۶ تصفیه‌خانه در مشهد در مرحله بهره‌برداری و ساخت است ارائه آخرین دستاورد‌های حمل‌ونقل و خدمات شهری مشهد در دوازدهمین نمایشگاه تخصصی مدیریت شهری + فیلم پیشینه روستایی در شمال مشهد قدیم | «نوده»، مزرعه‌ای قدیمی بر کرانه کشف‌رود سهم ۱۵ درصدی اتوبوسرانی مشهد از سفرهای روزانه شهروندان رونمایی از دستگاه «ریشه‌کن» ساخت داخل، گامی به سوی خودکفایی در تجهیزات خدمات شهری مشهد اختصاص ۵ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت برای نوسازی ماشین‌آلات سازمان پسماند شهرداری مشهد شهروند خبرنگار | پارک خودرو در خیابان شیرازی مشهد از نگاه دوربین مخاطب شهرآرانیوز پیشرفت صددرصدی بخش اول گذر تشرف نوغان مشهد در آینده نزدیک اتکا به منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی مشهد مقدور نخواهد بود کشف ۱۰ آیفون ۱۶ قاچاق در سبزوار (۲۸ آبان ۱۴۰۳) رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس: پیمانکاران حوزه فضای سبز و خدمات شهری ایمنی را براساس قواعد رعایت کنند انهدام باند سارقان حرفه‌ای رایانه‌های خودرو در مشهد (۲۸ آبان ۱۴۰۳) انتقاد پلیس راهور مشهد از قطع برق تقاطع‌های راهنمایی و رانندگی | وضعیت نامناسب امدادرسانی به مجروحان تصادفات، منجر به «مرگ» آن‌ها می‌شود + فیلم حمایت مدیریت شهری مشهد از هیئت‌های ورزشی عکسبرداری هوایی با پهپاد و تهیه نقشه از محدوده منتخب کمربند سبز مشهد شهروند خبرنگار | درخواست اتصال بولوار کرامت به بولوار حر در مشهد + پاسخ طراحی اولین بوستان موضوعی با محوریت نوآوری در مشهد تولید سالانه ۱۰۰ مترمکعب خاک غنی‌شده در مشهد با بازیافت برگ‌ها و چوب‌های خشک رشد خدمت‌رسانی به مردم مشهد نسبت به ادوار گذشته تا ۳۰۰‌درصد ساخت تصفیه‌خانه در مشهد معادل ۳۵ سال گذشته
سرخط خبرها

کشف تاریخ در کوچه عیدگاه مشهد

  • کد خبر: ۱۴۰۱۵۰
  • ۲۴ آذر ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۷
  • ۱
کشف تاریخ در کوچه عیدگاه مشهد
حفاری در مجاورت بازار رضا مشهد منجر به کشف تصادفی گنجینه‌ای شد که احتمالا دارای ارزش تاریخی است.

مرتضی محمدپور  | شهرآرانیوز؛  از سمت میدان بیت المقدس یا همان فلکه‌آب، به‌سمت بازاررضا (ع) حدود سیصد متر پیاده‎روی نیاز است تا در کنار یک بوستان کوچک، به پنج منطقه حفاری منقطع پیمانکار شرکت آب‌وفاضلاب برسید که با دیواره‎های کوچک فلزی محصور شده‎ است. بدون شک کارگران هم از ابتدا به این پروژه کوچک شهری مثل یک عملیات حفاری معمولی برای اجرای طرح لوله‎گذاری نگاه می‎کردند، اما زمان زیادی نگذشت که ضربات کلنگ‎ها نه به سنگ و خاک، بلکه بر جان اشیایی به‌مراتب با ارزش‎تر نشست تا به‌سرعت، این حفاری معمولی به یک کاو‎شگری باستانی تبدیل شود. براساس اطلاعاتی که عصر دیروز به شهرآرا رسید، چندین قطعه استخوان انسان که احتمالا به گورستان قدیمی عیدگاه متعلق است و مقداری سفالینه از دل این پروژه یافت شده که به‌گفته یک کارشناس تاریخ، به‌احتمال زیاد ارزش تاریخی دارند.

