درباره یکی از کوچک‌ترین روستا‌های اطراف مشهد قدیم | عطر فراموشی در کوچه‌های «قریه عطار» قلندرشریف: ۹۰ درصد زائران و شهروندان از خدمات شهرداری مشهد رضایت داشته‌اند گزارش ویژه فیفا از دختران فوتسال ایران روابط‌عمومی‌ها؛ بهره‌گیری هنرمندانه از همه ابزار‌ها و شیوه‌های تعامل پیشرفت ۲۸‌ درصدی میان‌گذر جنوبی مشهد نمایشگاه مشهد اینوکس- فاینکس، نقطه عطفی در مسیر جذب سرمایه‌گذاری و تعامل با ارکان بازار مالی احیای تاریخ شهر مشهد، به همت مدیریت شهری کاهش ۴۳ درصدی بارندگی در مشهد نسبت به سال قبل | احتمال جیره‌بندی آب در تابستان دبیر شورای امنیت ملی در دیدار با همتای ارمنی خود: بیگانگان علاقه‌ای به آرامش در منطقه ندارند افزایش ۵ برابری بودجه فرهنگی و ورزشی در مشهد| ۱۱۰ مجموعه ورزشی تا پایان دوره مدیریت شهری احداث می‌شود پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) | از فردا هوا گرم می‌شود پزشکیان در مجمع گفت‌وگوی تهران: اسرائیل حقوق انسان‌ها را نادیده گرفته است | غرب پیام سیاست خارجی دولت چهاردهم را نپذیرفت رکوردشکنی شهرداری مشهد در جذب سرمایه و انتشار اوراق مشارکت | تأمین مالی ۱۸ هزار میلیارد تومانی برای پروژه‌های شهری + فیلم خراسان رضوی، میزبان ۱۰ درصد موزه‌های کشور | گزارش شهرآرانیوز از ظرفیت‌ها و چالش‌های موجود در موزه‌های استان هوا آلوده است؛ شهروندان کلانشهر مشهد اصول خودمراقبتی را رعایت کنند (۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) از رونق سرمایه‌گذاری تا تحول شرکت توسعه گردشگری| مدیران شهر از راهکار‌های تسهیل زیارت می‌گویند مشهد، شهر ظرفیت‌های چشمگیر در حوزه گردشگری| خبر‌های خوب از تحول در شرکت توسعه گردشگری شهرداری در راه است+فیلم بازگشایی راست‌گرد چهارم پل نوغان مشهد پس از ۲۰ سال انتظار مدیر منطقه هفت شهرداری مشهدمقدس منصوب شد (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) ماجرای مخالفت شورای نگهبان با یک مصوبه شورای شهر مشهد چه بود؟
سرخط خبرها

دیگچه و ماقوت مشهدی، در آستانه ثبت در فهرست میراث ملی ایران

  • کد خبر: ۱۰۶۷۶۹
  • ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۷
دیگچه و ماقوت مشهدی، در آستانه ثبت در فهرست میراث ملی ایران
۲ غذای سنتی و کهن مشهدی (دیگچه و ماقوت) در آستانه ثبت در فهرست میراث ملی ایران هستند.

سیده‌نعیمه زینبی | شهرآرانیوز؛ خانه ملک که در میانه یکی از تاریخی‌ترین خیابان‌های مشهد جا خوش کرده است، بار‌ها میزبان جشن‌ها و آیین‌های سنتی بوده است تا گعده خوبی برای مشهدی‌ها و فرهنگ‌دوستان فراهم کند.

این بنای تاریخی بار دیگر پذیرای جمعی از علاقه‌مندان مشهدی بود تا این‌بار مقدمات ثبت دیگچه و ماقوت مشهدی را فراهم کند. برنامه‌ای که از‌سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با همراهی شهرداری مشهد، با مشارکت شرکت تعاونی اداره دارایی مشهد و به میزبانی خانه تاریخی ملک برگزار شد.

دیگچه، یار قدیمی مشهدی‌ها

شاید مشهدی‌ها که همیشه دیگچه و ماقوت سر سفره‌هایشان پیدا می‌شود، ندانند این دو خوراکی فقط مخصوص خطه خراسان است و در دیگر مناطق کشور به این شکل و شمایل یافت نمی‌شود.

دهه آخر صفر و ماه رمضان با بوی گلاب و زعفران پیوندی دیرینه دارد. قدیم‌تر‌ها میان کهن‌سالان محله رسم بود که در این ایام، دیگچه مسی را روی چهارپایه می‌گذاشتند و زیرش را با کنده آتش می‌کردند و بساط دیگچه را بار می‌گذاشتند.

