کاهش وزن با رژیم فستینگ ۴:۳ گام بلند ایران و قزاقستان برای توسعه گردشگری؛ روادید یک‌ماهه و افزایش پروازهای مستقیم آیا قیمت غذای دانشجویی افزایش می‌یابد؟ دستور دادستان تبریز برای بررسی حادثه واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) مرگ فرزند بر اثر شلیک تصادفی پدر در خمین (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تصادف جان مأمور پلیس‌راه اصفهان را گرفت (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) واکنش مرکز وکلای قوه‌قضائیه به انتقادات: هزینه دادرسی انتظامی برای شکایت از وکلا ضروری است کاهش ۲۳ درصدی تصادفات در خراسان رضوی در نوروز ۱۴۰۴ کاهش ۳۸ درصدی ورودی آب به مخازن سد‌های کشور ورود بیش از ۵ میلیون و ۹۸۰ هزار زائر و مسافر به خراسان رضوی تاکنون (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) مینی‌بوس حامل ۲۶ دانش‌آموز تیزهوش در مسیر جاده ملکان – بناب واژگون شد (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) دستگیری قاچاقچی حرفه‌ای با بیش از ۸۸ کیلوگرم حشیش در مشهد واژگونی خودروی حامل معلمان ریگانی با ۷ نفر مصدوم (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) ابتلای ایرانی‌ها به یک بیماری کشنده ۱۰ سال زودتر از جهان واکسنی که می‌تواند خطر زوال عقل را در افراد مسن کاهش دهد کارگروه ملی زیارت به ریاست معاون‌اول رئیس‌جمهور، روز دوشنبه (۱۸ فروردین ۱۴۰۴) در مشهد برگزار می‌شود + فیلم رسیدگی به ۱۵۲ شکایت نوروزی از تأسیسات گردشگری خراسان رضوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی: در ایام نوروز ۱۴۰۴، بیش از ۶ میلیون نفرشب اقامت داشتیم کاهش کلسترول بد خون خطر ابتلا به زوال عقل را کم می‌کند کشف و ضبط بالغ بر ۵۰ قلم مواد آرایشی و بهداشتی غیرمجاز در ایام نوروز ۱۴۰۴ (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) فروش نوروزی محصولات صنایع دستی در خراسان رضوی از مرز ۷۸ میلیارد تومان عبور کرد کاهش ۲۵ درصدی تلفات تصادفات جاده‌ای در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۴ درصدی تردد در جاده‌های خراسان رضوی ارائه بیش از ۲۰ میلیون خدمت توسط هلال احمر در نوروز ۱۴۰۴ آیا کلثوم اکبری، قاتل سریالی پیرمردهای مازندرانی، اعدام شده است؟ وجود حدود ۹۵۰ عنوان کتاب‌های درسی غیرانگلیسی در مدارس کشور تلاش دولت در راستای کاهش هزینه‌های مهدکودک برای مادران شاغل پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) | رگبار باران پراکنده در برخی نقاط استان چطور پس از تعطیلات به روال عادی زندگی برگردیم؟ احکام جدید حقوق ۱۴۰۴ بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین‌اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟ گردشگران خاک بر دست
سرخط خبرها

آمار فزاینده «سرقت‌اولی»‌ها در کلان‌شهر‌ها

  • کد خبر: ۵۴۸۹۵
  • ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۱
آمار فزاینده «سرقت‌اولی»‌ها در کلان‌شهر‌ها
نابرابری اجتماعی و شرایط بد اقتصادی دزدی‌های کوچک توسط سرقت اولی ها را در کلان شهرها افزایش داده است.
الهام مهدیزاده | شهرآرانیوز؛ ۱۵ یا ۲۰‌سال قبل، اصلا تصور دزدی در روز روشن در ذهنمان نمی‌گنجید، اما حالا پلیس می‌گوید نیمی از سرقت‌ها در روز روشن و میان جمعیت صورت می‌گیرد. بخش زیادی از این سرقت‌ها مثل کف‌زنی، جیب‌زنی، سرقت اموال شهری مثل لامپ‌های داخل سرویس‌های بهداشتی عمومی، بریدن نرده‌های پل‌های عابر و سرقت لوله‌های آبیاری وسط بولوار‌ها سرقت‌های خرد هستند.
 
