به گزارش شهرآرانیوز، مدتهای طولانی شیرخوارگاه و مراکز نگهداری کودکان بدسرپرست و بی سرپرست محل زندگی دائمی آنها و پرستاران و پرسنل، تنها افراد نزدیک به آنها بودند. کودکان باید آن قدر در مرکز میماندند تا به سن نوجوانی و قانونی برسند و از آنجا خارج شوند؛ اما سال هاست همه میدانند هیچ کس جای خانواده را نمیگیرد و بهترین مراکز نگهداری هرگز به گرد پای محیط خانواده نمیرسند.
همین هم شد و مسئولان بنا را بر این گذاشتند که به جای نگهداری کودکان در مراکز تا تعیین تکلیف، آنان را به خانواده امین و جایگزین بسپارند. کودک در آنجا بماند تا وضعیت خانواده زیستی اش مشخص شود و اکنون اولین و بهترین نمونه این هدف در مشهد راه اندازی شده و کودکان زیادی را به خانوادههای امین سپرده است. مراسم رسمی افتتاح بهسرا، اولین شیرخوارگاه بدون فرزند ایران، با حضور همه آن والدین و فرزند جدیدشان برگزار شد.
نیره عابدین زاده، معاون دادستان و سرپرست دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه۵ و سرپرست مجتمع شوق زندگی مشهد، دراین باره معتقد است: نمودار رشد کودک به گونهای است که باید در کانون خانواده باشد و این نمودار نباید خدشه دار شود. تربیت یک کودک قوی بهتر و راحتتر از تربیت یک بزرگ سال شکست خورده در ندامتگاههای قضایی است. از منظر قانون هم مأمن اجتماعی و سالم برای کودک نهاد خانواده است.
وی با اشاره به طرح شیرخوارگاه بدون فرزند ایران اضافه میکند: سه ضلع قوه قضائیه، سازمان بهزیستی و مشارکت اجتماعی خانوادهها سبب رشد فردی و اجتماعی کودکان بی سرپرست خواهد شد و مداخلات قضایی دادستانی در حوزه فرزندخواندگی به این دلیل است که کودک حتما در محیطی امن رشد کند. بر همین مبنا طرح بهسرا را اجرا کردیم.
معاون دادستان و سرپرست دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه۵ به این نکته هم اشاره میکند که اجرای این طرح باعث شده است شیرخوارگاه حضرت علی اصغر (ع) مشهد که تعداد زیادی از کودکان را نگهداری میکرد، امروز تخلیه شود و محل گذر کوتاه مدت کودکان بدسرپرست یا بی سرپرست به خانوادههای جایگزین بشود. این طرح نشان میدهد که اگر تفاسیر حقوقی به نفع کودکان داشته باشیم و از طرفی، زمینه سازی مناسبی داشته باشیم و نقش مردم را قوی کنیم، قطعا اتفاقات خوبی رقم میخورد.
عابدین زاده نتیجه این همکاری را اجرای طرحی مانند بهسرا دانست که پاسخ به ندای کودکانی بود که امروزه در خانواده و زیر سایه یک پدر و مادر امن نگهداری میشوند. به گفته او، هدف نهایی و مشترک بهزیستی و دادسرا، پیوستن کودکان به محیط خانوادگی است و تا حد امکان دورکردن از محیط خوابگاهی و زندگی جمعی به سوی جمع خانوادگی.
البته به گفته مسئولان عدد صفر حضور کودکان عملیاتی نیست، چون هر تعداد کودک به خانواده جایگزین سپرده میشود، از سوی دیگر ورودی کودکان متوقف نمیشود.
براساس آمارهای بهزیستی درباره وضعیت پذیرش و ترخیص فرزندان شیرخوارگاه علی اصغر (ع) در ابتدای اسفند۱۴۰۰، ۱۱۸کودک در شیرخوارگاه نگهداری میشدند که از اسفند۱۴۰۰ تاکنون ۴۴۰کودک دیگر نیز پذیرش شدند. درنهایت مجموع کودکان در شیرخوارگاه به ۵۵۸نفر رسید. از این تعداد پذیرش شدگان، بازپیوند ۹۶کودک با خانوادههای زیستی آنها انجام شده است، ۴۲۱فرزند در قالب فرزندخواندگی و امین موقت واگذار شدند و چهارده کودک نیز به مراکز منتقل شدند. در نهایت تعداد نوزادانی که اکنون در شیرخوارگاه نگهداری میشوند، به ۲۷کودک کاسته شده است.