به گزارش شهرآرانیوز؛ داستان سامان دهی کال زرکش قصه امروز و دیروز نیست. طول کال زرکش بیشتر از دو کیلومتر است، اما برنامه سامان دهی این کال مدت هاست که در محدوده سه روستای چهل حجره، صیدآباد و امیرآباد در گل ولای وعدهها گیر کرده است.
کال زرکش یکی از همان مکانهای بحرانی و مسئله دار شهر است که وضعیتش از مدتها پیش رو به وخامت بود، اما توجه چندانی به آن نمیشد. تقریبا همه حاشیه و بستر کال با ساخت وسازهای غیرمجاز اشغال شده و حتی با فاصله کمی از این بستر، برای روستاهای هم جوارش هم راه دسترسی کشیده شده است. تخلیه غیرقانونی نخالههای ساختمانی در بستر این مسیل باعث شده است مسیر عبور آب با زمین هم سطح شود و با بارندگی شدید، آب به داخل خانههای مردم بیفتد.
سامان دهی کال زرکش، دیوارکشی ساحلی، ایجاد فضای سبز در حاشیه کال و البته چاره اندیشی برای معضل معتادان متجاهری که در حاشیه کال دیده میشوند، ازجمله مطالبات مردم این ناحیه در سالهای متمادی بوده که هنوز به سرانجام نرسیده است.
وارد محدوده کال زرکش که میشویم، منطقه کاملا برایمان آشناست. معمولا هرچندسال یک بار پای مسئولان به این قسمت از شهر باز میشود و سرتیتر رسانهها و جراید هم قرار میگیرد، اما سرعت لاک پشتی پیشرفت پروژهها در کال زرکش، باعث گله مندی ساکنان اطراف کال شده است.
یکی از اهالی روستای چهل حجره درباره آنچه در حاشیه کال زرکش پس از بارانهای سیلابی اخیر اتفاق افتاد، میگوید: با بارش برف اخیر، یک بار دیگر اوضاع کال زرکش برای ما همسایگان این کال بحرانی شد. پس از بارش باران و برف مشکلات چنان زیاد میشود که حتی گاهی در پایین دست کال سبب اختلال در رفت وآمد مردم اطراف میشود. خواهش میکنیم مسئولان رسیدگی کنند.
خانم شکوری یکی دیگر از ساکنان این منطقه است. او میگوید: اینجا زبالهها به حال خود رها میشوند. بوی تعفن انباشت زبالههای فسادپذیر که با زبالههای خشک درهم آمیخته میشود، فضای مشمئزکنندهای ایجاد میکند. تا کی باید شاهد وعدههای مسئولان باشیم؟
او ادامه میدهد: در آغاز عملیات اجرایی قرار شد پیش از زمستان امسال پروژهها به پایان برسد، ولی هنوز به نیمه راه هم نرسیده است. چرا کارها به کندی پیش میرود؟
آقای زمانی که از ساکنان این منطقه است، با اشاره به راه کم عرض عبور خودروها میگوید: با هربار عبور هم زمان یک کامیون و خودرو سواری از مقابل هم، به علت عرض کم راه، یکی از دو خودرو مجبور است مقداری فرمان را به سمت شانه خاکی جاده بچرخاند تا از بروز حادثه جلوگیری کند.
شهسوار یکی دیگر از اهالی است که میگوید: کال زرکش با وجود زمینهای رهاشده زیادی که دارد، حتی یک متر فضای سبز یا بوستان محلی برای بازی کودکان ندارد. او ادامه میدهد: اینجا به نوعی به منطقه آزاد تبدیل شده است. زیرا با گذشت این همه سال و با وجود این همه طرحهای تفصیلی و جلسات متعدد، هنوز تکلیف کال زرکش مشخص نیست. به راستی که اینجا منطقه آزاد است، اما برخلاف همه مناطق آزاد که مملو از امکانات و رفاهیات است، اینجا فقر و نبود امکانات بیداد میکند. اینجا منطقه آزاد جولان مشکلات است.
