چهار شرط وزارت خارجه آمریکا برای برادری با ایران چیست؟ «محمد مهاجری» به دادستانی تهران احضار شد جزئیات حمله مسلحانه به یک مرکز آموزش نظامی در مالی (۲۷ شهریور ۱۴۰۳) با دستور نخست وزیر عراق، کمک‌های پزشکی به لبنان اعزام شد کشته شدن ۵۵۳۰ غیرنظامی از زمان کودتای نظامی در میانمار سازمان ملل آسیب به غیرنظامیان در انفجارهای بیروت را محکوم کرد تهدید جدی گردان‌های عراق برای رژیم صهیونیستی: تاوان سنگینی خواهید پرداخت چهار نظامی صهیونیست در رفح به هلاکت رسیدند (۲۷ شهریور ۱۴۰۳) تماس تلفنی وزیر امور خارجه با همسر سفیر کشورمان در لبنان (۲۷ شهریور ۱۴۰۳) احتمالا آمریکایی‌ها از حمله هکری رژیم صهیونیستی به پیجرها در لبنان، باخبر بوده‌اند + تصویر هلال‌احمر ایران برای کمک‌رسانی به مجروحان انفجارهای لبنان اعلام آمادگی کرد مقام نظامی آمریکایی: احتمال وقوع جنگ بین آمریکا و چین در اقیانوس آرام بیانیه حزب‌الله لبنان در واکنش به انفجار دستگاه‌های پیجر در بیروت سفیر ایران در لبنان کیست؟ حمله سایبری به لبنان | انفجار عجیب دستگاه‌های پیجر در بیروت + فیلم ترور ناموفق رئیس سابق ستاد کل ارتش اسرائیل ساعت آغاز به کار کارکنان در کلان‌شهر‌ها شناور شد (دو هفته اول مهر ۱۴۰۳) تقدیر آیت‌الله علم‌الهدی از عملکرد تشکل‌های خواهران در عرصه عفاف و حجاب | توجه به ابعاد اجتماعی و سیاسی قرآن وظیفه تمام افراد جامعه است رئیس جمهور خطرناک‌ترین منکر را تفرقه و اختلاف دانست رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش: پوشش اسلامی، پاسداری از فرهنگ و تمدن اسلامی است خبر خوش نماینده مردم مشهد در مجلس برای کارگران | پیگیری نمایندگان مجلس برای افزایش حقوق کارگر به اندازه تورم
سرخط خبرها

جزئیات طرح ضدایرانیِ جمهوری تاجیکستان

  • کد خبر: ۴۴۶۳۴
  • ۰۶ مهر ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۰
جزئیات طرح ضدایرانیِ جمهوری تاجیکستان
دادگاه جمهوری تاجیکستان تعدادی از شهروندان خود را که به تازگی در ایران تحصیل کرده و در دانشگاه‌های ایران فارغ‌التحصیل شده‌اند به بهانه‌های مختلف بازداشت و محاکمه کرده است.
به گزارش شهرآرانیوز، اصلی‌ترین اتهام مطرح‌شده در خصوص این افراد از سوی دادگاه‌های این کشور «خیانت به وطن و نقض قوانین سیستم و شبکه‌های رایانه‌ای (ماده ۳۰۵ و ۳۰۴)» عنوان شده است.

بنا بر گزارش پایگاه خبری-تحلیلی «اخبار» برخی منابع خبر داده‌اند که بر اساس این دو ماده قانونی، سیدمحمد غازی، پسر ۴۴ ساله سید قیام‌الدین غازی (روحانی سرشناس تاجیک که سال گذشته در زندان شهر وحدت توسط نیرو‌های وابسته به داعش به شهادت رسید) به ۲۵ سال حبس، رحیم ابراهیم‌اف و شخص دیگری به نام عبدالواحد به ۲۸ سال زندان محکوم شده‌اند.

همین‌طور گفته می‌شود سیدحسن غازی، پسر ۳۳ ساله سید قیام‌الدین غازی نیز بر اساس ماده ۳۰۷ (افراط‌گرایی) توسط دادگاه مزبور محکوم شده، اما مدت محکومیت آن همچنان مشخص نیست. در همین راستا یکی دیگر از دانشجویانی که ایران تحصیل کرده و به ۱۲ سال حبس محکوم شده است، نیز به نام عبدالرحمان خالصی در این میان به چشم می‌خورد. منابع پایگاه «اخبار» همچنین گفته‌اند یکی دیگر از این دانشجویان نیز به نام روح‌الله قلندر به جرم «خیانت به وطن» محکوم به حبس شده، اما مدت محکومیت او نیز همچنان مشخص نیست.