غذایی که اسمش را احتمال زیاد از ظرفش گرفته است، ولی در متون قدیمی نشانه‌ای از آن پیدا نمی‌کنید. البته جالب است بدانید که شیربرنج که به دیگچه شباهت دارد، قدمتی هزار‌ساله دارد و رد پای حضورش در آثار ادبی کهن مانند شاهنامه فردوسی یافت می‌شود و خیلی دور از ذهن نیست که دیگچه هم چنین تاریخی در مشهد داشته باشد.

اکنون این غذای اصیل خراسانی در آستانه ثبت در میراث ملی ایران قرار گرفته است و دست اندرکاران خانه ملک برای اجرای این برنامه پیش‌قدم شده اند.

به صرف دیگچه و ماقوت

مراحل پخت ثبت می‌شوند

از صبح دو آشپز به خانه ملک آمده‌اند تا پخت این دو غذای سنتی را شروع کنند. گروه مستندسازی نیز حضور دارد تا مراحل پخت و آماده سازی را ثبت و ضبط کند. این کار برای مستندسازی چگونگی طبخ غذا و تکمیل پرونده‌ای که قرار است برای ثبت ارائه شود، لازم است.

نشاسته، شکر، گلاب، هل و زعفران، مواد اولیه پخت، آماده هستند و قرار است توسط خانم رضوی، یکی از آشپز‌هایی که برای این برنامه فراخوانده شده است، به ماقوت تبدیل شود. نشاسته با آب سرد مخلوط می‌شود تا رنگش شفاف و شیشه‌ای شود. سپس آن را روی شعله گازمی گذاریم و هم می‌زنیم تا بجوشد.

با افزودن گلاب، هل و شکر، عطر و طعم آن عوض می‌شود. حالا نوبت به دیگچه می‌رسد؛ غذایی که برای طبخ آن به زمان بیشتری نیاز است و محبوبیت زیادی در‌میان مشهدی‌ها دارد.

پخت دیگچه شبیه شیربرنج است، اما فوت و فن تبدیل آن به این غذای سنتی مسئله‌ای است که اگر رعایت نشود، غذای خوش‌پختی را نصیب ما نخواهد کرد. خانم دولابی یکی دیگر از آشپز‌هایی است که گروه را در ثبت دیگچه مشهدی یاری می‌کند.

برنج، شیر، شکر، گلاب، هل و زعفران از قبل حاضر شده است تا فرایند پخت و تبدیل به این غذای خوشمزه را بگذراند. آشپز توضیح می‌دهد: برنج نیم‌دانه را از قبل بدون نمک خیس می‌کنیم. برنج را ابتدا با شیر و آب می‌گذاریم پخته شود و در پایان به غذایمان زعفران و گلاب و هل اضافه می‌کنیم. مرحله پایانی، دم‌کردن است که باید حدود ۲۰ دقیقه با شعله کم دم بکشد.

به صرف دیگچه و ماقوت

فرهنگ غذایی در‌حال فراموشی است

محمود طغرایی در بخشی از این مراسم گفت: پرونده ثبتی دیگچه و ماقوت مشهدی به‌عنوان دو پیش‌غذای سنتی مشهد که در ماه مبارک رمضان تهیه و مصرف می‌شود، در دست تهیه است.

مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی، طبیعی و ناملموس اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی تصریح کرد: در خراسان و در شهر مقدس مشهد، به‌عنوان یکی از شهر‌های تاریخی مهم، که از گذشته میزبان اقوام و فرهنگ‌های مختلف بوده، فرهنگ‌های غذایی سنتی پرباری وجود داشته است.

طغرایی گفت: انواع دمنوش‌ها، نان‌های روغنی، اشکنه‌ها، جوش‌ها، آش‌ها، کوکوها، دلمه‌ها، خوراک‌ها و انواع دیگری از این فرهنگ غذایی بوده که در‌حال فراموشی است؛ اکنون میراث فرهنگی در نظر دارد برای شناسایی آن‌ها اقدام و این موارد را در فهرست ملی کشور ثبت کند.

مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی، طبیعی و ناملموس اداره‌کل میراث ‎فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی افزود: قبل از این برخی غذا‌ها مانند شله مشهدی، شیشلیک شاندیز، کمه‌جوش سبزواری، یخنی درگز، فتیر مسکه کلات و درگز و تعداد دیگری از غذا‌های سنتی در فهرست ملی ثبت شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->