همه این گلایهها باعث شد تا فرماندار مشهد تصمیم بگیرد بار دیگر از وضعیت و روند اجرای پروژههای نیمه تمام و اجراشده در این منطقه بازدید کند. محسن داوری با ابراز گلایه از سرعت اجرای پروژه و مشکلات ایجادشده برای شهروندان و وضعیت ترافیکی منطقه در کال زرکش میگوید: روند اجرایی بسیار کند است. بر این اساس متولیان پروژه (آب منطقه ای، بنیاد مسکن، مشاور، پیمانکار) به پایان بخشی عملیات اجرای پل در بهمن امسال موظف اند.
معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری مشهد نیز در این بازدید به خبرنگار ما میگوید: کال زرکش یکی از معضلات شهر مشهد است. این کال مشکلاتی اعم از مسائل بهداشتی و راه و جاده و لای روبی مسیل سیلابها دارد، به طوری که حتی با پنج میلی متر بارندگی، رفت وآمد برای روستاییان با مشکل روبه رو میشود. مهدی برامکی ادامه میدهد: رفع این مشکلات در حوزه آبی از وظایف آب منطقهای استان است، اما با توجه به کمبود اعتبارات برای سامان دهی کال زرکش، مجبور شدیم از کمک بقیه دستگاههای اجرایی هم استفاده کنیم. او توضیح میدهد: پروژه کال زرکش در سه گام تعریف شده است؛ در گام اول تعهدات شهرداری است که بر اساس آن مسئولیت ساخت دیوار ساحلی، کف و دیواره بتنی حدود دو کیلومتر از این مسیل ده کیلومتری به عهده این دستگاه است. شهرداری مشهد تاکنون اقدامات مؤثری در حوزه بهسازی مسیلها انجام داده است. البته هنوز عملیات عمرانی بهسازی راهها به پایان نرسیده است و از تعهدشان عقب ترند.
معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری مشهد ادامه میدهد: گام دوم این پروژه عمرانی که به طرح ساخت بوستان خطی انجامید، به بنیاد مسکن واگذار شده و تاکنون عملیات به خوبی انجام شده است.
برامکی درباره مسئله زمینهای مازاد بر بستر در این پروژه اظهار میکند: پس از اجرای پروژه، دیگرزمینهای بستر کال زرکش آزاد میشود و طبق قانون در قالب اجاره نودونه ساله در اختیار شهرداری قرار میگیرد و ما میتوانیم در قالب بوستان و فضای عمومی از آن استفاده کنیم.
او ادامه میدهد: ساخت این بوستان در گام دوم طرح پیش بینی شده است تا زمینهای مازاد بر بستر به بوستان خطی تبدیل شود.
برامکی میگوید: هم اکنون مطالبه ما از دولت و شرکت آب منطقهای این است که املاک و بناهایی را که به صورت غیرمجاز و غیرقانونی در حریم و زمینهای مازاد بستر ساخته شده است، تخریب و آن زمینها را رفع تصرف کنند و در اختیار شهرداری قرار بدهند تا بتوانیم از آن استفاده عمومی مناسبی کنیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری مشهد میگوید: شهرداری در ابتدای توس ۹۷ که چند راه روستایی را دربرمی گیرد، بهسازی راهها را تکمیل کرده است. در اعتبارات سفر رئیس جمهور ۲۰ میلیارد تومان به این موضوع اختصاص پیدا کرده است و طبق قولی که بنیاد مسکن داده است، باید پل تعریف شده تا ماه آینده و در دهه فجر به پایان برسد. برامکی بیان میکند: در گام سوم، کال زرکش که از نخالههای ساختمانی پر شده بود و هدایت آب به مسیل اصلی کشف رود دچار مشکل میشد، با کمک و همیاری دهیاران با عرض ۲۵ متر در مسیر بازگشایی شد. این مسئله باعث شد در بارشها مشکل تجمع سیلاب نداشته باشیم.