت هیئت نظارت مجمع تشخیص با طرح پرداخت فوق‌العاده خاص دولت توان تامین انرژی بخش تولید را ندارد | ارائه چند راهکار برای توزیع عادلانه قطعی برق قیمت طلا در مشهد اعلام شد (۷ خرداد ۱۴۰۴) کاهش مصرف سی‌ان‌جی به ۱۳ میلیون مترمکعب تا ۲ ماه آینده | واردات بنزین افزایش می‌یابد میزان ذخایر گوشت منجمد سردخانه‌ها به ۴۵ هزارتن رسید قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۷ خرداد ۱۴۰۴) | نوبرانه گیلاس هم به بازار آمد ۴۰۰ میلیارد تومان وام به تنظیم بازار اختصاص می‌یابد خیز دوباره لبنیات برای گرانی سه‌نرخی‌شدن گازوئیل هنوز قرار نیست اجرایی شود پیش بینی قیمت دلار (چهارشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۴) خبرهای خوش رئیس بانک مرکزی از عمان پیش‌بینی بورس، فردا (چهارشنبه، ۷ خرداد ۱۴۰۴) | بازار سبز می‌ماند؟ خراسان‌ رضوی به دنبال دریافت اختیارات ارزی از وزارت صمت است معامله ۶ کیلوگرم شمش طلا در حراج امروز (۶ خرداد ۱۴۰۴) تاکنون نرخ‌نامه جدیدی برای نانوایان با آرد نوع ۱ و ۲ در کشور صادر نشده است| اعلام نرخ‌نامه جدید نان، به‌زودی آیا زمان واریز باقی‌مانده سود سهام عدالت مشخص شد؟ توزیع ۳۰ هزار تن نهاده دامی در خراسان رضوی | ذخایر کافی است و مشکل تأمین وجود ندارد
سرخط خبرها

تکرار تجربه تلخ مسکن مهر در کمین مسکن ملی است؟

  • کد خبر: ۳۳۵۱۱۸
  • ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۵:۵۶
تکرار تجربه تلخ مسکن مهر در کمین مسکن ملی است؟
بانک مرکزی با شرط سختگیرانه وام برای پروژه‌هایی با پیشرفت بالای ۷۵ درصد، همان مسیری را پیش گرفته که سال‌ها قبل باعث نیمه‌کاره ماندن هزاران واحد مسکن مهر شد.

به گزارش شهرآرانیوز، بانک مرکزی با شرط سختگیرانه وام برای پروژه‌هایی با پیشرفت بالای ۷۵ درصد، همان مسیری را پیش گرفته که سال‌ها قبل باعث نیمه‌کاره ماندن هزاران واحد مسکن مهر شد.

شورای عالی مسکن در اواخر عمر دولت سیزدهم سقف تسهیلات فردی ساخت نهضت ملی مسکن را به مبلغ ۸۰۰ میلیون تومان افزایش داد، اما بانک مرکزی به دلایلی این مصوبه را ابلاغ نکرد.

با آغاز به‌کار دولت چهاردهم و پیگیری نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سرانجام شورای عالی مسکن جلسه‌ای برگزار کرد و مبلغ تسهیلات مصوب را از ۸۰۰ میلیون تومان به ۶۵۰ میلیون تومان کاهش داد. این مصوبه پس از تأیید در شورای عالی بانک‌ها طی بخشنامه‌ای از سوی بانک مرکزی به بانک‌های عامل ابلاغ شد.

بخشنامه‌ای که دارای یک ایراد مهم بود؛ حمایت‌نشدن پروژه‌های خودمالکی نهضت ملی مسکن که بر خلاف ماده ۵۰ قانون برنامه هفتم توسعه و نامگذاری سال گذشته تحت عنوان «تولید با مشارکت مردم» و همچنین سال جاری با عنوان «سرمایه‌گذاری برای تولید» است، چراکه پروژه‌های خودمالک نیز طبق قانون جزو طرح‌های حمایتی محسوب می‌شوند.

در این میان، تکلیف پروژه‌هایی که تسهیلات آنها به ازای هر واحد ۳۰۰، ۳۵۰، ۴۰۰، ۴۵۰ یا ۵۵۰ میلیون تومان بوده، مشخص نشده و بانک‌ها در خصوص امضای قرارداد‌های متمم در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارند.

