آلرژی بهاری هر لحظه شما را تهدید می‌کند زنگ خطر بلوغ زودرس کودکان | هشدار: این موسیقی‌ها خانمان‌سوزند! عذرخواهی، درس نخوانده ما و مسئولان! نوروز و دغدغه‌های مردم در ۱۵ روز ابتدای سال | از جای خالی متخصص‌ها تا نیمه‌فعال‌بودن ادارات پلمب ۲۲۴ مرکز متخلف تهیه و توزیع مواد غذایی در خراسان رضوی (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) مهم‌ترین چالش داروخانه‌ها در آغاز سال جدید تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ برای زنان بسیار مهم است زلزله ۷.۲ ریشتری پاپوآ گینه‌نو در اقیانوس آرام را لرزاند آیا معوقات حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در فروردین ۱۴۰۴ پرداخت می‌شود؟ غرق‌شدن کودک سه‌ساله در رودخانه کارون (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) هشدار پلیس به مسافران: ترافیک سنگین در جاده‌های خراسان رضوی و کلان‌شهرها ادامه دارد گردشگری نوروزی در اوج: ۴۰ درصد ایرانی‌ها به سفر رفتند تعمیرات موفقیت‌آمیز ایستگاه پمپاژ | آب، یکشنبه (۱۷ فروردین ۱۴۰۴) به یزد می‌رسد زاینده‌رود دوباره زنده شد | لحظه ورود آب به سی‌وسه پل اصفهان پس از خشکی طولانی + فیلم (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) توهین به مقدسات بی‌پاسخ نماند | دادستانی گرگان وارد عمل شد واژگونی خودرو در سبزوار خراسان رضوی | یک نفر جان باخت (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) زمین لرزه ۳.۹ ریشتری در بندرلنگه هرمزگان (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) پرونده حادثه حمله سگ به روستاییان بینق روی میز دادستان سبزوار پاسخگویی اورژانس به ۸۷۰ هزار تماس در طرح سلامت نوروزی نزاع خونین در روز طبیعت | شرور قبل از خروج از مرز دستگیر شد دُرنا؛ مهمان نوروزی مراتع گنبدکاووس بازدید ۴.۸ میلیونی مردم از آثار تاریخی در نوروز ۱۴۰۴ | تخت جمشید در صدر اماکن پربازدید نوروز در مجارستان جشن گرفته شد بارش باران و برف در جاده های مواصلاتی کشور + وضعیت ترافیکی دختر بچه گمشده اراکی هنوز پیدا نشده است + عکس ۲۷۷ هزار تهرانی هنوز از سفر برنگشته‌اند | بیش از ۵۳۰ میلیون تردد در جاده‌های کشور مدیرکل میراث فرهنگی فارس: هیچ قطعه سنگی از تخت‌جمشید جدا نشده است + فیلم مقصدهای محبوب نوروز ۱۴۰۴؛ صدر جدول سفرها به کدام استان‌ها رسید؟ آغاز نام‌نویسی آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی از فردا (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) ورود بیش از ۵ میلیون و ۸۵۲هزار زائر و مسافر به خراسان رضوی (۱۵ فروردین ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

طیب حاج‌رضایی و درس لمپن‌ها به تاریخ

  • کد خبر: ۸۶۴۸۴
  • ۱۲ آبان ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۹
طیب حاج‌رضایی و درس لمپن‌ها به تاریخ
علی صمدی جوان-نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر

بامداد روزی که طیب و اسماعیل حاج‌رضایی در پادگان حشمتیه تهران تیرباران شدند، شاید کمتر کسی گمان می‌کرد لمپن‌ها که عموما در خدمت دستگاه رژیم پهلوی بودند، روزی به نماد تغییر راه و مردمی‌بودن بدل شوند؛ اما وقایع منجر به اعدام برادران حاج‌رضایی این معادلات را برهم زد. البته مسیر لمپنیسم و سرکوب خیابانی برای خوشایند حکومت پهلوی باقی ماند.


زمانی که به زندگی طیب نگاه می‌اندازیم، سراسر دوران حیاتش با شر و بلوا و ناراحتی عجین است و ارادت و خدمت او به پهلوی‌ها بر کسی پوشیده نبوده است. طیب همان کسی بود که هنگام تولد رضا پهلوی، برای او دروازه گل درست کرد و همه مسیر بیمارستان تا کاخ را با گل فرش کرد. خال‌کوبی روی بدنش تصویر دوران قزاقی رضاخان بود و زمانی هم با چاقوی دسته‌زنجانی به حسین فاطمی نیشتری زده بود که همه می‌دانستند دشمنی‌ای با پهلوی‌ها داشت.


طیب قطعا به‌اندازه افرادی مانند شعبان جعفری، پری بلنده، هفت‌کلچون و... عامل و نوکر دربار نبود و ارادت او به اهل‌بیت (ع) و روابط حسنه‌اش با جامعه روحانیت از جمله نکاتی بود که دربار را روی او حساس می‌کرد و روزی نبود که ساواک روابط او را رصد نکند. بدین ترتیب و در عین دوستی سست گذشته‌اش با دربار، دیری نپایید که پروژه حذف طیب رقم خورد.


طیب از آنجا که خود گنده‌لات جنوب شهر بود و حرفش خریدار داشت و اصطلاحا نوچه داشت، نوچه کسی نبود و این مسئله سبب شد در دعوای انتخاب صنف قهوه‌چی‌ها نگذارد شعبان جعفری انتخاب شود. از طرف دیگر، طیب را باید عاشق سینه‌چاک امام‌حسین (ع) دانست و این دو گزاره برای درافتادن حکومت و نیرو‌های فشار خیابانی علیه او، به نظر کافی می‌رسد.


نقطه اوج تغییر طیب، قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ است که مبدأ درگیری‌ها از سمت میدان بارفروشان بود و طیب از بارفروشان مهم به حساب می‌آمد. رژیم فردای درگیری‌ها او و ۴۰۰ تن دیگر را بازداشت می‌کند و برای خواباندن هیاهو و نسبت‌دادن انواع افترا‌های سیاسی و غیرسیاسی به امام‌خمینی (ره)، طیب را از عوامل برهم‌زننده نظم و مرتبط با ایشان معرفی می‌کند. این در حالی است که هیچ سندی مبنی بر ارتباط میان این دو شخصیت وجود ندارد. اما سناریو رژیم بیشتر از آنکه کمک مفیدی برای لاپوشانی سرکوب خونین تظاهرات ۱۵ خرداد باشد، مسیری برای تطهیر طیب و ماندگاری‌اش در تاریخ معاصر ایران به وجود آورد.


روایت طیب در تاریخ ایران نشان‌دهنده آن است که لمپن‌ها همیشه در سمت حکومت‌ها و ظالمان نیستند و می‌شود با انتخاب مسیر درست، لات باشرف بود و لوطیگری را با تعریفی جدید در تاریخ ماندگار کرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->