این منبع همچنین گفته است حداقل پرونده سه دانشجوی دیگر تاجیک که در ایران تحصیل کرده‌اند در دادگاه این جمهوری در دست بررسی است.

این دانشجویان هادی اسکندر میرزامراد، اسماعیل محی‌الدین و فضل‌الدین آدینه هستد. برخی منابع محلی خبر داده‌اند که اسماعیل محی‌الدین و فضل‌الدین آدینه در بازداشتگاه مورد شکنجه و ضرب و شتم قرار گرفته‌اند و محی‌الدین به دلیل پارگی پرده گوش برای جراحی به بیمارستان منتقل شده است.

در چارچوب این پرونده، از جمله ۵ فرزند و یک داماد سید قیام‌الدین غازی نیز ماه گذشته دستگیر شدند. پس از یک هفته بازجویی، دو فرزند سید قیام‌الدین غازی آزاد شدند، اما سه فرزند و داماد او همچنان در بازداشت به سر می‌برند.

یادآور می‌شود طی ماه‌های اخیر بیش از ۵۰ تن از افرادی که در دانشگاه‌های ایران تحصیل کرده بودند، بازداشت شده و مورد بازجویی قرار گرفته‌اند. مقامات تاجیکستان اتهاماتی از قبیل افراط‌گرایی، تروریسم و جاسوسی برای جمهوری اسلامی ایران را در خصوص این افراد مطرح کرده‌اند. بازداشت این دانشجویان تاجیک مقیم ایران در حالی صورت گرفته است که تاجیکستان، ایران را به پشتیبانی از حزب نهضت اسلامی تاجیکستان متهم می‌کند.

لازم به ذکر است که در کارنامه این دانشجویان هیچ‌گونه فعالیت سیاسی و یا امنیتی دیده نمی‌شود. با این وجود، تحلیل‌گران بر این عقیده‌اند که روابط پرتنش ایران و تاجیکستان از سال ۲۰۱۵ به بعد و نیز تلاش‌های دولت دوشنبه برای گرفتن امتیازاتی در خصوص حزب نهضت اسلامی از جمهوری اسلامی ایران، دست به چنین اقداماتی زده است.

جمهوری تاجیکستان یکی از کشور‌های پارسی‌زبان آسیای مرکزی است که پیوند‌های عمیقی به لحاظ فرهنگی، تاریخی، زبانی و تمدنی با ایران دارد.

پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، جمهوری اسلامی ایران اولین کشوری بود که استقلال این جمهوری را به رسمیت شناخت و نیز اولین کشوری بود که سفارتخانه خود را در شهر دوشنبه دائر نمود. پس از آن نیز ایران به همراه روسیه از جمله مبتکرین اصلی طرح صلح تاجیکان بود که به آوارگی نزدیک به یک میلیون نفر و کشته‌شدن ده‌ها هزار نفر پایان داد. با این حال، به رغم پیوند‌های عمیق دو کشور، پس از ۲۵ سال روابط رو به سردی گراییده و هم‌اکنون در حال بازیابی است. در این مدت (از سال ۲۰۱۵ به بعد) تاجیکستان به بستری برای اقدامات مختلف ضدایرانی توسط بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بدل گشته است.

اتهام حمایت ایران از تروریسم به جهت پشتیبانی از حزب نهضت اسلامی (یکی از طرفین توافقنامه صلح تاجیکان) از جمله مهم‌ترین بهانه‌های دولت تاجیکستان برای این اقدامات ضدایرانی بوده است. این در حالی است که هیچ کشور و نهادی در دنیا تاکنون این حزب میانه‌رو و معتدل را تروریستی نشناخته و رهبران آن هم‌اکنون در بسیاری از مجامع بین‌المللی در اقصی‌نقاط جهان حضور فعال دارند.

روحانی معروف تاجیک، سید قیام‌الدین غازی نیز به جرم خیانت به وطن به ۲۵ سال حبس محکوم شده بود که در روز ۱۹ می‌سال ۲۰۱۹ در زندان به طرز فجیعی به شهادت رسید.

تاجیکستان طی سال‌های اخیر رابطه پر تنشی با تهران داشته که از این قبیل می‌توان به انتشار فیلم‌های ضد ایرانی و کاریکاتور‌های شخصیت‌های برجسته ایران در رسانه‌های رسمی این کشور اشاره نمود.
 
منبع:فارس
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->