محبوبه عظیم زاده | شهرآرانیوز - درگیر سروکلهزدن با آلودگی هوا و سوختن مازوت و زلزله و کرونا و نوع جهشیافته آن بودیم که خیلی ناگهانی همهجا تاریک شد! این شد که معضل نبود برق هم به دلمشغولیهایمان اضافه شد و در نتیجه یا روی آوردیم به روشنکردن شمعهایی که گوشهوکنار خانه بود یا روشنکردن چراغقوههای گوشی. این البته داستان آندستهای بود که از بخت بلندشان در زمان قطعی برق در خانه بودند. آنهایی که در آسانسور بودند یا در محل کارشان، دیگر خودشان باید فکری برای خودشان میکردند. شاید شما هم جزو همانهایی باشید که در دوسه روز گذشته قطعی ناگهانی برق را برای ساعاتی تجربه کرده باشید. اتفاقی که شهرهایی مثل تهران، گیلان، کرج، اراک، اصفهان، خوزستان، سمنان، قم، اردبیل و مشهد خودمان هم با آن روبهرو شدند و این قطعی به موضوعی تبدیل شد که واکنشهای زیادی را در فضایمجازی بهدنبال داشت.
داستان قطعی برق، موج گلهها و اعلام نارضایتیهای مردم را بهدنبال داشت. جدا از بحث قطعی برق اما، نکته مهمتری که دراینمیان مطرح شد و درواقع علت اصلی گلههای مردمی بود، این بود که چرا این اتفاق آگاهانه بدون اطلاعرسانی قبلی افتاده است، گلهای که به وضوح در واکنشهای مردمی هم به چشم میخورد. کاربری به نقلقولهای مسئولان اشاره کرده بود که گفته بودند امکان اطلاعرسانی وجود نداشته است و نوشت: «یعنی همهچی یهو اتفاق افتاد؟ مگه خودتون از قبل نگفته بودین شاید مجبور به این کار بشین؟ خب همین رو میگفتین که برق کجاها و در چه ساعتی قطع میشه دیگه.» آنگونه که در خبرها دیده و شنیده شد، استخراج بیتکوین که در این مدت رکورد افزایش بها را ثبت کرد، یکی دیگر از عواملی بود که مسبب افزایش برق مصرفی و در نتیجه قطعی آن بود. نکتهای که بسیاری از کارشناسان رمزارزها هم، مصرف بالای برق در مزارع بیتکوین را مسبب این حادثه دانستند.
دراینمیان خبر فعالیت یک مزرعه استخراج بیتکوین در منطقه آزاد رفسنجان حساسیتها را دراینزمینه بیشتر کرد. کاربری دراینباره نوشته بود: «منت برق ارزان بر سر مردم است و سودش در جیب ماینرهای بیتکوین خارجی و داخلی و درنهایت خاموشیاش هم به مردم میرسد.»
مثل همیشه عدهای هم دراینمیان ترجیح دادند با شوخی و خنده حرفشان را بگویند: «توی آمریکا اگه ۸دقیقه برق قطع بشه، ژاپن ازشون جلو میزنه. بعد من اینجا زنگ زدم اداره برق میگم از صبح برق نداریم، میگه مشکل خودتون بوده که تابستون کرم شبتاب پرورش ندادین.» کاربر دیگری نوشت: «الان زنگ بزنی اداره برق میگه یه بار بخاریتون رو خاموش و روشن کنید ببینید برق وصل میشه.» شخص دیگری به طعنه گفته بود: «آقا خواهشا اینترنت زیاد مصرف نکنید، چون ممکنه گازمون رو هم قطع کنن.» کاربر دیگری هم به مزاح نوشت: «خدا کنه برقا زود بیاد، بابام همین الان رفت یه دوچرخه با دینام خرید، آورد گذاشت خونه و به پاهام خیره شد.»
طیف واکنشها البته بسیار گستردهتر از صرف شوخی و کنایه بود و مسائل جدیتری هم دراینمیان مطرح شد. کاربری نوشته بود: «میگن علت قطعی برق مصرف گازه. اگه میگفتن قطعی برق از عوارض واکسن فایزره آدم بیشتر قبول میکرد.» دیگری گفته بود: «الان اینجوری شده که مازوت باید بسوزه وگرنه برق میره، ولی هم مازوت میسوزه هم برق میره.» و دیگری گفت با وجود تمام این صحبتها، آنچه مشخص است این است که ملغمهای که سوخت مازوت و آلودگی هوا و قطعی برق و کمبود گاز و داستان استخراج رمزارزها، در کنار خبرها و نقلقولهای ضدونقیض فراهم کرده، حسابی ذهن مردم را آشفته کرده است. مردمی که انگار در بروز هر اتفاق ناخوشایندی مسبب و مقصر هستند! به قول یکی از کاربران: «دلیل گرونی کالا هجوم مردم برای خریده. علت ریزش بورس هیجان سهامدار خرده. علت قطعی برق در زمستان ماینرها و مراعاتنکردن مردمه. علت کمبود گاز، خیلیگرمبودن خونههاست. علت آلودگی هوا استفاده از خودرو شخصیه! آیا علت هر مشکلی مردم هستند؟»
* عکس مطلب: از خبرگزاری تسنیم