در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ماه سال جاری، بانک مرکزی طی بخشنامه‌ای به شرح زیر امضای قرارداد متمم برای پروژه‌های نهضت ملی مسکن را منوط به پیشرفت فیزیکی بالای ۷۵ درصد اعلام کرد.

در بخشامه شماره ۵۳۹۴۰/۰۴ مورخ ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ بانک مرکزی خطاب به بانک‌های عامل و پیرو نامه شماره ۲۹۴۶۸۸‏/۰۳ مورخ ۴ اسفند ماه ۱۴۰۳ درخصوص افزایش سقف فردی تسهیلات طرح‌های حمایتی مسکن به ۵‏/۶ میلیارد ریال موضوع ماده (۴) قانون جهش تولید مسکن آمده است که حسب بند (۶) از مصوبات سومین جلسه کمیسیون عملیات پولی و اعتباری این بانک مورخ ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ و در راستای مساعدت با متقاضیان طرح‌های حمایتی مسکن، باتوجه به افزایش هزینه‌های ساخت مسکن و با در نظر گرفتن توان متقاضیان در بازپرداخت اقساط تسهیلات مقرر شده است: موضوع افزایش سقف تسهیلات مسکن صرفاً جهت ساخت پروژه‌های حمایتی مسکن که زمین آن از سوی وزارت راه و شهرسازی تأمین و به متقاضیان عرضه شده از ۵۵۰۰ میلیون ریال به ۶۵۰۰ میلیون ریال، به پروژه‌های حمایتی مسکن که دارای پیشرفت فیزیکی بالای ۷۵ درصد می‌باشند (و با افزایش سقف تسهیلات تکمیل و به فروش اقساطی می‌رسند)، لیکن تاریخ انعقاد قرارداد مشارکت مدنی آنها قبل از ابلاغیه مربوط به افزایش سقف تسهیلات موصوف (موضوع بخشنامه شماره ۲۹۴۶۸۸‏‏/۰۳ مورخ ۰۴‏‏/۱۲‏‏/۱۴۰۳) بوده است، تعمیم یابد.

این بخشنامه دارای چند نکته قابل تامل است:

۱- افزایش هزینه‌های ساخت از جمله مصالح ساختمانی و دستمزد برای همه پروژه‌ها یکسان است، چه خودمالک و چه ۹۹ ساله؛ بنابراین تفاوتی نمی‌کند پیشرفت فیزیکی پروژه‌ها کمتر یا بیشتر از ۷۵ درصد باشد.

۲- در دوره مسکن مهر، دولت سقف وام را از ۲۵ میلیون به ۳۰ میلیون تومان افزایش داد و بانک مسکن شرط پیشرفت بالا را برای امضای قرارداد‌های متمم اعمال کرد. این اقدام موجب شد پروژه‌های با پیشرفت کمتر نتوانند به پیشرفت لازم برسند و دولت سیزدهم نیز در ابتدای کار با حدود ۲۵۰ هزار واحد مسکن مهر نیمه‌تمام مواجه شود؛ تجربه‌ای که نباید تکرار شود.

۳- این موضوع بدیهی است که پروژه‌های با پیشرفت کمتر از ۷۵ درصد نسبت به پروژه‌های با پیشرفت بالاتر دیرتر آغاز شده‌اند؛ از این رو شرط مذکور کمکی به تسریع پیشرفت پروژه‌ها نمی‌کند.

۴- با توجه به روش تقسیط پلکانی و اقساط دو سال اول که حدود ۵.۹ میلیون تومان اعلام شده، متقاضیان توان بازپرداخت اقساط را دارند؛ بنابراین افزایش تسهیلات باید شامل همه پروژه‌های باقی‌مانده، اعم از جدید، ۹۹ ساله و خودمالکی باشد.

پیشنهاد می‌شود وزیر راه و شهرسازی شخصاً به این موضوع ورود کند تا بانک مرکزی و بانک‌های عامل ملزم به اجرای تکالیف قانونی خود شوند و از تکرار تجربه تلخ مسکن مهر در طرح نهضت ملی مسکن جلوگیری به عمل آید.

منبع: تسنیم

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->