معاون سیاسی وزیر کشور از احتمال برگزاری هم‌زمان انتخابات ریاست‌جمهوری، مجلس و خبرگان خبرداد عارف: دولت اجازه نمی‌دهد حقی از خانواده جانباختگان و مصدومان حادثه بندر عباس تضییع شود عراقچی: مواضع غیرمنطقی آمریکا باعث شد که زمان برگزاری دور بعدی مذاکرات را تعیین نکنیم پزشکیان: سرمایه‌گذاری‌های مشترک و متقابل میان ایران و ترکمنستان راهبردی برای تامین رفاه دو ملت است آیت‌الله علم‌الهدی: مشکل جمعیت با فرهنگ‌سازی قابل حل است روسیه برای کمک به دستیابی اجماع میان ایران و آمریکا اعلام آمادگی کرد قالیباف در بزرگداشت شهدای خدمت: شهید رئیسی روح انقلاب را در فضای مدیریتی کشور زنده کرد عارف وارد بندرعباس شد (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) آژانس امدادرسانی سازمان ملل در فلسطین، از گسترش سوءتغذیه در نوار غزه خبر داد قدردانی پاکستان از چین برای حمایت قاطع پکن از تمامیت ارضی این کشور ویدئو | سخنان رهبر معظم انقلاب درباره حق غنی‌سازی ایران در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا و توصیه ایشان به طرف مقابل لغو مذاکرات به نقل از سخنگوی وزارت خارجه، ساختگی است (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) سخنگوی دولت: اتاق بازرگانی ایران و تهران ۲۷۶ میلیارد تومان برای حادثه‌دیدگان بندر شهید رجایی اختصاص داده است ۵ کامیون وارد غزه شد که ۲ کامیون آن حامل کفن بود ابراز امیدواری مسکو برای تصویب سریع‌تر توافق راهبردی با ایران عراقچی بعد از سخنرانی رهبر انقلاب: از نظر ایران موضوع غنی‌سازی قابل مذاکره نیست + فیلم کوچک‌زاده در مجلس در پی تصویب پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام جنجال به پا کرد سخنگوی وزارت خارجه: تاکنون زمان و مکان قطعی دور بعدی مذاکرات با آمریکا مشخص نشده است معاون‌اول رئیس‌جمهور با خانواده‌های شهیدان آیت‌الله رئیسی و مالک رحمتی دیدار کرد معاون حقوقی عراقچی: تحریم‌های دارویی باعث محروم شدن انسان‌ها از حق زندگی شده است وزارت خارجه آمریکا: جدول زمانی مشخصی برای لغو تحریم‌های سوریه وجود ندارد هشدار سفیر ایران در لندن به قانون‌گذاران انگلیسی درباره اختلال در روابط دو کشور رهبر معظم انقلاب اسلامی: شهید رئیسی خود را از مردم برتر نمی‌دانست | آمریکایی ها در مذاکرات دست از یاوه گویی بردارند (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) + فیلم و عکس بهروزآذر خبر داد؛ مخالفت دولت با طرح جدید کاهش مهریه به ۱۴ سکه مهاجرانی: بخش خصوصی باوجود ناترازی‌ها سرپا مانده است قالیباف: قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت قابلیت تحول در مسائل اقتصادی را دارد آن روز سخت | روایت سقوط بالگرد شهید جمهور و همراهانش عراقچی: مجمع گفتگوی تهران، پایتخت را به قلب تپنده‌ی وفاق منطقه‌ای تبدیل کرد
سرخط خبرها

روح‌ا... اسلامی: برخی سیاست‌مداران از «منافع ملی» درک درست ندارند

  • کد خبر: ۵۱۴۳۳
  • ۱۲ آذر ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۶
روح‌ا... اسلامی: برخی سیاست‌مداران از «منافع ملی» درک درست ندارند
واکاوی چرایی ارجحیت منافع جناحی بر منافع ملی در ایران در گفتگو با روح‌ا... اسلامی، عضو هیئت‌علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد
به گزارش شهرآرانیوز؛ در روز‌های گذشته بار‌ها شنید‌یم که با وجود تفاوت تاکتیکی میان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در آمریکا، آن‌ها در منافع ملی‌شان وحدت نظر دارند و برخلاف روش‌های متفاوت، وقتی حرف از پیگیری منافع ملی در‌برابر دیگری باشد، یکی می‌شوند.

پرسش این است که چرا در کشورمان، چنین رویه‌ای را در‌میان اصلاح‌طلبان و اصولگرایان و دیگر گروه‌های سیاسی در کشور شاهد نیستیم؟ طبیعی است که بر سر برجام و تأثیر آن بر چگونگی تحقق منافع ملی، میان اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان و اصولگرایان اختلاف نظر وجود داشته باشد، اما چرا این اختلاف نظر باید چنان بالا بگیرد که ورای منافع ملی، صدای وزیر امور خارجه‌مان دربیاید که چرا برخی در داخل به آمریکا علیه دولت وقت «گرا» می‌دهند؟ یا چرا برخی در جهت منافع خود، هیچ ابایی ندارند از اینکه دولتمردان را خائن و جاسوس خطاب کنند، حال آنکه برخی از آن‌ها مورد‌تأیید مقام معظم رهبری‌اند؟

برای بررسی این مهم با این پرسش بنیادین که چرا در ایران منافع جناحی بر منافع ملی اولویت می‌یابد، سراغ دکتر روح‌ا... اسلامی، استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد، رفته‌ایم.


