روایت مادری که با بخشی از ارثیه خانواده سه مرد بدهکار را از زندان آزاد کرد آمادگی «اسکودا» برای همکاری برای طرح شکایت از رژیم صهیونیستی در دادگاه بین المللی نام ۲۴ پرستار ایرانی در فهرست نخبگان علمی جهان (شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳) اطلاعیه آموزش و پرورش برای رسیدگی به اعتراضات آزمون‌های استخدامی معلمی (شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳) چینی‌ها دیابت نوع ۱ را درمان کردند تعرض به دختر جوان توسط مدرس زبان انگلیسی فراخوان اعزام نیرو‌های داوطلب به لبنان (شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳) واژگونی قایق مهاجران ۹ کشته و ۴۸ مفقود برجای گذاشت واژگونی خودرو در خواف پنج مصدوم بر جای گذاشت (۷ مهر ۱۴۰۳) آتش‌سوزی گسترده انبار مبل در جاده کلات (۷ مهر ۱۴۰۳) هتل ارزان اصفهان | اقامتی مقرون به صرفه در اصفهان اهمیت تصویربرداری در کاشت ایمپلنت جزئیات جدید از انفجار معدن طبس تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی برای بازنشستگان صندوق فولاد واریز شد (۷ مهر ۱۴۰۳) همه ظرفیت‌های قانونی را برای بازگشت دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل پای کار خواهیم آورد جا‌های دیدنی کندی در کشور سریلانکا افراد بالغ، فشار خون خود را حداقل سالی یک بار بررسی کنند ۲۴۰ مدرسه عشایری در خراسان رضوی میزبان دانش‌آموزان هستند هاری، یکی از کشنده‌ترین بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان است | مرگ ۱۳ نفر بر اثر هاری، از ابتدای سال تاکنون (۷ مهر ۱۴۰۳) ۴۰ دستگاه لیزر غیرمجاز در مشهد کشف و ضبط شد (۷ مهر ۱۴۰۳) تکلیف متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان را زودتر مشخص کنید هشدار فرونشست زمین در مشهد و کرمان
سرخط خبرها

طیب حاج‌رضایی و درس لمپن‌ها به تاریخ

  • کد خبر: ۸۶۴۸۴
  • ۱۲ آبان ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۹
طیب حاج‌رضایی و درس لمپن‌ها به تاریخ
علی صمدی جوان-نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر

بامداد روزی که طیب و اسماعیل حاج‌رضایی در پادگان حشمتیه تهران تیرباران شدند، شاید کمتر کسی گمان می‌کرد لمپن‌ها که عموما در خدمت دستگاه رژیم پهلوی بودند، روزی به نماد تغییر راه و مردمی‌بودن بدل شوند؛ اما وقایع منجر به اعدام برادران حاج‌رضایی این معادلات را برهم زد. البته مسیر لمپنیسم و سرکوب خیابانی برای خوشایند حکومت پهلوی باقی ماند.


زمانی که به زندگی طیب نگاه می‌اندازیم، سراسر دوران حیاتش با شر و بلوا و ناراحتی عجین است و ارادت و خدمت او به پهلوی‌ها بر کسی پوشیده نبوده است. طیب همان کسی بود که هنگام تولد رضا پهلوی، برای او دروازه گل درست کرد و همه مسیر بیمارستان تا کاخ را با گل فرش کرد. خال‌کوبی روی بدنش تصویر دوران قزاقی رضاخان بود و زمانی هم با چاقوی دسته‌زنجانی به حسین فاطمی نیشتری زده بود که همه می‌دانستند دشمنی‌ای با پهلوی‌ها داشت.


طیب قطعا به‌اندازه افرادی مانند شعبان جعفری، پری بلنده، هفت‌کلچون و... عامل و نوکر دربار نبود و ارادت او به اهل‌بیت (ع) و روابط حسنه‌اش با جامعه روحانیت از جمله نکاتی بود که دربار را روی او حساس می‌کرد و روزی نبود که ساواک روابط او را رصد نکند. بدین ترتیب و در عین دوستی سست گذشته‌اش با دربار، دیری نپایید که پروژه حذف طیب رقم خورد.


طیب از آنجا که خود گنده‌لات جنوب شهر بود و حرفش خریدار داشت و اصطلاحا نوچه داشت، نوچه کسی نبود و این مسئله سبب شد در دعوای انتخاب صنف قهوه‌چی‌ها نگذارد شعبان جعفری انتخاب شود. از طرف دیگر، طیب را باید عاشق سینه‌چاک امام‌حسین (ع) دانست و این دو گزاره برای درافتادن حکومت و نیرو‌های فشار خیابانی علیه او، به نظر کافی می‌رسد.


نقطه اوج تغییر طیب، قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ است که مبدأ درگیری‌ها از سمت میدان بارفروشان بود و طیب از بارفروشان مهم به حساب می‌آمد. رژیم فردای درگیری‌ها او و ۴۰۰ تن دیگر را بازداشت می‌کند و برای خواباندن هیاهو و نسبت‌دادن انواع افترا‌های سیاسی و غیرسیاسی به امام‌خمینی (ره)، طیب را از عوامل برهم‌زننده نظم و مرتبط با ایشان معرفی می‌کند. این در حالی است که هیچ سندی مبنی بر ارتباط میان این دو شخصیت وجود ندارد. اما سناریو رژیم بیشتر از آنکه کمک مفیدی برای لاپوشانی سرکوب خونین تظاهرات ۱۵ خرداد باشد، مسیری برای تطهیر طیب و ماندگاری‌اش در تاریخ معاصر ایران به وجود آورد.


روایت طیب در تاریخ ایران نشان‌دهنده آن است که لمپن‌ها همیشه در سمت حکومت‌ها و ظالمان نیستند و می‌شود با انتخاب مسیر درست، لات باشرف بود و لوطیگری را با تعریفی جدید در تاریخ ماندگار کرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->