به گزارش شهرآرانیوز؛ از یک سو، تحرکات نیروهای متکثر داخل افغانستان نظیر جبهه مقاومت ملی به فرماندهی احمد مسعود و از سوی دیگر تلاش کشورهای همسایه افغانستان در راستای کمک به صلح و امنیت این کشور و برگزاری نشستهای اخیر، فاکتورهای مهمی هستند که به مسیر سیاسی آینده افغانستان جهت خواهند داد.
در همین راستا، خبرگزاری «اسپوتنیک»، روز گذشته در خبری مدعی شد که احمد مسعود، فرمانده جبهه مقاومت ملی افغانستان، در ایران به سر میبرد. این خبرگزاری روسی در گزارشی به نقل از منابع آگاه خود در افغانستان مدعی شد که احمد مسعود، چهارشنبه هفته گذشته در مشهد با محمد اسماعیل خان، فرمانده پیشین جهادی و والی سابق، هرات دیدار کرده است.
ابوالفضل عمویی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفتگو با «فارس» درباره نشست همسایگان افغانستان که به میزبانی ایران در تهران برگزار شد، گفت: اجلاس همسایگان افغانستان، یک گام مهم در راستای همسان سازی نگاه کشورهای همسایه افغانستان به تحولات این کشور بود.
بیانیه مشترکی که پس از پایان نشست همسایگان افغانستان در تهران صادر شد، سابقه نداشته است و حتی پیش از این در اجلاسهای مشابه هم نتوانسته بودند به جمع بندی لازم و مشترک برسند. مهمترین نکته اجلاس همسایگان افغانستان آن بود که همه همسایگان این کشور بر موضوع ضرورت حفظ امنیت این کشور در مسیر تحولات و نیز تشکیل یک دولت فراگیر که حقوق همه اقوام را پوشش دهد، تأکید داشتند.
عمویی گفت: صلح و ثبات در افغانستان، تأثیر مستقیمی بر کشورهای همسایه این کشور دارد و همگان بر آن تأکید دارند که باید ضمن توجه به حقوق مردم افغانستان به سمت و سویی حرکت کنیم که در افغانستان صلح و ثبات پایدار شکل گیرد و صلح و ثبات پایدار از دید کشورهای همسایگان افغانستان فقط با تشکیل یک دولت فراگیر اتفاق میافتد.
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل بین الملل، نیز در گفتگو با «باشگاه خبرنگاران جوان»، در تشریح موضع ایران در قبال تحولات افغانستان پس از تسلط نسبی طالبان بر این کشور گفت: دولت ایران یک رفتار کاملا مناسب و مبتنی بر منافع ملی اتخاذ کرده است. شرایط طالبان برای تشکیل یک دولت فراگیر هنوز فراهم نشده و در نتیجه رفتار آنها نیز تا کنون بیانگر شفافیت لازم درزمینه مشارکت دادن همه اقشار سیاسی و طوایف مختلف افغانستان نبوده است. طالبان باید شرایطی را فراهم کند که از رهگذر تشکیل دولت وحدت ملی، همه طوایف افغانی را در این دولت مشارکت بدهد و یک انتخابات آزاد برگزار کند.
اما تا زمانی که طالبان به سوی تشکیل یک دولت فراگیر و حکومت ملی حرکت کند و در مرحله تشکیل یک امارت اسلامی بدون شرکت دادن سایر طوایف باقی بماند، طبیعی است که ایران با طالبان زاویه داشته باشد و آن را به رسمیت نشناسد. وی افزود: ایران در شرایط کنونی سعی میکند راههای دیپلماتیک را با طالبان حفظ کند تا حقوق خودش را از جمله درباره حقابه هیرمند استیفا کند، ولی شرایط کنونی در افغانستان ناپایدار است و تا زمانی که یک دولت وحدت ملی در افغانستان حاکم نشود، ایران قادر نخواهد بود که در این زمینه با طالبان وارد مذاکره شود.