منافع ملی و حفظ تمامیت ارضی کشور

اسلامی در پاسخ به این پرسش به شهرآرا گفت: «برای پاسخ به این پرسش ابتدا باید ببینیم منافع ملی چیست و تعریفی از آن ارائه دهیم. آنچه امروز از منافع ملی مراد می‌شود، مقصود بخش‌های مختلفی از یک کلیت است، نظیر اینکه بخشی از آن، سرزمینی و جغرافیایی است که نباید تهدید شود و با جنگ و حرکت‌های تجزیه‌طلبانه کاهش پیدا کند و بخشی از آن، مردمی‌اند که در این سرزمین زندگی می‌کنند و باید رفاه، آرامش و رضایت داشته باشند و با سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌ها، گروه‌های جنسی، قومی، مذهبی و زبانی حذف نشوند. در‌نتیجه منافع ملی یعنی حفظ تمامیت ارضی و تأمین منافع همه مردمی که در این سرزمین زندگی می‌کنند، بدون آنکه امنیت آنان تهدید شود. در این معنا امنیت در‌برابر تهدید‌های داخلی و خارجی نیز به‌معنای گسترده منافع ملی افزوده می‌شود.

اگر کشور‌ها در سطحی ضعیف باشند، فقط می‌توانند این مؤلفه‌های منافع ملی را حفظ کنند و اگر قدرتمند باشند، علاوه‌بر حفظ منافع ملی سعی می‌کنند با بازیگری بین‌المللی این منافع خود را در سطح منطقه‌ای دنبال کنند و اگر بسیار قدرتمند باشند، می‌توانند منافع ملی‌شان را در سطح بین‌الملل و فراتر از مرز‌های خود تعریف کنند. در‌نتیجه منافع ملی ابتدا در سطح کشور، پس از آن در سطح منطقه و محیط بین‌الملل تعریف می‌شود.»


فهم درستی از منافع ملی

این استاد دانشگاه در ادامه با آسیب‌شناسی وضعیت ایران در موضوع منافع ملی افزود: «در ایران ما شاهدیم که گاه تعریف مشخصی از منافع ملی وجود ندارد. یعنی منافع ملی در نگرش برخی تنها بدین‌شکل تعریف می‌شود که تنها یک گروه خاص یا هویت مشخص می‌تواند آن را تعقیب کند یا از آن بدتر، تصور می‌کنند که منافع ملی همان منافع حزبی، صنفی و جناحی و گاه نیز فردی آنان است! در ایران، اجماعی بر سر چیستی منافع ملی وجود ندارد. منافع ملی در ایران مبتنی‌بر مؤلفه‌هایی که اشاره کردم، حفظ تمامیت ارضی و ثبات آن و رفاه و آرامش مردم است.

در مرحله بعدی می‌توان به بازیگری منطقه‌ای پرداخت، آن هم به طریقی مشخص، یعنی مبتنی‌بر هم‌زیستی و هم‌گرایی و نه توسل به یک‌جانبه‌گرایی با ابزار‌های قهری و نظامی که درنتیجه آن، به یک بازیگر غیرقابل پیش‌بینی و بد تبدیل شویم. هر‌کدام از این مراحل اگر در داخل کشور به‌درستی تعریف نشود، دچار مشکل خواهیم شد. اتفاقی که اکنون در ایران می‌افتد، این است که با وجود اینکه ملیت ایران معلوم است، تاریخ و تمدن سرزمین آن پرافتخار و مشخص است و مردم آن نیز به یک زبان سخن می‌گویند و به‌واسطه مؤلفه‌های ایرانیت و اسلام و تشیع، نفوذ آن در منطقه سابقه‌دار است، گاه سیاست‌مدارانی دارد که فهم درستی از منافع ملی ندارند. این سیاست‌مداران به‌جای آنکه از این امکانات تطبیقی فوق‌العاده استفاده کنند، در جهت تخریب آن‌ها عمل می‌کنند! بسیاری از سیاست‌مداران ما متأسفانه دانشی از چیستی ایران ندارند و نه‌تن‌ها نمی‌دانند در کجا ایستاده‌اند، بلکه به‌جای حفظ منافع آن در جهت تخریب آن قدم برمی‌دارند.»


توجه به امر ملی یعنی سود بردن همه مردم

اسلامی در پایان با اشاره به اینکه «ما راهبرد مشخصی برای تعقیب منافع ملی‌مان نداریم و امر ملی نیز در ایران به‌درستی تعریف نشده است»، گفت: «به‌جز نشناختن درست ایران و نبود تعریف مشخص و مورد‌اجماع بر سر منافع ملی، ما راهبرد مشخصی هم برای پیگیری منافع ملی کشورمان نداریم. راهبرد یک گروه سیاسی، اولویت‌یافتن جهان تشیع است و دیگری، کلیت جهان اسلام؛ راهبرد یکی، جهان‌شمولی و فراتر‌رفتن از مرز‌های سرزمینی و دولت-ملت‌هاست و دیگری، تنها نگاهی صرف به داخل دارد. این امر سبب می‌شود هر‌کدام از بازیگران سیاسی در کشور، چه دولت و چه مجلس، تنها از منظر خودشان سخن بگویند و پیوسته با یکدیگر در جدل و درگیری باشند.

در همین راستا می‌بینیم که مجلس درصدد خروج از برجام و خارج‌کردن بازرسان آژانس است که اقدامی جناحی و ضدمنافع ملی است؛ زیرا اگر خارج شویم، این امتیازی به آمریکا و اسرائیل است. توجه به امر ملی یعنی توجه به سرزمین، تاریخ، زبان و همه مؤلفه‌های هویت‌بخش ایرانی و سود‌بردن همه مردمی که در این کشور زندگی می‌کنند.»
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->