سرقت وسایل کوچک دم‌دستی! وسایلی که بودنشان توجه کسی را جلب نمی‌کند، اما امان از روزی که به هر دلیلی، جایشان خالی شود. تصور کنید زیرگذر‌هایی را که به‌دلیل سرقت لامپ، برای کودکان و بانوان به تونل وحشت تبدیل می‌شوند یا رانندگان و افرادی را که در تاریکی شب و نبود دریچه فاضلاب واقع‌در معبر، دچار مشکل و سانحه می‌شوند؛ نمونه آن دختربچه پنج‌ساله‌ای که خردادماه سه سال قبل در پارک کوهسار تهران، داخل کانال فاضلابی که دریچه آن به سرقت رفته بود، سقوط کرد و کشته شد.


شرح چند آسیب

همین چند وقت قبل، مخابرات استان، فهرستی بلندبالا از سرقت کابل به شهرآرا ارائه کرد؛ مثل سرقت سالانه بیش‌از ۱۰‌کیلومتر کابل‌های هوایی در مشهد که برابر است با قطع ارتباط ۱۵‌هزار مشترک. شرکت آب‌وفاضلاب مشهد نیز از ابتدای سال تا دی‌ماه، ۲۰۰‌دریچه فاضلاب و ۷۰‌دریچه آب را به‌دلیل سرقت از دست داده است. اما همه‌اش، این نیست و سرقت‌های خرد را می‌توان در حوزه‌ها و جا‌های مختلفی مشاهده کرد.


محله‌ای با سرقت خُردِ فراوان

آقای غفوری یکی از ساکنان شهرک پردیس است. شهرکی که به گفته او پاتوقی برای شبگردی و سرقت اموال مردم شده است. این شهروند مشهدی، نزدیکی شهرک پردیس به کمربندی مشهد و کال اسماعیل‌آباد را دلیل اصلی سرقت‌های بی‌شمار شهرک می‌داند. می‌گوید: چندبار لوازم داخل ماشینم را بردند. یک‌دفعه دوچرخه دخترم را دزدید. آخرین بار هم که خود ماشین را بردند، بعد چندماه فقط اتاق ماشین پیدا شد. به گفته او تمام ساکنان شهرک پردیس خاطره‌ای از سرقت باتری ماشین خود دارند و تمام سرقت‌ها به کلانتری شفا گزارش می‌شود، اما تنها اقدامی که می‌شود ثبت سرقت است، چون این لوازم خرد است و سارقان معتاد هم، آن‌ها را با مبلغ ناچیزی به ضایعاتی‌ها می‌فروشند.


توجیه وجدان با نابرابری اجتماعی

مجید فولادیان، استادیار جامعه‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد است. او تحلیل خود را از روند صعودی سرقت‌های خرد در جامعه، با آمار سرقت‌اولی‌ها در کلان‌شهر‌هایی مانند مشهد گره می‌زند و می‌گوید: در بررسی‌های پژوهشی که از سال ۹۶ به بعد شکل گرفته، آمار سرقت‌اولی‌ها در کلان‌شهر‌هایی مانند مشهد، رشد در‌خور توجهی داشته که بخش زیادی از آن، مربوط‌به سرقت‌های خرد است.
 
عددی که فولادیان برای رشد این شاخص ارائه می‌کند، ۴۰‌درصد است. او می‌گوید: این داده‌ها و آمار‌ها به حرفه‌ای‌نبودن این افراد اشاره می‌کند که خود این موضوع نیز ناشی از فشار‌های اقتصادی و حمایت‌نشدن اقشار آسیب‌پذیر است؛ زیرا این افراد برای گذران زندگی (به مفهوم تأمین معاش یا به مفهوم تأمین مواد افراد معتاد) دست به این کار می‌زنند.
 
