زهرا شریعتی | شهرآرانیوز؛ جثه شان کوچک است، اما اراده شان بزرگ. سن وسالشان کم است، اما عزمشان زیاد است. حرف از نونهالان و نوجوانان شهرمان در میان است که در این تابستان داغ چند شب و روز از خانواده هایشان دل کندند و برای خدمت به مردم در مناطق محرم راهی تایباد شدند تا روزهای متفاوتی از زندگی شان را تجربه کنند. در ادامه نگاهی کوتاه به شکل گیری گروه جهادی «نوجهادانه» داریم که محور کار و برنامه هایشان نوجوانان شهرمان است.
هادی اباصلتیان، مسئول گروه نوجهادانه که دانشجوی سال دوم روان شناسی است، از شش سال پیش و بعد از تجربه اولین اردوی جهادی در دوران دانش آموزی، دراین زمینه فعالیت کرده و دغدغه داشته و معتقد است وقتی توانایی انجام کاری ولو بسیار کوچک برای گره گشایی از هم نوعانمان را داریم، باید در حد خود قدمی برداریم و نباید بی تفاوت باشیم، چراکه این دست خدمتها هم به زندگی مان برکت میدهد هم انسان را رشد میدهد و بزرگ میکند:
در اردوهای جهادی که شرکت میکردم، مدام نوجوانان کوچکتر از سن خودم را میدیدم که آنها هم مشتاق خدمت در این اردوها هستند و همیشه دنبال راه حلی برای حضورشان بودم تا اینکه بعد از ورود به دانشگاه با چند نفر از دوستانم تصمیم به تشکیل یک گروه جهادی متشکل از نوجوانان گرفتیم و دیدارهایی با حاج حسین یکتا و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی استان داشتیم که هر دو ما را برای تحقق این تصمیم تشویق، راهنمایی و حمایت کردند و از بهمن ۱۴۰۱ توانستیم کار را شروع کنیم.
او که ایده اش برای گروه جهادی نوجوانان در مسابقه نسل قاسم، به عنوان ایده برتر شناخته شده است، درباره اهداف گروه توضیح میدهد: فراتر از ایجاد و تقویت روحیه جهادی در نوجوانان و جداکردن آنان از گشت وگذارهای بیهوده در فضای مجازی یا بازیهای رایانه ای، درصدد هستیم نوجوانان به بهانه جهاد علمی در مناطق محروم، با نوع دیگری از زندگی با حداقل امکانات آشنا شوند و قدر داشتههای خود را بدانند. از طرفی، چون بیش از هر رده سنی دیگری با هم سالان خود ارتباط، درک و یادگیری بهتر و بیشتری دارند، میزان اثرگذاری و اثرپذیری شان افزایش مییابد.
بدین منظور از طریق فراخوان در شبکه شاد و شبکههای اجتماعی، نوجوانان ۹ تا ۱۸ سال را از محلات مختلف مشهد نام نویسی و بسته به زمینه استعداد و مهارتشان در سه محور فرهنگی تربیتی، تحصیلی و اجتماعی به مدت دوازده ساعت با حضور استادانی از امور مساجد استان، آموزش نظری میدهیم.
بخش دوم آموزش آنها نیز که عملی است، حین کار در مناطق محروم با همراهی مربیان ارائه میشود و به این ترتیب، دانش آموزان هم خودشان مهارت خدمت جهادی را فرامی گیرند، هم به نوجوانان محروم کمک میکنند. خانوادهها نیز باتوجه به اینکه زیر نظر سازمان تبلیغات فعالیت میکنیم و در شبکه امید نیز معرفی شده ایم، معمولا اعتماد و برای حضور فرزندانشان همکاری میکنند.
در نوجهادانه، نوجوانان نخبه علمی به هم سالان خود، دروسی همچون زبان، ریاضی و هندسه آموزش میدهند. نوجوانان علاقهمند به امور اجرایی، کارهایی مثل کاشت نهال، نظافت مساجد و رنگ آمیزی مدارس و آنها که مشتاق کارهای فرهنگی هستند نیز خدماتی مانند برگزاری هیئت و جشن و مراسمها را ارائه میدهند. شبها هم یا دورهمی و بازیهای دوستانه دارند یا کلاس اخلاقی تربیتی با حضور مبلغان. آخرین اردویشان همین چهارشنبه تا جمعه گذشته در سه روستای امان آباد، رباط سفید و سلطان آباد با حضور صد نوجوان جهادگر پسر برگزار شد.
اردوهای ویژه دختران نیز که بیشتر محوریت فرهنگی تربیتی دارد، با حضور ۲۵۰ جهادگر از مرداد آغاز میشود و جهادگران نوجهادانه در مجموع تاکنون برای بیش از هزار نفر از هم سالان خود خدمت رسانی کرده اند. این طور که مدیر گروه میگوید، نوجوانان جهادگر از دیدن وضعیت مدارسی که حتی میز و نیمکت و امکانات اولیه آموزشی ندارد، متعجب میشوند و برای خدمت، مشتاق تر.
اباصلتیان با اشاره به اینکه در صورت حمایت بیشتر، گستره کار این گروه کشوری خواهد شد، خاطرنشان میکند: باتوجه به استقبال خوب نوجوانان و مردم مناطق محروم، بنا داریم با همراهی سایر گروههای جهادی، در هر فصل متناسب با شرایط آن، خدمت رسانی کنیم. مثلا در نیمه دوم سال بیشتر پاسخگوی نیازهای علمی و در نیمه اول بیشتر پاسخگوی نیازهای فرهنگی عمرانی باشیم. کیفیت خدمات نیز به حدی است که هرجا میرویم، دهیار و مسئولان روستا باورشان نمیشود کار نوجوانان است.
رضا طالبی از اعضای نوجهادانه از منطقه هاشمیه مشهد است که از همان روزهای اول با گروه همراه شده است. به قول خودش در زندگی هیچ وقت چیزی کم وکسر نداشته است و وقتی دوستش از او برای شرکت در اولین اردوی جهادی دعوت میکند، برای دورهم بودن و خوش گذراندن هم که شده است، قبول میکند و میرود، اما با دیدن شدت محرومیت هم سن وسالانش در روستاها شوکه میشود و تصمیم میگیرد پای ثابت گروه شود:
بعد از این دوست دارم بیشتر به مردم محروم کمک کنم. امکانات ما در مشهد زمین تا آسمان با مدارس روستایی تفاوت دارد و آنها گاهی امکانات حداقلی را هم ندارند. خیلی دلم برایشان میسوزد که با سختی و در کنار کار، درس میخوانند. شاید نتوانم از لحاظ مالی کمکشان کنم، اما کمک فرهنگی یا عملی را که از دستم برمی آید، حتما انجام میدهم.
مهدیار افقهی و دوستش، ارشاد یاردل، نیز دیگر اعضای نوجهادانه از محله ۱۷ شهریور مشهد هستند که اولین خدمت جهادی شان را هفته گذشته در این گروه تجربه کردند و حس خوبی از همدلی و کمک به هم سن وسالانشان دارند: فکر میکردیم اردوی جهادی کار سختی باشد، ولی دیدیم که راحت است، چون با عشق و علاقه انجام میشود. از طرفی، در زندگی خودمان هم اثرات خوبی دارد و از وقتی از اردو برگشته ایم، هم صبورتر شده ایم و هم بیشتر قدر داشته هایمان را میدانیم.