این کارشناس تاریخ که در محل حفاری حضور داشت و قطعات کوچک و بزرگ سفالی منقوش به رنگ زیبای آبی‌فیروزه‎ای و سبز را در دست گرفته بود، می‎گوید: برای تشخیص قدمت این سفالینه‎ها حدودی می‎توان به طرح شکستگی و حتی رنگ و نقش به‎کاررفته توجه کرد. شکل شکستن سفالینه‎ها بسته به شیوه پرداخت گل و پخت آن‎ها در هر بازه زمانی تاریخی متفاوت بوده است. علاوه بر این، رنگ سفالینه‎ها هم می‎تواند ثابت کند که برخی اشیای کشف‎شده به دوره صفوی و تیموری مربوط است و بعضی هم به دوره ایلخانی بازمی‎گردد.

جمجمه‎های ۷۰۰‎ساله

برای کشف قدمت جمجمه‎ها و استخوان‎های کشف‎شده نیاز است سابقه تاریخی محله عیدگاه را دقیق‎تر مطالعه کنیم. رضا سلیمان‌نوری، کارشناس تاریخ مشهد، دراین‌باره به شهرآرا می‎گوید: از ضلع جنوب‌غربی حاشیه میدان بیت‎المقدس تا محله اندرزگو از یک‌طرف و تا عیدگاه ۶ از سمت دیگر، محدوده تقریبی قبرستانی بوده که سه بخش مختلف داشته است؛ قبرستان مسلمانان، یهودیان و اقلیت‎ها. کوچه پشتی زورخانه عباسقلی‎خان هم از میانه قبرستان عبور می‎کرده و بخش اصلی قبرستان از دروازه محله در حوالی ۱۷ شهریور کنونی تا روبه‌روی حمام‌شاه امتداد داشته است.

وی می‎افزاید: در سال ۱۳۱۰ بخش اول قبرستان تخریب می‎شود. اواخر دهه بیست هم که همه قبرستان‎های داخل شهر جمع‎آوری می‎شود، دیگر مجوزی برای تدفین صادر نمی‎شود، اما مردم مجوز داشته‎اند بر مزار عزیزانشان حاضر شوند. در آن زمان، قبرستان اقلیت‎ها به منطقه ۱۷ شهریور منتقل می‎شود و در بخش تخریب‎شده، بیمارستان، دبیرستان هدایت و مدرس می‎سازند. بخش دیگری از قبرستان هم به غسالخانه و بعد از آن به رخت‌شوی‌خانه تبدیل می‎شود. بااین‌حال، اواخر دهه هفتاد یک بوستان کوچک در آ‎نجا ساخته می‎شود تا زمین از حالت بی‌استفاده خارج شود.

به‌گفته تاریخ‎پژوهان، محله عیدگاه که محل برگزاری نماز‌های عید فطر و عید قربان برای اهل‎سنت بوده است، حدود هفت قرن قدمت دارد. براین‌اساس، قبرستان آن هم می‎تواند به همین اندازه سابقه داشته باشد. بنابراین، کارشناسان احتمال می‎دهند جمجمه‎های کشف‎شده در جریان حفاری اداره آب‌وفاضلاب در کنار بازاررضا (ع) نیز حتی به دوره ایلخانی مربوط باشد.

کشف بزرگ دیروز مشهد اهمیت زیادی از نظر پژوهندگان تاریخ دارد، اما غیبت کارشناس ناظر اداره‌کل میراث‌فرهنگی یکی از شگفتی‎های تأسف‎بار این پروژه بود. کارگرانی که به‎جای بیل‎های کوچک و الک برای حفاری بااحتیاط و تخصصی، با کلنگ به جان جمجمه‎ها و سفالینه‎های هفتصدساله افتاده‎اند، بیش از همه اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‎دستی و گردشگری را مخاطب قرار می‎دهد تا دراین‎باره به میدان بیاید و براساس مسئولیت ذاتی‌اش اقدام کند؛ موضوعی که با وجود پیگیری‎های دیروز شهرآرا برای تماس با مدیران این مجموعه، بی‎نتیجه مانده و اثری به‌احتمال زیاد باارزش در هسته مرکزی شهری به‌حال خودش رها شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
سیدمهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
0
0
ازدیدگاه آقایون هشتادمیلیون جمجمه جدید وجود داره،این چند تاجمجمه ارزش نداره از اداره بیان بیرون
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->