این استادیار جامعه‌شناسی دانشگاه فردوسی، ریشه سرقت‌های خرد را در «نابرابری‌های اجتماعی» می‌بیند؛ موضوعی که به اذعان او می‌تواند دلیلی برای آرام‌کردن وجدان سرقت اولی‌ها در‌برابر اقدامشان باشد. فولادیان در‌کنار هم قرار‌گرفتن فقر و نابرابری اجتماعی را عاملی برای افزایش تعداد سرقت‌های اول و سرقت‌های خرد می‌داند. نکته دیگری که این جامعه‌شناس به آن اشاره دارد، تعطیلی و بیکاری برخی مشاغل به‌دنبال شیوع کروناست؛ «برخی افراد، درآمدشان آن‌چنان نبود که حداقل در این دوران با پس‌انداز یا دارایی‌هایی که دارند، بتوانند زندگی خود را اداره کنند؛ پس به‌سراغ سرقت‌های خرد و کوچک رفتند.»


۵۰‌درصد سرقت‌ها، خرد هستند

آماری که رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی خراسان‌رضوی برای سرقت‌های خرد ارائه می‌کند، ۳۵‌درصد همه سرقت‌ها را شامل می‌شود. سرهنگ محمد بوستانی می‌گوید: اگر سرقت لوازم داخل خودرو را به جمع سرقت‌های خرد اضافه کنیم، آمار بیش از این خواهد بود و حداقل به ۵۰‌درصد کل سرقت‌ها می‌رسد. سرقت‌هایی که به اذعان او بخش شایان‌توجهی از توان پلیس را درگیر خود می‌کند.

به عقیده سرهنگ بوستانی، بخش عمده این سرقت‌ها ازسوی معتادان انجام می‌شود. او می‌گوید: برای سرقت‌های خرد مجازات آن‌چنانی لحاظ نشده است. ضمن اینکه مال‌باخته‌ها، وقت و زمانی برای اعلام سرقت به کلانتری‌ها به‌منظور پی‌جویی نمی‌گذارند که این نکته در افزایش آمار دخیل است.
او معتقد است: نبود شاکی خصوصی و پیگیری‌نکردن در افزایش این نوع سرقت‌ها نقش کلیدی دارد. از سوی دیگر، تبدیل اشیای کوچک دزدی به پول آسان‌تر است که این موضوع هم به گسترش میزان سرقت‌های خرد دامن می‌زند.

رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی خراسان‌رضوی هم به آسیب‌های اجتماعی بی‌شمار این سرقت‌ها اذعان دارد، اما می‌گوید: پلیس به‌تن‌هایی نمی‌تواندآمار را کاهش دهد. در یک جامعه موفق، پلیس در آخرین مرحله باید ورود کند و قبل از آن باید دستگاه‌های مسئول در حوزه پیشگیری مشارکت کنند.
سرهنگ بوستانی می‌گوید: ساختمان‌های نیمه‌کاره بدون نگهبان، محل مناسبی برای حضور معتادان و سرقت اموال و اشیای داخل ساختمان است.


ساختمان‌ها باید پیوست امنیتی داشته باشند

او در تشریح نقش پلیس و اقداماتش برای کاهش این سرقت‌ها، به یک «پیوست کامل و جامع امنیتی» اشاره می‌کند؛ «این پیوست که چندماهی است به شهرداری ارائه شده تا در حوزه ساخت‌وساز مد‌نظر قرار گیرد، حاصل بررسی پرونده‌های سرقت و راه‌ها و شگرد‌های سارقان است و اگر در ساختمان‌سازی اجرایی شود، علاوه‌بر‌آنکه مانعی از سرقت‌هاست، زمینه پی‌جویی و پیگیری اموال مسروقه را نیز فراهم می‌کند.»
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->